Filter by دسته‌ها
chatGTP
ابزارهای هوش مصنوعی
اخبار
گزارش
تیتر یک
چندرسانه ای
آموزش علوم داده
اینفوگرافیک
پادکست
ویدیو
دانش روز
آموزش‌های پایه‌ای هوش مصنوعی
اصول هوش مصنوعی
یادگیری بدون نظارت
یادگیری تقویتی
یادگیری عمیق
یادگیری نیمه نظارتی
آموزش‌های پیشرفته هوش مصنوعی
بینایی ماشین
پردازش زبان طبیعی
پردازش گفتار
چالش‌های عملیاتی
داده کاوی و بیگ دیتا
رایانش ابری و HPC
سیستم‌‌های امبدد
علوم شناختی
دیتاست
رویدادها
جیتکس
کاربردهای هوش مصنوعی
کتابخانه
اشخاص
شرکت‌های هوش مصنوعی
محصولات و مدل‌های هوش مصنوعی
مفاهیم
کسب‌و‌کار
تحلیل بازارهای هوش مصنوعی
کارآفرینی
هوش مصنوعی در ایران
هوش مصنوعی در جهان
مقاله
 آیا هوش مصنوعی می تواند علاوه بر تشخیص چهره انسان، تغییر حالات آن را درک کند ؟

آیا هوش مصنوعی می تواند علاوه بر تشخیص چهره انسان، تغییر حالات آن را درک کند ؟

زمان مطالعه: 2 دقیقه

براساس مطالعات صورت‌گرفته، هوش مصنوعی قادر است چهرۀ افراد را تشخیص دهد؛ اما عملکردی مشابه با مغز انسان ندارد. کاربرد هوش مصنوعی به تشخیص چهره محدود می‌شود و اطلاعات مفید دیگری مانند تغییر حالات چهره، در اختیار انسان قرار نمی‌دهد.

هوش مصنوعی چگونه چهره‌ها را تشخیص می‌دهد؟

امروزه از هوش مصنوعی برای تشخیص هم‌زمان چهره در باز کردن قفل گوشی یا لپ‌تاپ، ورود به رسانه‌های اجتماعی، عبور از گِیت فرودگاه و … استفاده می‌شود. هوش مصنوعی این کار را با شبکه‌های عصبی کانولوشنال که به طور اختصاری DCNN نامیده می‌شوند، انجام می‌دهد. DCNN جزء اصلی هوش مصنوعی است که برای ساخت آن از سازماندهی مسیرهای بینایی مغز الهام گرفته‌اند. این سازماندهی به‌صورت لایه‌لایه است و پیچیدگی‌های آن با عبور از هر لایه، بیشتر می‌شود.

لایه‌های اولیه و ابتدایی ساختار DCNN، بخش‌های ساده یک تصویر را مانند رنگ و لبه‌های آن، تشخیص می‌دهند. عملکردهای این ساختار در هر لایه پیچیده‌تر از لایه قبل می‌شود؛ تا اینکه لایه‌های آخر، هویت چهره را شناسایی می‌کنند.

حال سوال مهمی که مطرح می‌شود این است که آیا DCNN هوش مصنوعی می‌تواند علاوه‌بر تشخیص چهره، رفتار انسان و سازوکارهای مغز او را برای درک عملکردهای پیچیده‌تر چهره مانند تغییر حالات آن، شناسایی کند؟

اخیراً تیم تحقیقاتی دارتموث با دانشگاه بولونیا همکاری کرده و نتایج تحقیقات خود را در مجموعه مقالات آکادمی ملی علوم منتشر کرده است. هدف این تحقیق پاسخ به سؤال مطرح شده بود. در نتایج منتشر شده، مشخص شد که AI برای درک چگونگی پردازش چهره‌های متحرک، ابزار مناسبی نیست؛ زیرا تشخیص چهره با هوش مصنوعی تنها در صورت ساکن و ثابت بودن آن صورت می گیرد. در واقع طراحی هوش مصنوعی به گونه ای است که عملکرد آن را به شناسایی تصاویر ثابت، محدود می کند.

Jiahui Guo، یکی از محققان ارشد این پژوهش، بر این باور است:

«دانشمندان سعی می‌کنند شبکه‌های عصبی عمیق‌تری را برای درک عملکردهای مغز به کار بگیرند؛ اما یافته‌های تحقیقات اخیر مشخص می‌سازد که این ابزار با مغز انسان تفاوت‌های فاحشی دارد و حداقل درحال‌حاضر نمی‌تواند مانند آن عمل کند.»

پس از این تحقیق، دانشمندان دریافتند که هرچند کدهای عصبی مصنوعی AI برای چهره‌ها در DCNNهای مختلف بسیار مشابه بود، فعالیت مغز با DCNN همبستگی کافی را نداشت. این شبکه‌های عصبی تنها می‌توانستند بخش کمی از اطلاعات رمزگذاری‌شده در مغز را ضبط کنند. این موضوع نشان‌دهندۀ آن است که شبکه‌های عصبی مصنوعی، در وضعیتی که هم‌اکنون دارند، قادر به درک نحوه پردازش چهره‌های متحرک نیستند.

جمع بندی

DCNNها شبکه‌های عصبی‌ای هستند که جزء اصلی AI را تشکیل می‌دهند. هوش مصنوعی به کمک آن‌ها می‌تواند هویت چهرۀ افراد را تشخیص دهد. اما عملکرد هوش مصنوعی از این محدوده فراتر نمی‌رود؛ به این معنا که AI قادر نیست درست مشابه با مغز انسان، حالات چهره و تغییرات آن را شناسایی کند. دلیل این محدودیت آن است که این شبکه‌های عصبی تنها برای تشخیص تصاویر ثابت طراحی شده‌اند و نمی‌توانند سازوکارهای مغز را که در عوض شدن حالات چهره موثراند، درک کنند. در این نوشته کوشیدیم نحوۀ تشخیص چهره با هوش مصنوعی را به همراه محدودیت‌های فعلی آن، توضیح دهیم.

بنر اخبار هوش مصنوعی

میانگین امتیاز / 5. تعداد ارا :

مطالب پیشنهادی مرتبط

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
[wpforms id="48325"]