بومیسازی نرمافزارهایی برای توسعه حمل و نقل اشتراکی
روابط عمومی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری اعلام کرد در راستای پیشبرد اهداف دولت در زمینه بهرهگیری از فناوری و هوش مصنوعی با هدف تسهیل امور حمل و نقل در کلانشهرها، بومیسازی نرمافزارهایی برای توسعه حمل و نقل اشتراکی در دستور کار قرار گرفته و چند طرح نیز به سطح کاربردی رسیده است.
در شهرهای پرجمعیت و پرتردد، که استفاده از وسایل نقلیه خصوصی، منجر به افزایش ترافیک و آلودگی هوا و اتلاف وقت شهروندان میشود گسترش دادن حمل و نقل اشتراکی، بهویژه با وسائلی مانند دوچرخه که نقشی در آلودهسازی محیطی نیز ندارند، راه حل مفید و مؤثری به شمار میرود و در این زمینه بهترین گزینه اجرای طرحها و نرمافزارهایی است که میتوانند به توسعه حمل و نقل اشتراکی کمک کنند.
استفاده از این نرمافزارها در برخی کشورها، با هدف کاهش اثرات زیستمحیطی، روشهای انتخاب و بهرهگیری از خودروها را تا اندازهی متحول کرده است. با توجه به این روند تغییر و تحول، محتمل است که در آیندهای نزدیک مالکیت خودرو در بسیاری از شهرها اهمیت خود را از دست بدهد؛ زیرا حمل و نقل اشتراکی میتواند جایگزینی مناسب برای روشها و مفاهیم فعلی حمل و نقل باشد.
بر اساس تأثیر و اهمیت این نوع از حمل و نقل، که از دهه ۷۰ میلادی در کشورهای اروپایی مثل سوییس و آلمان شروع شده، در سطح جهانی بسیاری از کشورها به استفاده از این فناوریها روی آوردهاند و کاربرد نرمافزارهای مربوط به حمل و نقل اشتراکی گسترش و رشد روزافزون داشته است.
با اینکه امروز در کشورهای مختلفی شاهد بهرهگیری از حمل و نقل اشتراکی هستیم ایران یکی از کشورهایی است که در ورود به این عرصه تأخیر داشته است و اکنون با اتکا به توان نیروهای متخصص داخلی و رشد فناوری در داخل کشور، پنج طرح دانشبنیانی در این عرصه طراحی و کاربردی شده است.
از طرحهایی که در حال حاضر جزو سامانههای طراحیشده در زمینه حمل و نقل اشتراکی هستند «اپلیکیشن دوچرخه»، «سامانه هوشمند ناوگان خودرو اشتراک سفر»، «دوچرخههای اشتراکی بایدو»، «دوچرخه اشتراکی هوشمند بهرو» و «سامانه اسکوتر برقی» را میتوان نام برد.
طرحهای نامبرده با حمایت و پشتیبانی ستاد توسعه فناوریهای فضایی و حمل و نقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، اجرایی شده و توانستهاند در زمانی نهچندان طولانی از مرحله اجرا، به گسترش و توسعه بازارهای مربوط به خود برسند. این نرمافزارها تا کنون در استانهای تهران، مشهد و یزد، که دارای شهرهای پرجمعیتاند، به بهرهبرداری رسیده و برای شهروندان قابل استفاده هستند. نتیجه مورد انتظار از توسعه این حمل و نقلها در استانهای مذکور کاهش آلودگی هوا، ترافیک، زمان و هزینه سفرهای درون شهری است.
جدیدترین اخبار هوش مصنوعی ایران و جهان را با هوشیو دنبال کنید