با هوش مصنوعی فاصله اجتماعی 1.5 متر را به درستی رعایت کنید
فاصله اجتماعی و ۱.۵ متر، مفاهیمی هستند که از سال گذشته تاکنون هر روز با آنها درگیر بودهایم. اگرچه پیروی از قوانین اهمیتی حیاتی دارد، اما گاهی اوقات ممکن است متوجه نشویم ۱.۵ متر دقیقا چقدر میشود، در نتیجه قادر نیستیم فاصله اجتماعی را رعایت کنیم. به همین دلیل است که Maarten Sukel، یک از پیشروان هوش مصنوعی و دانشجوی دکترای دانشکده بازرگانی آمستردام (ABS) و تیم وی، یک مانیتور ۱.۵ متری ساختند تا این مشکل با هوش مصنوعی رفع شود. این مانیتور در واقع یک دوربین است که فاصله مورد نیاز را به افراد نشان میدهد. این یک تکنیک کاملاً ساده است که بر اساس یادگیری ماشین کار میکند.
حفظ فاصله اجتماعی بسیار دشوار است، به ویژه اینکه این ارتباط تقریباً یکساله از طریق کانالهایی از جمله برچسبها یا افرادی که در خیابان تابلو دارند برقرار شده است. از همین روی مدت هاست شورای شهر آمستردام و کتابخانه عمومی در پی راههای جدید برای برقراری ارتباط بودند. این مانیتور به استفاده از مدلی به نام الگوریتم YOLO کار میکند. این الگوریتم یک سیستم تشخیص اشیا محسوب میشود و مخفف عبارت You Only Look Once است یعنی شما فقط یکبار به تصویر نگاه میکنید. از این مدل پیش از این برای جمع کردن زبالهها و تمیز کردن شهر استفاده شده بود. این مدل با بیش از ۳۰۰۰۰۰ عکس از چهره افراد آموزش داده شده است، که به مدل این امکان را میدهد کم و بیش آنها را بشناسد.
آینه دیجیتال
این سیستم ابتدا در ورودی کتابخانه به کار گرفته شد، اما مارتن و تیمش میخواستند افراد بیشتری در معرض این سیستم قرار بگیرند. سوکل در این باره میگوید :«ما به طور ویژهای میخواهیم این سیستم را در مکانهایی که مواردی همچون موانع زبانی وجود دارد استفاده کنیم. بنابراین ما ایده معرفی یک مانیتور ۱.۵ متری را در یک مکان شلوغتر مطرح کردیم. این ایده در نهایت منجر به این شد که ما در روز جمعه سیاه یک صفحهنمایش ۳/۵ متری را درست در میدان DAM و همچنین دیگر مکانهای شلوغ شهر نصب کنیم. این صفحهنمایش بر روی یک کامیون قرار داشت.
این پروژه توسط کارآموزان ABS بیش از پیش در حال توسعه است، آنها میخواهند بدانند که چگونه میتوان عملکرد مانیتور را گسترش داد بدون اینکه حریم خصوصی افراد نقض شود. سوکل توضیح میدهد :«در حال حاضر، این سیستم هیچ دادهای را ذخیره نمیکند. این صفحهنمایش در واقع نوعی آینه دیجیتال است که چهره مردم را با استفاده از پوششهای لبخند رنگی پنهان میکند. اگر روی صورت افراد یک لبخند سبز نقش ببندد به این معنی است که آنها به اندازه کافی فاصله اجتماعی را حفظ کردهاند. یک لبخند نارنجی نشان میدهد که در منطقه خطر قرار دارند و لبخند قرمز حاکی از نزدیکی بیش از حد افراد به یکدیگر است.»
چالش دیگر این سیستم کار با تصاویر دو بعدی بود. مسئولان این پروژه میگویند ما به طور خاص تصمیم گرفتیم این سیستم را با فناوری ارزان و در دسترس اجرا کنیم نه با استفاده از دوربین سه بعدی گرانقیمت. در نتیجه، ما باید بتوانیم تخمینی از فاصله ۱.۵ متر به دست میآوردیم. ما این کار را با مواردی از جمله محاسبه تعداد سنگ فرشهای کف خیابان انجام دادیم.
اهمیت حفظ فاصله اجتماعی
سوکل میگوید که این پروژه نشان میدهد با هوش مصنوعی تا چه حد میتوان فضای عمومی را کاربرپسند کرد. بیشتر از همه، این نشانگر روشهای مختلفی است که میتوانید از تکنولوژی پردازش تصاویر استفاده کنید.
وی امیدوار است که این پروژه به مشارکت و کمک بیشتر در جامعه منجر شود. سوکل میگوید کماکان برخی محدودیتها وجود دارد، از جمله اینکه این سیستم نمیتواند تشخیص دهد آبا افراد از یک خانواده هستند یا نه. اگر آنها اعضای یک خانواده باشند قاعدتا میتوانند نزدیک به هم باشند.
با این وجود سوکل و تیمش خیلی نگران این محدودیت نیستند. او میگوید این محدودیت میتواند حتی نقش مثبتی ایفا کند و برخی اوقات ما میبینیم حضور این مانیتور ۱.۵ متری منجر به مکالمات جالبی میشود. به عنوان مثال کودکان کنجکاو میشوند و با اشتیاق زیادی سیستم را آزمایش میکنند و در مورد آن از پدر و مادر خود سوال میپرسند. به این ترتیب، والدین آنها راجع به اهمیت فاصله اجتماعی صحبت میکنند و این همان چیزی است که ما میخواهیم.
سوکل امیدوار است که بسیاری از دیگر افراد از این سیستم استفاده کنند. یکی دیگر از موارد کاربرد این سیستم در Marineterrein آمستردام است، جایی که نور هوشمند با هوش مصنوعی به ورزشکاران کمک میکند تا در یک محیط عاری از کرونا ورزش کنند. او معتقد است هرچه شرکتهای بیشتری از مانیتور استفاده کنند، افراد بیشتری در مورد میزان فاصله خود از دیگران فکر میکنند.
شهر آمستردام با هوش مصنوعی رابطه بسیار خوبی دارد و سیاستی باز و شفاف را در مورد این فناوری دنبال میکند. تمام اطلاعات مربوط به این سیستم را میتوان در مرکز ثبت الگوریتمهای شورا پیدا کرد.
آیا شما نیز میخواهید در مورد جنبههای فنی این سیستم بیشتر بدانید یا خودتان آن را امتحان کنید؟ این کار امکانپذیر است زیرا کد منبع پروژه به صورت عمومی موجود است. کافیست وارد لینک زیر شوید:
[button href=”https://github.com/Amsterdam-AI-Team/1.5-meter-monitor” rel=”nofollow” type=”btn-default” size=”btn-lg”]نمایش آزمایشی نحوه کار[/button]
انواع کاربردهای هوش مصنوعی در صنایع مختلف را در هوشیو بخوانید