تأثیر شوکهکننده هوش مصنوعی روی فناوری، رسانه و مخابرات + آمار
میخواهیم با ارائه دقیقترین بررسیها درباره فرصتها و چالشهای هوش مصنوعی؛ خصوصاً نسل بعدی هوش مصنوعی که هوش مصنوعی مولد (Gen AI) است، شما را غافلگیر کنیم. فرقی نمیکند که مدیر شرکت باشید یا خودتان برای سازمانهای مختلف کار کنید؛ در هر صورت آشنایی بیشتر با هوش مصنوعی و تأثیر آن بر فناوری، رسانه و مخابرات، چند پله شما را از رقبایتان جلوتر میبرد.
جایگاه هوش مصنوعی در دنیای امروز چگونه است؟
در شرایطی که دنیا هنوز در شوک نسل فعلی و حداقلی هوش مصنوعی قرار دارد؛ نسل بعدی هوش مصنوعی یا Gen AI ظهور کرده است. نسل بعد که هوش مصنوعی مولد نامیده میشود، در کنار چالشهایی که برای رهبران سازمانها و کسبوکارها ایجاد کرده است، فرصتهای طلایی و خیرهکنندهای نیز دارد؛ اما این فرصت چقدر بزرگ است؟
موسسه مککنزی بر اساس پژوهشهای جدید، تخمین میزند که هوش مصنوعی نسل بعدی میتواند سالانه از ۲۶۰۰ میلیارد تا ۴۴۰۰ میلیارد دلار به اقتصاد جهانی بیفزاید و درعینحال، تأثیرگذاری کل هوش مصنوعی را بین ۱۵ تا ۴۰ درصد افزایش دهد.
انتظار میرود در حوزه فناوری، رسانه و مخابرات (TMT)، موارد استفاده جدید هوش مصنوعی نسل بعدی، اثری بین ۳۸۰ تا ۶۹۰ میلیارد دلار داشته باشد که شامل ۶۰ تا ۱۰۰ میلیارد دلار در مخابرات، ۸۰ تا ۱۳۰ میلیارد دلار در رسانه و حدود ۲۴۰ تا ۴۶۰ میلیارد دلار در فناوری پیشرفته خواهد بود.
درواقع، به نظر میرسد که طی سه سال آینده، هر چیزی که به هوش مصنوعی متصل نباشد، منسوخ یا غیرمؤثر تلقی شود؛ این یعنی اگر صاحب سازمان یا کسبوکاری هستید، باید از همین الان برای سرمایهگذاری روی مزایای هوش مصنوعی اقدام کنید.
دنیا برای هوش مصنوعی مولد آماده میشود
همین الان که این مطلب را مطالعه میکنید، برخی از مدیران باتجربه، برای استفاده از فرصت و پیادهسازی هوش مصنوعی نسل بعدی (Gen AI) در سازمانهای خود سرمایهگذاری کردهاند؛ اما برخی دیگر همچنان در مرحله آزمایشی به سر میبرند و بعضیها هنوز تصمیم نگرفتهاند که چه اقدامی انجام دهند؛ آنها در حقیقت هنوز ماهیت هوش مصنوعی را باور نکردهاند.
بااینحال، باید اعتراف کنیم برای اینکه شرکتها در سالهای آینده رقابتی و کارآمد باقی بمانند، مدیران آنها میبایست هرچه سریعتر تأثیر بالقوه هوش مصنوعی نسل بعدی را درک کنند و استراتژیهای لازم را برای ادغام آن در عملیات خود توسعه دهند.
پیشنهاد میشود استراتژی مدیران سازمانها، روی تحول مبتنی بر هوش مصنوعی و فرایند پذیرش هوش مصنوعی نسل بعدی در بین کارمندان متمرکز شود. موسسه مککنزی تحقیقات گستردهای در مورد تأثیر هوش مصنوعی بر کسبوکارها انجام داده است. همچنین بخش زیادی از سال 2023 را صرف همکاری با مشتریان برای ایجاد و سپس اجرای نقشه راههای هوش مصنوعی نسل بعدی کرده است. این ترکیب از تحقیق و تجربه عملی به این موسسه کمک کرده است تا بیش از 100 مورد کاربرد جذاب هوش مصنوعی نسل بعدی را در هفت حوزه تجاری TMT شناسایی کند.
تحقیقات جدید درباره تأثیر جادویی هوش مصنوعی
تجربه موسسه مککنزی در همکاری با مشتریان، نشان میدهد که هوش مصنوعی، پتانسیل قابلتوجهی برای افزایش بازدهی و درآمد شرکتهای مخابراتی (Telco) دارد؛ خصوصاً در بخشهای کلیدی آنها!
به نظر میرسد بزرگترین سهم تأثیرگذاری در بخش مراقبت از مشتری و فروش باشد که حدود ۷۰ درصد از کل تأثیر را تشکیل میدهد. 30 درصد باقیمانده به عملیات شبکه، فناوری اطلاعات و بخشهای پشتیبانی مربوط میشود.
این فناوری هماکنون تأثیر قابلتوجهی روی بهبود تعامل بین کارمندان و مشتریان داشته است: شخصیسازی محصولات و کمپینها، بهبود اثربخشی فروش و کاهش زمان رسیدن به بازار میتواند درآمد سازمان را از ۳ تا ۵ درصد افزایش دهد.
تعاملات بخش مراقبت از مشتری که تا ۵۰ درصد فعالیتهای آن میتواند خودکار شود، پتانسیل افزایش ۳۰ تا ۴۵ درصدی بهرهوری را به همراه بهبود تجربه مشتری و رضایت مشتری دارد.
در بخش نیروی کار تا ۷۰ درصد فعالیتهای تکراری میتوانند با استفاده از هوش مصنوعی نسل بعدی برای بهبود بهرهوری به صورت خودکار انجام شوند. علاوه بر این، ابزارهای هوش مصنوعی نسل بعدی میتوانند بهرهوری توسعهدهندگان را ۲۰ تا ۴۵ درصد افزایش دهند.
بااینحال خوب است بدانید که استفاده از هوش مصنوعی برای سازمان یا کسبوکارتان، چالشهای زیادی به دنبال دارد؛ از طراحی نقشهراه برای به کار بردن هوش مصنوعی گرفته تا ساخت نمونههای اولیه (POC) و موفق هوش مصنوعی! همه این موارد میتوانند مشکلساز باشند؛ خصوصاً اینکه سرعت تحولات در دنیای هوش مصنوعی بهشدت زیاد است و هرلحظه میتواند تغییرات گستردهای داشته باشد.
چگونه سازمان خود را به هوش مصنوعی مجهز کنیم؟
اگر میخواهید سازمان خود را به هوش مصنوعی مجهز کنید، بهتر است بدانید که برای تبدیل کردن سازمانی بزرگ به سازمان مبتنی بر هوش مصنوعی، باید بهترین استفاده را از فناوری داده و حاکمیت ببرید. موفقیت زمانی حاصل میشود که الگویی عملیاتی ایجاد کنید؛ یعنی هم به نقاط قوت انسان توجه کنید و هم به نقاط قوت ماشینها و رباتها تا بتوانید از هر دوی آنها سود ببرید؛ از طرفی با تمرکز بر چابکی، انعطافپذیری و یادگیری مستمر، واحد پشتیبانی توسط متخصصان ماهر ایجاد کنید.
شرط دیگر موفقیت، سرمایهگذاری در کیفیت و کمیت داده است؛ این سرمایهگذاری باید با تمرکز بر چرخه عمر داده (برای اطمینان از اطلاعات باکیفیت برای آموزش مدل هوش مصنوعی نسل بعدی) انجام شود. ایجاد قابلیتهایی در معماری داده مانند پایگاههای دادهبرداری و خطوط لوله پیش و پس پردازش داده، امکان توسعه کاربرد هوش مصنوعی را فراهم میکند. استعداد، داده، فناوری و سیاستهای حاکمیتی – هیچیک از این موارد را نباید دستکم گرفت!
وجه اشتراک اجراهای موفق هوش مصنوعی نسل بعد
چشمانداز واضح و رویکردی قاطع! توصیه ما این است که سازمانها در برنامههای مالی خود، بودجه هوش مصنوعی نسل بعدی را در سال آینده حفظ یا افزایش دهند. این بودجهها باید شامل منابع اختصاصی برای هوش مصنوعی نسل بعدی جهت شکلدهی و ساخت راهحلهای سفارشی (برای مثال، آموزش مدلهای زبان بزرگ با دادههای خاص مخابرات، به جای اجرای راهحلهای آماده) یا مشارکت با فروشندگان فناوری اطلاعات برای تسریع جدول زمانی پیادهسازی باشد.
چالشهای اجرای هوش مصنوعی در سازمانها
همانطور که تجربه نشان داده است، مسیر هوش مصنوعی چالشها و فرصتهای یادگیری زیادی را در خود جای داده است، مانند آمادهسازی و تغییر فرهنگ سازمانی، یافتن مجموعه دادههای حجیم و رسیدگی به قابلیت تفسیر خروجیهای ارائهشده توسط مدلها.
رهبران باید انتظار چالشهای دشواری مانند کمبود استعداد نیروی کار، فقدان تعهد و اولویتدهی سازمانی (ازجمله در میان مدیران ارشد) و دشواری در توجیه بازده سرمایهگذاری برای برخی موارد تجاری را داشته باشند. این در حالی است که چشمانداز هوش مصنوعی با تغییر مداوم قوانین حکومتی و اخلاقی دائماً تغییر میکند و همین، کار را سختتر کرده است.
اما این دشواریها به معنای غیرممکن بودن استفاده از نسل بعدی هوش مصنوعی نیست. توسعه یک سیستم از پروتکلها و محدودیتها گام مهمی برای کاهش ریسکهای جدید ناشی از هوش مصنوعی نسل بعدی خواهد بود. کلید دیگر، مدیریت تغییر است که شامل مشارکت کاربران نهایی در فرآیند توسعه مدل و ادغام عمیق فناوری در عملیات آنها میشود.
خوب است بدانید که موسسه مککنزی با بررسی دقیق پتانسیل تحولآفرین هوش مصنوعی Gen AI برای سازمانها، راهنماییهای باارزشی را برای مدیران ارشد در خصوص نحوهٔ آمادهسازی برای پیادهسازی آن در اختیارشان میگذارد و پیامدهای استفاده از هوش مصنوعی نسل بعدی را در صنایع فناوری، رسانه و مخابرات (TMT)، بهویژه مخابرات، بررسی میکند.
این مجموعه، الزامات ضروری برای استقرار هوش مصنوعی نسل بعد ازجمله آمادگی سازمانی، مدیریت داده و ملاحظات فناورانه را پوشش میدهد. همچنین بر اهمیت مدیریت مؤثر ریسکهای مرتبط با پیادهسازی هوش مصنوعی نسل بعدی تأکید میکند و چشماندازی از پیشرفتهای آتی و نوآوریهای مورد انتظار در حوزهٔ هوش مصنوعی نسل بعدی را ارائه میدهد.
آینده هوش مصنوعی به کجا خواهد رسید؟
هوش مصنوعی نسل بعد همچنان در حال تکامل است. قابلیتهای جدیدی مانند توانایی تجزیهوتحلیل تصاویر و صدا در حال ظهور است و همچنین اکوسیستم گستردهای با بازارهایی برای GPT یا همان مدلهای زبانی که بر اساس دریافت متن کار میکنند، در حال شکلگیری است.
منافع بالقوه این فناوری برای رهبران بسیار زیاد است؛ اما فرصتهای پیش رو نیز قابلتوجه هستند. اقدام بعدی بازیگران حوزهٔ فناوری، رسانه و مخابرات، نحوه گذار از نمونههای isolated (مفصّل یا منفرد) به پیادهسازی در مقیاس و از جنجال به تأثیرگذاری را رقم خواهد زد.