ارتباط دانشگاه و صنعت لازمه پیشرفت فناوری و هوش مصنوعی
رشد فناوری و دانشهای نوین بشری مانند هوش مصنوعی، مستلزم ایجاد تغییراتی در سیستم آموزشی و ارتقای همزمان سطح دانش و مهارت دانشجویان است و با نیازی که کشور به تربیت نیروهای متخصص در این حوزهها دارد بازنگری در برخی مناسبات برای همسو شدن نهادهای گوناگون در جهت پیشرفت کشور بهویژه در زمینه فناوری و هوش مصنوعی ضروری است. در نشست «راهکارهای ورود دانشجویان به حوزه کار و صنعت» به بخشی از مشکلات و معضلات موجود در این زمینه اشاره شد.
دکتر سید منوچهر حسینی، رئیس مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه بوعلی سینا، در جریان این نشست با ذکر اینکه ارتباط میان دانشجویان و حوزه صنعت از معضلات امروزی دانشگاهیان است، اظهار کرد: باید در وهله اول مهارتها و مأموریتهایی که لازم است دانشجو در مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکتری کسب کنند مشخص گردد. در شاخه فنی و حرفهای این مأموریت را معین کردهاند؛ فردی که در حوزه فنی و حرفهای تحصیل میکند میداند مسیر فعالیتش در آینده چگونه است؛ اما ادامه تحصیل در ارشد و فارغالتحصیل شدن از کارشناسی موضوعاتی کاملاً متفاوت است.
او افزود: تبیین سیاست و دیدگاههای متفاوت در این موارد بسیار ضروری است و تا به حال این اتفاق رخ نداده است. در دوره کارشناسی مسائلی به دانشجویان گفته میشود که برای ورود به بازار کار نیازی به آنها ندارند و صرفاً برای این است که دانشجو بتواند در مقطع ارشد و دکتری ادامه تحصیل دهد.
حسینی با اشاره به اتخاذ سیاست متفاوتی در مرکز رشد گفت: بحث آکادمی اشتغال در مرکز رشد موجب میشود دانشجویی که فارغالتحصیل شده مهارتهای لازم برای ورود به بازار کار را از طریق کسب تجربه و شرح وظایفی که از آن اطلاع ندارد در این آکادمیها فرابگیرد.
عضو هیئت علمی دانشگاه بوعلی سینا درباره آکادمی اشتغال چنین توضیح داد: آکادمی اشتغال زیر مجموعه مرکز رشد بوده و قرار است فعالیت خود را در این امور شروع کند و کمکرسان دانشجویان باشد. آگاهی از نیاز و خواست بازار بسیار مهم است و باید توجه دانشجویان را به این موارد معطوف کرد.
دکتر حسینی اضافه کرد: به علت وجود قوانین نادرست، کارآموزیها و دفاتر ارتباط با صنعت در دانشگاهها تنها شکل ظاهری و صوری دارد و اصلاح سیستم برای مؤثر و مفید واقع شدن این دفاتر لازم است. رشتههای پزشکی در بحث کارآموزی ممتاز هستند. رشتههای مهندسی اشباع شدهاند و افراد متبحر آن به اندازه قشر پزشکی در اول کار زبده نیستند. به هر حال دانشجویان باید نیازهای بازار و صنعت را در انتخاب رشته و ایدههای خود در اولویت قرار دهند.
رئیس مرکز رشد واحدهای فناور دانشگاه بوعلی سینا خاطرنشان کرد: مراکز رشد و نوآوری از ایدهها و استارتآپها پشتیبانی میکنند و با راهنمایی ایدهدهندگان در این موارد مشاورههای تخصصی و حقوقی را به آنها ارائه میدهند. مراکزی هم به صورت گروهی با ایدهدهندگان به فعالیت مشغول هستند.
در ادامه حمیدرضا جوادی، فعال حوزه فناوری و هوش مصنوعی در همدان، با انتقاد از نحوه کار دفاتر ارتباط با صنعت در دانشگاهها و نقش انفعالی آنها گفت: پلی بین دانشگاه و صنعت وجود ندارد و در دانشگاهها دفتری به نام ارتباط با صنعت صرفاً به صورت نمایشی و ظاهری در حال فعالیت است و به عقیده من جزو منفعلترین قسمتهای دانشگاه است. در حالی که این بخش میبایست در شمار پرکارترین قسمتهای دانشگاه میبود.
او از اینکه واحدهای کارآموزی نقش صوری دارند اظهار تأسف کرد و گفت: فارغالتحصیلان در وهله اول مشغول به کارورزی و کارآموزی در شرکت مربوطه میشوند؛ اما در حیطهای که مهارت کسب کردهاند به کار گرفته نمیشوند و عدم استفاده از مهارتهای اصلی آنها باعث سرخوردگی و ناراحتی ایشان میشود و زمینه مهاجرت این افراد از کشور در همان روزهای اول در تفکراتشان ایجاد میشود؛ زیرا احساس میکنند در کشور جایگاه مناسبی برای استفاده از مهارت و دانششان پیدا نمیشود.
این فعال حوزه فناوری و هوش مصنوعی از دغدغههای دانشآموختگان آموزش عالی چنین یاد کرد: این روزها برای کارآفرینان مصیبتها و تنگناهای اقتصادی و شغلیِ زیادی رخ میدهد و دانشجویان و فارغالتحصیلان از بیم اینکه همین اتفاقات ناگوار در آینده برای خود آنها رخ بدهد به مهاجرت فکر میکنند.
حمیدرضا جوادی افزود: وقتی نخبگان افق دیدشان را با سیاستهای ثروتآفرینی در کشور همسو نمیبینند دلسرد میشوند. اغلب استخدامها و جذب افراد در ادارات دولتی بر اساس شایستهسالاری نیست و بدون اجرای عدالت، افرادی با مدرک غیرمرتبط و عدم توانمندی براساس آشنایی و رابطههای پشت پرده به ادارات وارد میشوند.
جدیدترین اخبار هوش مصنوعی ایران و جهان را با هوشیو دنبال کنید