تنها 11 سال تا پیشی گرفتن تسلا موتورز از انسانها باقیست!
ریزتراشه جدید تسلا موتورز با نام D1، با قابلیت مدیریت 362 تریلیون عملیات در هر ثانیه، قدرتمندتر از تمام ریزتراشههایی که تاکنون در خودروهای هوشمند به کار رفته است. از آن جایی که مغز انسان یک چهارم کوداریلیون عملیات در هر ثانیه انجام میدهد، توان پردازش این ریزتراشه به بیش از یک سوم (36%) قدرت مغز انسان میرسد.
به گزارش هوشیو، ایلان ماسک مدیرعامل تسلا، به دنبال تولید تراشهای است که بتواند رویای خودروهای خودران را محقق سازد، اما سؤال اساسی اینجاست که ریزتراشه جدید D1، تا چه حد به این هدف بزرگ نزدیک شده است؟ شرکت Vanarama پس از بررسی توان پردازش تراشههای تسلا، زمان لازم برای رسیدن عملکردشان به قابلیتهای مغز انسان را برآورد کرده است.
بلوغ تسلا، 7 سال زودتر از مغز انسان
معیار توان پردازش کامپیوترها تعداد عملیاتی است که میتوانند در هر ثانیه انجام دهند. Vanarama با تحلیل ریزتراشههای گذشته و حال حاضر تسلا دریافته است که، توان این محصولات با نرخ رشدی 486 درصدی در سال در حال افزایش است. اولین تراشهای که مورد بررسی قرار گرفت یکی از محصولات 2016 Nvidia بود، که تنها 12 تریلیون عملیات در ثانیه را مدیریت میکرد. این در حالی است که تراشه D1 قادر به مدیریت 362 تریلیون عملیات در ثانیه است.
با در نظر گرفتن نرخ رشد تراشههای گوناگون میتوان گفت که، مغز انسان طی 25 سال به بلوغ کامل میرسد، درحالیکه تسلا تنها در 17 سال میتواند به این سطح از رشد دست یابد. بنابراین بلوغ تسلا 7 سال زودتر از مغز انسان خواهد بود.
توان 30 برابری تراشه D1 تسلا نسبت به تراشه 6 سال پیش
تراشه جدید تسلا موتورز که در سال 2022 منتشر خواهد شد، برای ابرکامپیوتر Dojo به نام ExaPOD طراحی شده است. تراشه D1 به این ابرکامپیوتر اجازه میدهد، تا شبکههای هوش مصنوعی و سیستم خودران اتوپایلوت خودروها را مدیریت کند. بدین ترتیب، ابرکامپیوتر ExaPOD میتواند بهتر از سایر کامپیوترها یادگیری ماشینی را اجرا کند.
هوش محاسباتی تراشه D1، رشد چشمگیری نسبت به تراشه ساختهشده Hardware3 در سال 2019 داشته است. Hardware3 میتوانست 144 تریلیون عملیات در ثانیه انجام دهد. پیش از این تراشه، Hardware2 و تراشه Nvidia، بهترتیب 72 و 12 تریلیون عملیات را در هر ثانیه مدیریت میکردند. بنابراین میتوان گفت که توان تراشه D1 تسلا 30 برابر توان تراشهای است که 6 سال پیش استفاده میشد.
در مجموع 24 تراشه D1 در ابرکامپیوتر ExaPOD به کار گرفته خواهند شد، با این اوصاف این ابرکامپیوتر قادر خواهد بود در هر ثانیه بیش از یک کویینتیلیون (1,086,000,000,000,000,000) عملیات انجام دهد.
در حال حاضر، قدرتمندترین ابرکامپیوتر جهان به نام Frontier است، که از 74 ابرکامپیوتر زیرمجموعه (هریک به وزن حدود 5/3 تن) تشکیل شده. این ابررایانه میتواند 1/1 کویینتیلیون عملیات در هر ثانیه انجام دهد. تسلا توانسته با کاربرد 10 زیرمجموعه در ExaPOD، این فناوری پیچیده را فشردهسازی کند.
در آینده تولیدکنندگان دیگر نیز به کارکرد ExaPOD در الگوریتمها و فناوری خودروهای خودران نیاز خواهند داشت، و این به این معنی است که تسلا موتورز میتواند این فناوری را به فروش برساند.
آینده تراشههای هوش مصنوعی
بااینکه دامنه کاربرد تراشههای هوش مصنوعی بسیار گسترده است، این تراشهها نقشی حیاتی در هدایت خودروهای خودران حال حاضر ایفا میکنند. آیا این بدین معنی است که 11 سال دیگر یا حتی زودتر از آن شاهد حضور خودروهای خودران در جادهها خواهیم بود؟ پاسخ این سؤال در دست زمان و پیشرفت تکنولوژی خواهد بود.
چندان دور از ذهن نیست که در همین نسل، شاهد هوشمندتر شدن هوش مصنوعی از انسانها باشیم. در حال حاضر، پژوهشگران تراشههایی را با الهام از عملیات مغز انسان میسازند و به همین دلیل، ریزتراشههای کنونی میتوانند از سیناپسهای مغزی تقلید کنند.
جدیدترین اخبار هوش مصنوعی ایران و جهان را با هوشیو دنبال کنید