محققان خوزستانی طراح سیستم هوشمند نجات در کوهستان
محققان خوزستانی در دانشگاه شهید چمران اهواز، موفق شدند سیستمی را توسعه دهند که با استفاده از هوش مصنوعی و شبکه بیسیم بردبلند پهپادی، میتواند نقاط دورازدسترس کوهستانی را جهت امداد و نجات کوهنوردان جستوجو کند.
به گزارش هوشیو و به نقل از خبرگزاری صداوسیمای مرکز خوزستان، دکتر مهدی نادریسورکی، مدیر آزمایشگاه تحقیقاتی شبکههای بیسیم هوشمند دانشگاه شهید چمران اهواز، درباره چرایی توسعه سیستم جستوجوی هوشمند چنین توضیح داد: یافتن موقعیت دقیق و امدادرسانی به کوهنوردان و گردشگرانی که در مناطق دوردست و کوهستانی مفقود میشوند، امری حائز اهمیت است که میتواند آمار مرگ یا آسیبدیدگی افراد را تا حد زیادی کاهش دهد.
وی توسعه این سیستم را یک فعالیت تیمی با کمک گروهی از دانشجویان فعال در آزمایشگاه شبکههای بیسیم هوشمند دانشگاه چمران دانست و افزود: ما موفق شدیم سیستمی را طراحی و و پیادهسازی کنیم که با استفاده از آن میتوان حتی از فاصله نسبتا دور، موقعیت مکانی مفقودشدگان و آسیبدیدگان را شناسایی و نسبت به ارسال کمک اقدام کرد.
این سیستم هوشمند «دیدُمَک» نامگذاری شده است و نادریسورکی درباره چگونگی کارکرد این سیستم گفت: دیدُمَک به کمک یک نود (node) بسیار کوچک و قابل حمل که کوهنوردان و گردشگران به همراه دارند، موقعیت مکانی آنها را شناسایی میکند. این نود تا سه هفته ذخیره باتری خود را حفظ میکند و نیاز به شارژ مجدد ندارد.
وی بیان کرد: بسیاری از مواقع پوششدهی جیپیاس در مکان مفقودشدگان وجود ندارد و این مورد میتواند برای کوهنوردان و طبیعتگردان چالشبرانگیز باشد. سیستم جستوجوی هوشمند علاوه بر نود، دارای دو دستگاه بیسیم دیگر است که یک دستگاه بر روی پهپاد و دیگری در مرکز عملیات نصب میشود و مجموعه این دستگاهها، شبکه بیسیم سهبعدی هوایی-زمینی را شکل میدهند که میتوان بهوسیله آن، مکان افراد گمشده در کوهستان را شناسایی کرد.
مدیر آزمایشگاه تحقیقاتی شبکههای بیسیم هوشمند در ادامه توضیحات خود خاطرنشان کرد: این سیستم در مرحله آزمایشی خود قرار دارد و تا امروز توانستهایم با همکاری سازمان حلال احمر و باشگاه کوهنوردی کیان قلعه تل شهرستان باغملک خوزستان، مراحل تست این سیستم را با موفقیت پشت سر بگذاریم. در این مرحله آزمایشی، توانستیم موقعیت مکانی افراد گمشده را از فاصله 11 کیلومتری در دشت و فاصله 7 کیلومتری در درههای کوهستانی و عمیق، بهدرستی و با دقت بسیار بالا تشخیص دهیم.
وی اظهار کرد: این سیستم بر پایه الگوریتمهای هوش مصنوعی و بهصورت بلادرنگ، میتواند موقعیت مکانی فرد گمشده را حتی بدون نیاز به پوششدهی جیپیاس، شناسایی کند و حرکت پهباد را بهسمت موقعیت مورد نظر برنامهریزی کند. تمامی مراحل بیانشده توسط سرپرست تیم جستوجو بهوسیله گوشی هوشمند یا لپتاپ قابل مشاهده و رهگیری است.
نادریسورکی، در پایان مراحل ساخت و تجاریسازی دیدُمَک را پایانیافته دانست و خاطرنشان کرد: امیدواریم بتوانیم با فرهنگسازی مناسب، از این سیستم در جهت یافتن افراد مفقودشده در دل طبیعت استفاده کنیم.
جدیدترین اخبار هوش مصنوعی ایران و جهان را با هوشیو دنبال کنید