نقش هوش مصنوعی در آموزش و یادگیری برخط دانشآموزان
آموزش برخط در مقایسه با آموزش سنتی از مزایا و ویژگیهای بیشتری برخوردار است و در صورت استفاده صحیح از هوش مصنوعی در آموزش مکملی برای روشهای آموزشی خواهد بود.
آموزش چه برخط باشد چه سنتی، همه دانشآموزان کلاسهای تعاملیای را دوست دارند که به آنها حس سرخوردگی دست ندهد. نقش هوش مصنوعی در آموزش میتواند در ایجاد چنین سامانههای جالب و مفیدی کارساز باشد. در این دنیای متحول افراد فارغ از گروه سنی خود میتوانند بدون هیچ محدودیتی به امر آموزش و یادگیری مشغول باشند و هوش مصنوعی روشهای متعدد و بی حد و حصری برای آموزش در اختیار آنها قرار میدهد. در مقابل، استفاده از فناوری در آموزش نیز ماهیت آموزش و یادگیری را تغییر داده است. سوالی که در اینجا مطرح میشود این است که هوش مصنوعی دقیقاً چه نقشی در آموزش ایفا میکند و علی رغم اختلاف نظرها، انتظارات مردم از آموزش بر خط چیست!
اولین و مهمترین تحول آموزشی تغییر از شیوههای آموزشی کتاب محور به شیوههای یادگیری پروژه / مهارت محور است
این شیوه آموزش متضمن یادگیری مهارتهای نرم از قبیل مهارت حل مسئله، ارتباطات موثر و غیره در دانشآموزان خواهد بود (که برای زندگی کاری آینده افراد ضروری است). اینطور گفته میشود که فناوری در افزایش مشارکت دانشآموزان موثر است ولی این امر قطعی نیست.
محتوای آموزشی دیداری و یادگیری تجربی از طریق اپلیکیشنهای یادگیری تعاملی کمک شایانی به جلب توجه دانش آموزان کرده است. قابلیت ابری هوش مصنوعی در آموزش و یادگیری مجازی امکان بازدید کلاسهای درس و مطالب درسی را حتی پس از اتمام کلاس فراهم نموده است. به دلیل اینکه فناوری پیگیری پیشرفت درسی دانشآموزان را سادهتر میکند، معلمها نیز میتوانند تجربه یادگیری را برای هر دانش آموز شخصیسازی کنند.
کلاسهای مجازی دارای هوش جمعی هستند. دانشآموزان میتوانند موارد مرتبط و جالب پیرامون مفهومی خاص را که در کلاس تدریس میشود با هم به اشتراک بگذارند. علاوه بر این نهایتاً مشارکت دانشآموزان در کلاس به خود آنها بستگی دارد و هوش مصنوعی تنها میتواند در ما این اطمینان خاطر را ایجاد کند که مشارکت دانشآموزان به نحوه احسنت صورت میگیرد. هوش مصنوعی منجر به شکوفا شدن خلاقیت دانشآموزان و معلمها شده است. میتوان برای دانشآموزان تکالیفی مبتکرانه و خارج از کتاب تعیین نمود، فعالیتهایی که جلوهگر توانمندیها و دانش آنها ورای کتاب درسیشان است و در عوض باعث افزایش اعتماد به نفس آنها در درسهایشان میشود. بنابراین معلمان نیز میتوانند استعداد دانش آموزان را در سنین بسیار پایین کشف کنند.
این مسائل پیکره پویای آموزش و پرورش را متحول میکند به طوری که معلمان به مربیهایی بدل خواهند شد که وظیفهیشان هدایت دانش آموزان است. دنیای مجازی باعث کاهش هزینههایی از قبیل هزینههای گردش علمی یا دعوت سخنران میشود. دانشآموزان فرصت آشنایی با دنیاهای مختلف را پیدا میکنند، هر کدام از آنها در جهات مختلف بسط میدهند و بر دانش خود میافزایند. «واقعیت افزوده » شاخهای از هوش مصنوعی است که با سرعتی فزایند در حال پیشرفت و ترقی است و انتظار میرود به زودی وارد حوزه آموزش بر خط گردد.
یکی از عوامل مهم پیشرفت دانشآموزان مشارکت والدین است و آموزش برخط باعث افزایش آن میشود. با آموزش بر خط معلمها میتوانند مطالب آموزشی بهتری برای دانشآموزان پیدا کنند و با دریافت بازخوردهای سازندهی دانشاموزان و والدین آنها به طور مستقیم و غیر مستقیم عملکرد آموزشی خود را بهبود بخشند. البته در حال حاضر موانع بسیاری بر سر راه آموزش برخط وجود دارد. برای مثال، همگان به ابزارهای فناوری به طور برابر دسترسی ندارند و معلمها هنوز نمیدانند بهترین نحوهی کاربرد هوش مصنوعی در آموزش چیست. به علاوه استفاده بیش از حد از دستگاههای فناوری خطری برای سلامت افراد محسوب میشود.
گذشته از این، کاربست هوش مصنوعی در زندگی روزمره مستلزم داشتن دانشی ژرف در این حوزه است. به عبارت دیگر باید برنامه درسی به روز رسانی شود و آشنایی با مهارتهای مرتبط با فناوری در برنامه درس مدارس گنجانده شود و برای داشتن آیندهای روشن و ایمن در این برحه از زندگی، دانشآموزان، و به طور کلی همه افراد جامعه، باید مهارتهای استفاده از شبکههای اجتماعی، فناوری دیجیتالی، همکاری در محیط بر خط و شیوههای محافظت از دادهها را بیاموزند.
انواع کاربردهای هوش مصنوعی در صنایع مختلف را در هوشیو بخوانید.