پیش بینی زلزله با هوش مصنوعی
پیشبینی زلزله به کمک فناوری هوش مصنوعی امکانپذیر شد
بلایای طبیعی از گذشته دور تا به امروز، خسارتهای مالی و جانی بسیاری را به بار آوردهاند. باوجوداینکه پیشرفت تکنولوژی، امکان پیشبینی بسیاری از این حوادث را فراهم کرده است؛ اما هنوز هم خطرات آنها به طور کامل مهار نشده و بلایای طبیعی مرگباری که امکان پیشبینی آنها دشوار است، سالانه زندگی میلیونها نفر را تهدید میکند. یکی از این حوادث طبیعی، زلزله است که تلاش برای شناخت و پیشبینی آن تا به امروز موفقیت چندانی به دنبال نداشته است. حال به نظر میرسد با ظهور فناوری هوش مصنوعی، این روند در حال تغییر است و فاصله زیادی تا نظارت کامل بر زمینلرزه باقی نمانده است.
محققان دانشگاه تگزاس، مدتی است که توسعه یک الگوریتم مبتنی بر هوش مصنوعی را آغاز کردهاند که میتواند از یک هفته قبل، وقوع زلزله را تشخیص دهد. آنها موفق شدند پس از آزمایشها بسیار، 70% زلزلههای رخداده در چین را به درستی پیشبینی کنند. این آزمایش که در یک بازه هفتماهه انجام شد، نتایج قابل توجهی را به همراه داشت. محققان توانستند با استفاده از مدل هوش مصنوعی خود، 14 زمین لرزه را در فاصله 200 مایلی از مکان انتظاری، بهدرستی شناسایی کنند و شدت آنها را نیز با دقت قابل توجهی تخمین بزنند. همچنین این الگوریتم، وقوع یک زلزله را از دست داد و گزارش هشت زلزله نیز با خطا همراه بود.
این الگوریتم با استفاده از فناوری یادگیری ماشین توسعهیافته است؛ فرایندی که طی آن یک برنامه کامپیوتری با استفاده از دادهها و اطلاعاتی که در اختیار آن قرار میگیرد، روند آموزش خود را طی میکند. محققان برای آموزش این مدل، اطلاعات پنجساله یک پایگاه لرزهنگاری را جمعآوری و در اختیار الگوریتم خود قرار دادهاند. چنین رویکردی هنوز در مکانهای دیگر آزمایش نشده؛ اما انتظار میرود با آموزش این مدل بر اساس کلاندادههای بیشتر، دقت آن تا حد زیادی افزایش پیدا کند.
سرگئی فومل، یکی از اعضای تیم تحقیقاتی دانشگاه تگزاس گفت: «ما هنوز به پیشبینی کامل زلزله در هیچ کجای دنیا نزدیک نشدیم؛ اما آنچه از تحقیقات اخیر خود به دست آوردیم، به ما نشان میدهد موضوعی که آن را تا به امروز امری غیرممکن میدانستیم، کاملاً قابلدستیابی است. حتی باتوجهبه دقت 70 درصدی حال حاضر هم نتیجه کار بسیار قابلتوجه است. این فناوری میتواند نقشی مهم در کاهش خسارات اقتصادی و تلفات جانی ایفا کند و پتانسیل آن را دارد که آمادگی عمومی را در برابر زلزله به طور چشمگیری بهبود ببخشد.»
او همچنین از برنامههای آینده خود برای توسعه این الگوریتم گفت و خبر داد که آنها در فاز بعدی، در نظر دارند مدلی را توسعه بدهند که همانند ChqatGPT در دسترس مردم سراسر دنیا قرار بگیرد و همه بتوانند از امکانات آن استفاده کنند. این موضوع میتواند از اهمیتی بسیار بالایی برخوردار باشد؛ چرا که باخبر شدن از وقوع زمینلرزه حتی چند ثانیه پیش از وقوع هم میتواند در پیشگیری از خسارات وارده نقشی حیاتی داشته باشد.
نظر شما دراینرابطه چیست؟ آیا به لطف فناوری هوش مصنوعی، امکان پیشبینی دقیق زلزله فراهم خواهد شد؟ نظرات خود را با ما به اشتراک بگذارید.