40 گام به سوی آینده‌ای هوشمند - مجموعه وبینارهای رایگان در حوزه هوش مصنوعی
Filter by دسته‌ها
chatGTP
ابزارهای هوش مصنوعی
اخبار
تیتر یک
چندرسانه ای
آموزش علوم داده
اینفوگرافیک
پادکست
ویدیو
دانش روز
آموزش‌های پایه‌ای هوش مصنوعی
اصول هوش مصنوعی
یادگیری بدون نظارت
یادگیری تقویتی
یادگیری عمیق
یادگیری نیمه نظارتی
آموزش‌های پیشرفته هوش مصنوعی
بینایی ماشین
پردازش زبان طبیعی
پردازش گفتار
چالش‌های عملیاتی
داده کاوی و بیگ دیتا
رایانش ابری و HPC
سیستم‌‌های امبدد
علوم شناختی
دیتاست
رویدادها
کاربردهای هوش مصنوعی
کسب‌و‌کار
تحلیل بازارهای هوش مصنوعی
کارآفرینی
هوش مصنوعی در ایران
هوش مصنوعی در جهان
مقاله
 هوش مصنوعی با تکنولوژی پزشکی هسته‌ای، بیماری‌ها را تشخیص می‌دهد

هوش مصنوعی با تکنولوژی پزشکی هسته‌ای، بیماری‌ها را تشخیص می‌دهد

یک شرکت دانش‌بنیان در ایران با مدیریت محمدرضا آی موفق شده است نوعی دستگاه تصویربرداری کاربردی در پزشکی هسته‌ای بسازد. این در حالی است که تنها چند کشور اروپایی و پیشرو در حال حاضر تکنولوژی طراحی، تولید، نصب و نگهداری سیستم‌های تصویرگر پزشکی هسته‌ای را در اختیار دارند.

در حقیقت، در روش درمانی که از طریق پزشکی هسته‌ای انجام می‌گیرد، مقدار کمی مواد رادیواکتیو از سه طریق تزریق آن به خون، استنشاق یا بلعیده شدن به بدن بیمار وارد می‌شود و به شکل اشعه گاما انرژی انتشار پیدا می‌کند و پس از آن، این انرژی از طریق یک دوربین خاص تشخیص داده می‌شود. در پایان نیز تصاویر این امکان را فراهم می‌کند که به کمک کامپیوتر، جزئیات ساختار و عملکرد اندام‌ها و بافت‌ها را نشان می‌دهد. در واقع، این کار برای تشخیص، ارزیابی یا درمان بیماری‌های زیادی همچون سرطان‌ها، بیماری‌های قلبی، اختلالات گوارشی، غدد درون‌ریز و عصبی و دیگر اختلالات انجام می‌گیرد. همچنین این روش علمی، این توانایی را دارد که بیماری‌ها را در مراحل اولیه تشخیص دهد.

محمدرضا آی، استادتمام گروه فیزیک و مهندسی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران و مدیرعامل یکی از شرکت‌های دانش‌بنیان در خصوص این موضوع خاطرنشان کرد: «در حال حاضر، فناوری هوش مصنوعی در تمامی روش‌های قابل تصمیم‌گیری، کاربرد دارد و حتی قادر است به علم پزشکی کمک کند. اخیراً برخی برآنند که هوش مصنوعی جایگزین پزشک خواهد شد، در صورتی که این نظر اشتباه است، چراکه هدف این فناوری تشخیص بهتر بیماری و در نتیجه کمک به پزشک است.»

پزشکی هسته‌ای

مدیرعامل شرکت‌ دانش‌بنیان، در خصوص مشکلاتی که سیستم‌های تصویرگر پزشکی هسته‌ای با آن مواجهند گفت: «تیم تحقیقاتی ما با کمک هوش مصنوعی به فکر افتاد، تا سیستم‌های تصویرگر پزشکی هسته‌ای (SPECT) را طراحی، تولید، نصب و نگهداری کند، چراکه این دستگاه‌ها به علت مشکل تحریم، به‌سختی وارد کشور می‌شوند و در صورت وارد شدن نیز شرایط نگهداری آن‌ها بسیار مشکل است. به‌طوری که اگر خراب شوند، برای تعمیرات آن‌ها نمایندگی در کشور وجود ندارد.»

هوش مصنوعی به بازیابی بهتر اطلاعات کمک می‌کند

محمدرضا آی در ادامه سخنانش با اشاره به چگونگی کار این دستگاه توضیح داد: «در این دستگاه ماده رادیواکتیو به بیمار تزریق می‌شود. پس از آن دستگاه اطلاعات را از بدن بیمار دریافت و به تصویر تبدیل می‌کند؛ این تصویر توزیع ماده رادیواکتیو در بدن را به پزشک نشان می‌دهد. یکی از ارکان اصلی این دستگاه، بازسازی تصویر به کمک نرم‌افزار است که ما در این طرح با کمک شبکه‌های عصبی و بحث «دیپ لرنینگ» (یادگیری عمیق، شاخه‌ پیچیده‌تری از یادگیری ماشین)، توانسته‌ایم این بازسازی را بهینه کنیم، یعنی اطلاعات کمتری از بیمار می‌خواهیم و با کمک هوش مصنوعی تصویری باکیفیت خواهیم داشت.»

به گفته این مدیرعامل، دستگاه فوق، رادیواکتیو کمتری به بیمار تزریق می‌کند و ضمن کاهش تصویربرداری، تصویری کاملاً باکیفیت ارائه می‌دهد و از این طریق، پزشک نتیجه بهتری کسب می‌کند. وی در همین خصوص افزود: «به این دلیل که ما توانسته‌ایم با اطلاعات کم، تصویر کاملی را بازسازی کنیم، در حال حاضر در دنیا منحصربه‌فردیم. نکته دیگر اینکه قیمت نمونه‌های مشابه خارجی حدود ۳۰۰ تا ۴۰۰ هزار یورو است و قیمت این دستگاه ۳۰ تا ۴۰ درصد ارزان‌تر از نمونه‌های مشابه خارجی است.»

کشور در شرایط تحریم از واردات دستگاه‌های تصویربرداری هسته‌ای، بی‌نیاز خواهد شد

محمدرضا آی در خصوص گذشته، حال و آینده این دستاورد علمی بیان داشت: «هم‌اکنون، کشورهای اروپایی مانند آلمان و هلند، آمریکا و ژاپن این فناوری را در دست دارند و تجهیزات آن را تولید می‌کنند. در گذشته چنین دستگاه‌هایی را وارد می‌کردیم، اما در حال حاضر، توانسته‌ایم این دستگاه را بومی‌سازی کنیم و نرم‌افزاری روی آن تعبیه نماییم.» وی با اشاره به خودکفایی کشور در خصوص این فناوری، بیان داشت که برای تحقق این مسئله به حمایت‌های بیشتر بخش دولتی نیاز است.

مدیرعامل این شرکت‌ دانش‌بنیان، با اشاره به موقعیت خوب و رضایت‌بخش این فناوری در منطقه خاطرنشان کرد: «در حال حاضر، ایران حرف نخست را در منطقه می‌زند. شرکت ما به دنبال اخذ استاندارد اتحادیه اروپا (CE) است، تا بتواند وارد بازار جهانی شود. همچنین ضمن اینکه مذاکراتی با کشورهای فیلپین و اندونزی برای صادرات این محصول انجام شده، ما به فکر صادرات این محصول به کشورهای همسایه‌ایم.»

جدیدترین اخبار هوش مصنوعی ایران و جهان را با هوشیو دنبال کنید

میانگین امتیاز / 5. تعداد ارا :

مطالب پیشنهادی مرتبط

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
[wpforms id="48325"]