رونمایی از ابررایانه سیمرغ در حضور وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات؛ ابررایانه «مریم» در راه است
روز گذشته طی مراسمی با حضور محمدجواد آذری جهرمی، وزیر ارتباطات و احمد معتمدی، رئیس دانشگاه امیرکبیر و برخی از نمایندگان مجلس، در ساختمان ترنج دانشگاه امیرکبیر رونمایی از ابررایانه سیمرغ رسما انجام شد.
توان پردازشی این ابررایانه بیش از یک پتافلاپس معادل یک میلیون میلیارد عملیات ممیز شناور 64 بیتی در ثانیه است که با 500 ترافلاپس در روز افتتاح آغاز به کار کرده است و قرار است بعد از دو ماه در پایان فاز اول با ظرفیت کامل به کاربران خدمترسانی کند.
همچنین توان پردازشی فعلی ابررایانه در کاربردهای فوق سریع که نیاز به دقت محاسباتی 64 بیتی ندارند، مثل هوش مصنوعی یا یادگیری عمیق، تا انتخای فاز اول برابر با 20 پتافلاپس خواهد بود.
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در مراسم رونمایی از این ابررایانه از راهاندازی عملیات اجرایی ساخت ابررایانه بعدی جمهوری اسلامی ایران به منظور تامین زیرساختهای هوش مصنوعی با صد پتافلاپس ظرفیت تا سال آینده و با نام زندهیاد مریم میرزاخانی خبر داد.
وی همچنین گفت: «پژوهشگاه فناوری اطلاعات از امروز عملیات اجرایی و ظرفیت این ابررایانه را از امروز و برای مدت یک سال به عهده گرفت و تامین اعتبار آن تا یک سال اینده انجام میشود.»
ایشان در بخشی دیگر از صحبتهایش گفت: «درحالحاضر رقابت در زمینه هوش مصنوعی است و این رقابت پیشرو قرار دارد. نیاز امروز کشور پردازش در حوزه هوش مصنوعی با ظرفیت ده پتافلاپس است. هماکنون باید از ظرفیت بینالمللی کشور بهره ببریم و این ممکن است به دلیل تحریمها، نقلوانتقالات در عرصه ارتباطات را با مشکل مواجه کند.»
آذری جهرمی درباره ابررایانه سیمرغ گفت: «این ابررایانه تاثیر زیادی در آینده کشور دارد و این اولین گام است. من از تمامی دانشجویانی که در این عرصه فعال بودند تشکر میکنم؛ هرچند که سیمرغ برای ما کافی نیست و حرکت روبهجلوی ما باید ادامه داشته باشد. زیرا ظرفیت ابررایانه سیمرغ یک پتافلاپس است که برای ایران یک اقتصاد به حساب میآید و در این زمینه باید رقابتهای زیادی را پشتسر بگذاریم و بتوانیم این ظرفیت را افزایش دهیم.»
محمد جواد آذری جهرمی معتقد است حاکمیت و دولت از جوانان کشور عقب ماندهاند: «در این زمینه باید تلاش زیادی صورت گیرد، مخصوصا برای دختران ایرانی که توانستهاند در عرصه توسعه فناوری اطلاعات فعال باشند؛ آن هم در شرایطی که تلاششان کمتر دیده شده است.»
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات در پایان مراسم رونمایی از ابررایانه سیمرغ گفت: «با تصمیم جمعی عملیات اجرایی ساخت ابررایانههای بعدی ایران به منظور تامین زیرساختهای هوش مصنوعی تائید شده است و این ابررایانه با یکصد پتافلاپس ظرفیت در این زمینه تاثیرگذار خواهد بود. با یاد زندهیاد پروفسور مریم میرزاخانی، نام این سوپر کامپیوتر، ابررایانه مریم انتخاب شده و پژوهشگاه فناوری اطلاعات تامین اعتبار آن را بر عهده دارد.»
جدیدترین اخبار هوش مصنوعی ایران و جهان را با هوشیو دنبال کنید.