Creatio: چگونه خودکارسازی بدون کد منجر به تغییرات سازمانی شد
خودکارسازی میتواند مشکلات بسیاری را حل کند، اما دسترسی نیروی کار به آن، دردسرهای خاص خود را دارد. سامانههای توسعه کم کد (Low-code) یا یا بدون کد (no-code) با پرداختن به این مشکل مورد توجه همگان قرار گرفتهاند و با کمک ابزارهای کشیدن و رهاکردن (drag-and-drop)، کارگران غیر فنی نیز این فرصت را دارند تا فرآیندها را بدون نیاز به درک نکات دقیق برنامهنویسی، خودکارسازی کرده و دیجیتالی شوند.
با این حال، لازم است شرکتهای ارائه کننده ابزارهای خودکارسازی خود را با تحول دیجیتالی همگام کنند، بنابراین، عملکرد سامانههای توسعه بدون کد زمانی که سازندگانشان از آنها استفاده میکنند چگونه خواهند بود؟
Creatio، سازنده سامانه کم کد با سرعت بالا
امروزه، شرکتهای بسیاری خودکارسازی را در دستور کار خود قرار دادهاند. شرکت پژوهشی و مشاورهای گارتنر پیشبینی کرده است بازار اتوماسیون فرایند روباتیک از سال2020 تا پایان 2021 تقریبا 20 درصد رشد داشت باشد. گارتنر همچنین پیشبینی کرده است تا سال 2022، 90 درصد از سازمانهای بزرگ جهانی برخی از موارد خودکارسازی را پذیرفته باشند.
بیتریدد، همهگیری اخیر در رشد سریع این بخش نقش داشته است زیرا شرکتها، علیرغم بودجه محدود و تغییر چشمگیر برنامههای عملیاتیشان، به دنبال افزایش بهرهوری هستند. سامانههای توسعه کم کد یا بدون کد گزینهای برای خودکارسازی فرآیندهای فردی ایجاد کردهاند که با کمک آن دیگر نیازی به غوطهور شدن در دنیای بزرگ تحول دیجیتال نیست. البته این پیشرفتها برای شرکتهایی که سعی دارند به مسیر اصلی خود بازگردند، در اولویت قرار ندارد.
شرکت Creatio، یکی از شرکتهای سازنده سامانه توسعه کم کد است که با «افزایش بیسابقه علاقه مردم به خودکارسازی» مواجه شده است. طبق توضیحات کاترین کوسترووا، بنیانگذار و مدیر عامل شرکت، این افزایش علاقه در پی همهگیری کرونا «تعجب آور نیست زیرا بسیاری از سازمانها مجبور به تغییر مدلهای تجاری خود و تجدید نظر در رویکرد خود نسبت به استقرار فناوریهای تجاری شدهاند».
دفتر مرکزی Creatio در بوستون واقع شده است و این شرکت 650 کارمند در سراسر جهان دارد که به 100 کشور جهان خدمت میکنند. Creatio دریافته است که باید «برای حفظ کارآیی فرایندهای خود، خودکارسازی را دو برابر کرده» و در عین حال، برای برآوده نمودن تقاضاها «از زمان شروع همهگیری کارمندان دورکار جدیدی استخدام کند».
تغییرات Creatio
Creatio از یک سو، با افزایش تعداد مشتریان و کارکنان روبهرو بوده است، و از سوی دیگر، به دلیل تداوم همهگیری کرونا لازم داشته است برخی از گردشکارهای داخلی خود را تعدیل کند. کوسترووا میگوید: «به دلیل تغییر تعاملات با شرکا و مشتریان، مجبور شدیم برخی از عملیاتهای خود را تغییر دهیم. بنابراین لازم بود به کارکنان جدید فرایندهای روانتری ارائه کنیم تا بتوانند تغییرات را در اسرع وقت اعمال کنند».
پیشاز همهگیری کرونا نیز، شرکت Creatio با تکیه بر «چابکی و سرعت»، رویکرد توسعه بدون کد خود را برای ایجاد برنامههای تجاری (به غیر از سیستم مالی) در سراسر شرکت اجرا کرده بود و کارکنان میتوانستند با استفاده از ابزارهای بدون کد، ایدههای خود را پیاده کنند، بدون اینکه مجبور باشند آنها را به سمع و نظر مدیران رسانده یا به انبوه کارهای تیم فناوریاطلاعات اضافه کنند.
این تجربه در اجرای فرآیندهای بدون کد به Creatio کمک کرد تا کارکنان دورکار جدید استخدام کرده و افزایش مشتری را به راحتی مدیریت کنند. علاوه بر این، به منظور تکمیل روش خودکارسازی غیر متمرکز، Creatio ساختار شرکت را تغییر داد تا کارکنان بتوانند در «تیمهای بدون کدِ کوچکتر که در ازای کاربردهای اصلی ایجاد شده بودند و ترکیبی بسیار غنی و متنوع از دانش و مهارت داشتند، فعالیت کنند».
طبق توضیحات کوسترووا، کارکنان سابق و کارکنان جدید میتوانستند «هرچه زودتر به خودکفایی برسند تا در اجرای پروژههای خودکارسازی سریعتر گام بردارند».
توسعه بدون کد حرف اول را میزند
تمرکز بر چابکی و سرعت همزمان با تغییرات سازمانی بدون ایراد نیست، حتی زمانی که شرکتی از ابزارهای تحولآفرین خود استفاده می کند. کوسترووا میگوید: «نمیتوان انتظار داشت همه از همان روز اول به یک توسعهدهنده بدون کد تبدیل شوند. این کار مستلزم کسب مجموعهای از مهارتها و ویژگیها است که لازم است برای آموزش آنها سرمایهگذاری کنید».
اگرچه ابزارهای کم کد و بدون کد برای کمک به خودکارسازی برای افراد غیرفنی طراحی شدهاند، اما خلاقیت و ذهن چابک کماکان بخش اصلی برنامهنویسی فرایندهای خودکارسازی جدید را تشکیل میدهند، حتی اگر فرایند توسعه مستلزم استفاده از دانش برنامهنویسی دقیق نباشد. اگرچه کسب این مهارتها برای تمام کسانی که به شیوههای جدید کاری رویآوردهاند، مفید هستند.
اما، طبق گفتههای کوسترووا، تجربه استفاده از ابزارهای بدون کد در داخل شرکت، به آنها آموخت که در انتخاب برنامهنویس توسعه بدون کد دقت کنند تا دانش و مهارت مناسب را داشته باشد و به دیگر کارکنان اجازه دهند با سرعت دلخواه خود پیش بروند. حتی اگر Creatio بتواند تعداد افرادی را که درگیر فرایندهای خودکارسازی داخلی هستند، چهار برابر کند، کماکان تنوع فکری و مجموعه مهارتها اجزای مهم یک تحول دیجیتالی موفق به شمار میآیند.
مشارکت افراد در خودکارسازی
مشارکت افراد در خودکارسازی نیز مولفهای مناسب برای پشتسرگذاشتن موانع بخشهای مختلف یک شرکت و ترغیب همکاری بین آنها است. کوسترووا در این باره میگوید: «با رویکرد بدون کد، سطح مشارکت تمام ذینفعان بالاتر میرود، بنابراین لازم است سریعتر فکر کرده و اقدام کنید … بخشی از این امر شامل تجدید نظر درباره همکاری بین تیم فناوری اطلاعات و سایر حوزههای کسبوکار میشود».
اگرچه، بخش فناوری اطلاعات نقشی بزرگ در تحقق تحول دیجیتال دارد، کوسترووا دریافت که اگر اعضای سایر تیمها نیز قادر باشند کاربردهای جدیدی ایجاد کنند، نقش تیم فناوری اطلاعات به تمرکز بر «مدیریت برنامهها و کنترل دادهها، ایجاد سپر محافظ و اجرای قوانین» و همچنین «استقرار خودکارسازی بدون ایجاد هرج و مرج» تغییر خواهد کرد. از این رو، کوسترووا معتقد است که «تغییر نقش اعضای تیم فناوری اطلاعات نیز به همان اندازه حائز اهمیت است».
به این ترتیب، زمانی که سایر کارکنان به افرادی زبده در حوزه فناوری اطلاعات تبدیل میشوند، تیم فناوری اطلاعات میتواند مسئولیتهای مدیریتی و کنترلی بیشتری بر عهده بگیرد. زمانی که تک تک اعضای تیمهای مختلف قادر باشند هر فرآیندی را خودکارسازی کند، و تیم فناوری اطلاعات آخرین ایستگاه بازرسی برای مقابله با «هرج و مرج» باشد.
اینجاست که کوسترووا هشدار میدهد و شرکتها را به صبوری و آمادهسازی دعوت میکند: «اشتهای ما برای تغییر روبه افزایش است. درخواست کاربردها و ویژگیهای بیشتر به شدت افزایش یافته است و دائماً با مسئله تصمیمگیری درباره اولویت ایجاد فرآیندها روبرو هستیم … خودکارسازی منجر به خودکارسازی بیشتر میشود، لذا لازم است برای آن آماده باشیم».
تغییر خلاقانه
اگرچه، هیچ قانون صریح و لازم الاجرایی برای اجرای خودکارسازی در سازمانها وجود ندارد، به ویژه زمانی که هر یک از اعضای شرکت ابزارهایی برای پیادهسازی ایدههای خود دارند، اما بکارگیری ابزارهای بدون کد در شرکت Creatio برای رسیدن چابکی و حذف سلسله مراتب، به طور قطع چند نکته آموزنده به همراه داشت.
تکیه بر مهارتهای افرادی که خود را با سرعت و چابکی خودکارسازی تطبیق دادهاند و پرورش این مهارتهای خلاقانه در دیگر کارکنان، علاوه بر این که میتواند روند کارها را روانتر سازد، میتواند تیم فناوری اطلاعات را به مهارتهای مدیریتی مناسب برای استقرار و اولویتبندی ابزارهای جدیدی ساخته شده در سایر بخشها مجهز کند.
به طور کلی، کوسترووا چنین استدلال میکند که خودکارسازی بدون کد «مجموعه مهارتهای سازمانی جدیدی تشکیل میدهد… و اگر سازمانها انتظار داشته باشند که این مهارتها به خودی به خود توسعه پیدا کنند، سخت در اشتباه هستند و باید برای حمایت از جنبه انسانی این تغییر، آماده شوند».
راهبرد خودکارسازیای که قدرت را در اختیار کارکنان قرار میدهد، علاوه بر سرعت بخشیدن به روند تغییر و ایجاد فرآیندهای جدید در موارد مورد نیاز، «این قابلیت باور نکردنی را دارد تا خلاقیت کارکنان را آشکار سازد و این فرصت را به سازمانها میدهد تا به سرعت نوآوریهای خود را پیاده کنند». اگر بتوان این قابلیت را در سازمانهایی به کار گرفت که طی یک سال گذشته رویکرد خودکارسازی کم کد را اتخاذ کردهاند، میتوان از این فناوریها در بهبود اوضاع پس از همهگیری کرونا استفاده کرد.
انواع کاربردهای هوش مصنوعی در صنایع مختلف را در هوشیو بخوانید