
هوش مصنوعی در تانک های آمریکا به کمک خدمه میآید
ارتش آمریکا قصد دارد از تکنولوژیهای پیشرفته در سیستم عملیاتی ارتش استفاده کند و برای این کار قرار است از هوش مصنوعی در تانک ها بهره ببرد.
در 40 سال اخیر نحوه کنترل کردن تانکها توسط خدمه آنها بدون تغییر بوده است. یعنی در شرایطی که ارتش دسترسی خوبی به هوش مصنوعی و شبکههای نسل آینده دارد، برای کنترل یک تانک باید از یک اپراتور آموزش دیده و به طور دستی استفاده کرد.
داستین هریس، گروهبان آبرامز مستر گانر، در این باره میگوید:«در حال حاضر خدمه تانک از روشهای دستی برای پروسه یافتن، شناسایی کردن و نشانه گرفتن استفاده میکنند. فرماندهها و توپچیهای تانک به طور دستی قسمت بالایی تانک را میچرخانند و هدف را با استفاده از سنسورها شناسایی میکنند. بعد از شناسایی باید خودشان نوع مهمات را انتخاب کنند و بعد مشغول نشانه گرفتن هدف شوند. این کار بسیار زمانبر است و عجیب است که هنوز باید همه کارها دستی انجام شوند». برای هر بار هدف گرفتن هم باید همه این پروسه تکرار شود و این برای قرن 21 قابل قبول نیست.
ریچارد نابورس، قائم مقام اجرایی سیستمها و مدلسازی در مرکز DEVCOM C5ISR میگوید:«رهبران مجرب ارتشی معتقدند عملکرد خدمه تانک بیش از اندازه آنالوگ است و هنوز روشهایی استفاده میشود که در 30 تا 45 سال پیش استفاده میشده است. این رهبران که بسیاری از آنها متخصصان فنی بزرگی هستند، تشخیص دادند که فرصت برای تغییر نحوه عملکرد خدمه تانک پیش آمده است».
در تاریخ 28 اکتبر ارتش از خبرنگاران دعوت کرد تا به مجموعه آبردین بروند و راه حل را از نزدیک مشاهده کنند: سیستم کمکرسان هدف گیری و منهدم کننده پیشرفته به نام اتلس Advanced Targeting and Lethality Aided System, or ATLAS.
اتلس برای پروسه یافتن و منهدم کردن اهداف از سنسورهای پیشرفته، الگوریتمهای یادگیری ماشین و صفحه نمایش لمسی جدید استفاده میکند و با این روش خدمه میتوانند به نسبت گذشته بسیار سریعتر اقدام کنند.
داون دیور، یکی از رهبران پروژه C5ISR در این باره میگوید:«این روش به سربازان کمک میکند که سرعت بیشتری داشته باشند و همزمان بتوانند روی چندین هدف کار کنند، بر خلاف حالا که باید تکتک به اهداف رسیدگی کنند».
در نگاه اول سیستم اتلس برای تانکها یادآور بخشهایی از فیلم جنگ ستارگان بود. اما سیستم اتلس برای مساعدت به خدمه روی بخشهای متعددی از تاک سوار شده بود و قسمتهای زیادی را تحت تاثیر قرار داده بود. در بالای تانک یک سیستم منهدم کننده پیشرفته با دقت بالا و قابلیت بارگیری خودکار با سایز متوسط کالیبر 50 قرار دارد. در بالای آن یک سنسور کوچک شناسایی هدف و یک سنسور مادون قرمز برای بالا رفتن دقت شناسایی وجود دارد. این بخش مدام در حال چرخیدن برای شناسایی هدف است.
بالای تانک یک M113 وجود دارد که با سیمهای زیادی به خود تانک متصل شده است و خدمه باید داخل آن قرار گیرند. برای قرار گرفتن داخل آن محفظهای کوچک قرار دارد که داخل خود تانک نیست و به طور مستقل روی تانک قرار دارد. داخل این محفظه 3 نشیمنگاه کوچک کنار هم قرار دارد که مقابل آنها یک صفحه نمایش و چیزی شبیه به دسته بازیهای کامپیوتری قرار گرفته که میتواند تانک را هدایت کند.
البته اتلس خود تانک یا حتی M113 متصل به آن هم نیست. پس اتلس چیست؟ به بیان دیگر اتلس سنسوری است که دادهها را جمعآوری میکند، الگوریتم یادگیری ماشین دادهها را پردازش میکند و در نهایت این صفحه نمایش و دسته کنترل کننده مقابل خدمه است که اختیار تانک را به نیروی انسانی میدهد.
شروع کار اتلس اینطور است که سنسوری در بالای تانک قرار دارد که به محض فعال شدن مدام اطرافش را بررسی میکند و دادهها را به الگوریتمهای یادگیری ماشین میرساند و در نتیجه تهدیدها را به صورت خودکار شناسایی میکند. تصاویر آن تهدیدها از طریق صفحه نمایش به خدمه نشان داده میشود و ابزارهای لازم برای کنترل منهدمکنندهها به صورت ردیفی در سمت چپ تصویر نمایش داده میشود و در بخش مرکزی صفحه نمایش هم هدف نشانه گرفته شده دیده میشود که در اطرافش انواع مهمات قرار دارند و خدمه باید نوع آن را انتخاب کنند. همچنین در کنار مهمات نوع تیراندازی، تنظیمات دوربین و گزینههای دیگری هم وجود دارد.
به محض این که در صفحه نمایش هدف لمس شود، تانک به طور خودکار به سمت آن خواهد چرخید، اسلحه را به سمت قسمت حیاتی و مهمتر هدف نشانه میرود، بعد به صورت خودکار نوع مهمات پیشنهادی و البته انواع گزینههای منهدم کردن مثل شلیک تکی یا مسلسل را نشان میدهد.
هدف شناسایی شده، نوع اسلحه و تنظیمات آن انتخاب شده و حالا اپراتور یک انتخاب دارد: پیشنهادات هوش مصنوعی را تائید کند تا شلیک انجام شود، یا تنظیمات را دستی وارد کند و بعد شلیک کند. کل پروسه از شناسایی هدف تا شلیک به آن میتواند با کمک اتلس تنها چند ثانیه زمان ببرد. وقتی هدف ویران شد، اپراتور میتواند به راحتی روی هدف بعدی که در صفحه نمایش وجود دارد تمرکز کند.
با اتوماسیون وظایفی که در حال حاضر به صورت دستی انجام میشوند، هدف اتلس تسهیل امور و بالا بردن سرعت آنهاست. هرچند که هنوز مقامات ارتشی پاسخ درستی به این موضوع ندادند که با حضور اتلس پروسه منهدم کردن هدف تا چه اندازه سریعتر شده است. اما در ویدئوی تبلیغاتی نمایش داده شده در آبردین مشخص میشود که با زمان لازم برای منهدم کردن یک هدف با سیستم سنتی، تانکهای مجهز به اتلس میتوانند 3 هدف را منهدم کنند. در واقع اتلس ارتباطی جدید بین تکنولوژی مورد استفاده در ارتش و مرکز تسلیحات است.
جیمی دیویس، نایب رئیس بخش سیستمهای مبارزه زمینی، میگوید:«در حال ادغام کردن تجربه نیروی انسانی با تکنولوژی هستیم و از الگوریتمهای شناسایی هدف و سنسورها استفاده میکنیم. همچنین از تکنولوژی برای سیستم شلیک کردن هم استفاده کردیم و به نوعی از کمک هوش مصنوعی برای مصرف بهینه مهمات بهره بردیم. همه این اقدامات در جهت مساعدت به خدمه تانک بوده تا بتوانند زمان بیشتری برای انجام امور مهمتر در اختیار داشته باشند».
در ماه آگوست ارتش آمریکا شروع به آزمایش چندین نمونه کوچک از این تانکها کرد و نظرات سربازان و خدمه آنها را خواست. حالا امیدوار است که بتواند از این نوع تانکها و البته نوع پیشرفتهتر آن در مقیاس بزرگتر استفاده کند. ارتش آمریکا معتقد است استفاده از این تانکها باعث آزادسازی نیروی سربازهای بیشتر میشود و هرچه یک ارتش نیروی زنده بیشتری داشته باشد، قدرت آن بیشتر خواهد شد. به همین دلیل ارتش در ماه سپتامبر برخی از افرادش را به همراه این نوع تانکها به یک مرکز رزمایش برد تا عملکرد ادوات جدیدش را به آنها آموزش دهد و با همفکری آنها در صورت نیاز تغییراتی در سیستم هوش مصنوعی استفاده شده در این تانکها ایجاد کند.
در این رزمایش دو مدل هوش مصنوعی مورد آزمایش قرار گرفت. یکی مدلی که برای شناسایی هدف به کار گرفته شد و دیگری مدلی که گزینههای مربوط به شلیک را در اختیار اپراتور قرار میداد.
در نهایت دستاورد اتلس برای تانکهای ارتش آمریکا شناسایی سریع اهداف با روش خودکار و ارائه گزینههای مربوط به شلیک به اپراتور تانک است. انتظار میرود در سالهای پیش رو آمریکا تولید گسترده این نوع تانک را در دستور کار قرار دهد.
قرار نیست اتلس جایگزینی برای خدمه تانک باشد، بلکه قرار است کار آنها را راحتتر کند و باعث شود پروسه خیلی زودتر انجام شود. حتی زمانی که پیشرفتهترین و آمادهترین نوع اتلس هم به تانکها اضافه شود، باز هم ارتش باید از مجربترین افراد برای استفاده از آن بهره ببرد و در این زمینه آنها را به خوبی آموزش بدهد. حتی این افراد باید یاد بگیرند که در شرایط بحرانی و زمانی که شاید هوش مصنوعی با مشکلی برخورد، چطور باید به صورت دستی کارهایشان را انجام دهند.
دیور میگوید:«میتوانیم به سربازان از طریق کاهش وظایف دستی آنها کمک کنیم، اما همواره به آنها نیاز داریم تا بتوانند تصمیم نهایی را بگیرند و مشخص کنند که آیا هدف واقعا یک تهدید است یا نه».
از آنجایی که ایران هم در زمینه تجهیزات نظامی وضعیت مناسبی دارد و توانسته ادوات جنگی تولید داخل زیادی را جمعآوری کند، متخصصان هوش مصنوعی میتوانند سعی در هوشمندسازی این ادوات، خصوصا تانکها داشته و هوش مصنوغی در ارتش را پیادهسازی کنند.
جدیدترین اخبار هوش مصنوعی ایران و جهان را با هوشیو دنبال کنید.