تشخیص بیماریها را به کپسول هوشمند بسپارید
کپسول هوشمند، فناوری نوظهوری است که محققان در یک تیم استارتاپی موفق به طراحی و تولید آن شدهاند و به کمک آن میتوان به بهرهبرداریهای زیادی در حوزه سلامت انسان دست یافت. این کپسول هوشمند گزارشهای منظمی را از دستگاه گوارش فرد به پزشک ارسال میکند. به عبارت دیگر، این کپسول، حاوی حسگرهای قدرتمندی است که پس از اینکه انسان آن را بلعید، مأموریتهای بسیاری را در معده و روده وی به انجام میرساند. یکی از مهمترین مأموریتهای این کپسول، ارسال گزارشهایی منظم از دستگاه گوارش فرد است.
جالب اینجاست که حسگرهای تعبیهشده در این کپسول هوشمند، با تجزیه و تحلیل فشار گازهای موجود در دستگاه گوارش از جمله دی اکسید کربن، هیدروژن، اکسیژن و سایر ترکیبات شیمیایی، بهراحتی زمینههایی را فراهم میکند که پزشکان یک سونوگرافی راحت و ایمن را برای بیمار انجام دهند.
قابلیت اتصال به گوشیهای همراه و ارسال گزارش به آن، از جمله کارکردهای بسیار مهم این کپسول به شمار میآید. این قابلیت، ضمن اینکه گازها را تجزیه و تحلیل میکند، به اطلاعاتی در این خصوص و حتی تحقیقاتی علمی درباره تأثیر غذا بر محیط گوارش دست مییابد و از طرفی، راهکارهایی علمی برای درمان بیماریهای مرتبط با اختلالات هاضمه ارائه میدهد.
همچنین تشخیص بیماریهایی نظیر سندرم روده تحریکپذیر یا آی بی اس، بیماریهای التهابی روده و حتی موارد کشنده از قبیل سرطان روده، از جمله قابلیتهای خاص این کپسول هوشمند است.
یکی از کارکردهای این کپسول هوشمند، تزریق بهاندازه و بهموقع داروست. به این شکل که نمونهای از این کپسول با بهرهگیری ا از شش بازوی تجزیهپذیر، کاربران را از مصرف دارو در ساعتهای مشخص بینیاز میکند و رأس ساعتهایی که بیمار از پیش تعیین کرده است، دوز مشخصی از دارو را در بدن بیمار آزاد میکند! این فناوری تا جایی پیش رفته است که حتی به بیماران دیابتی نیز کمک میکند؛ بهطوری که پژوهشگران توانستهاند روش جدیدی برای قرار دادن انسولین در این کپسولها ایجاد کنند که میتواند از طریق معده به جریان خون منتقل شود و در زمانی که بدن بیمار به آن دارو نیاز دارد، در بدن آزاد گردد.
در حقیقت، این قبیل کپسولها، ریزپردازشگر، باطری، سیستم رادیویی بیسیم و مخزن دارویی برای نگهداری میزان معینی از دارو دارند و میتوانند میزان موردنظر دارو را در جاهای مشخصی از بدن انسان آزاد کنند. از طرفی، برخی دیگر از انواع این کپسول، روکشی از سنسورهای حساس دارند و با دریافت سیگنال الکترومغناطیسی، دارو را بهطور اتوماتیک در بدن آزاد میکنند. نکته جالب دیگری که در خصوص این کپسول میتوان گفت این است که این محصول، میتواند دمای بدن را اندازهگیری کند و اطلاعات آن را از طریق سیستم بیسیم به یک گیرنده خارجی انتقال دهد.
همچنین میزان هوشمندی این کپسولها به اندازهای است که هنگامی که از حسگرهای خود استفاده میکنند، قادر است میزان اسیدیته بدن را اندازهگیری کند و متناسب با آن میزان، دارو را به بدن وارد کند.
با این گونه ارتباط که در داخل و بیرون بدن برقرار میشود، پزشک و بیمار قادرند فعالیتهای کپسول را بهصورت بسیار منظمی دنبال کنند. برای اینکه به این مهم دست یابند، کافی است میزان دارو و زمان مصرف دارو را در یک اپلیکیشن ثبت کنند و از طریق آن، با کپسول هوشمند ارتباط برقرار کنند. با ورود هر کپسول به بدن، زمان ورود آن نیز ثبت میشود و این حرکت، از طریق بلوتوث، به پزشک و بیمار ارسال میشود.
خوشبختانه محققان کشور، در یک تیم استارتاپی و در مرکز فناوریهای همگرا توانستهاند این محصول هوشمند را به نتیجه برسانند.
جدیدترین اخبار هوش مصنوعی ایران و جهان را با هوشیو دنبال کنید