سامانه هوشمند حمل و نقل زمینی در کشور در حال توسعه است
استفاده از فناوری هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء در شرایطی که با رشد فزاینده تردد وسایل نقلیه زمینی روبهرو هستیم، برای ایجاد سامانه هوشمند حمل و نقل زمینی، امری ضروری هستند.
به گزارش هوشیو به نقل از روزنامه جامجم، بسیاری از کشورهای پیشرفته، امروزه از سامانه هوشمند حمل و نقل درجهت کنترل تراکم ترافیک، افزایش ایمنی مسیرها و تولید دادههای منظم و قابل بهرهبرداری از وضعیت تردد، انتخاب بهترین مسیر، مکانیابی وسایل نقلیه عمومی مانند اتوبوسها و بسیاری از کاربردهای موثر در تسهیل رفتوآمدهای زمینی بهره میبرند.
در همین راستا، ستاد توسعه فناوریهای فضایی و حملونقل پیشرفته معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری، از سال 98 گروهی را به منظور ایجاد سامانه هوشمند حمل و نقل ایجاد کرد. شهاب خدامرادی، مسئول بخش هوشمندسازی ستاد توسعه فناوریهای فضایی و حملونقل پیشرفته، در توضیح آخرین اقدامات صورت گرفته توضیح داده و عنوان کرده به دلیل پیچیدگیهای استفاده از فناوری در حملونقل هوایی، دریایی و ریلی، تمرکز این بخش روی حملونقل هوشمند زمینی بوده است: «در حال حاضر هوشمندسازی در بخش حملونقل زمینی به نسبت سایر ناوگانها ضرورت بیشتری دارد و استفاده از فناوریهای نوین میتواند از جنبههای مختلف مانند کاهش ترافیک، پایش ترددها، مدیریت ناوگان حملونقل مورد بهرهبرداری قرار گیرد.»
خدامرادی شناسایی و جهتدهی به زیستبوم فناوری در حوزههای مختلف، برقراری ارتباط میان اجزای زیستبوم و تعریف طرحهای عملیاتی برای استفاده و بهرهبرداری از ظرفیتهای اجزای زیستبوم فناوری را به عنوان اصلیترین اهداف شکلگیری ستاد زیرمجموعه معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری معرفی کرد و اعلام کرد در این راستا اولین ماموریت در حوزه ایجاد سامانه هوشمند حمل و نقل ، شناسایی اجزای زیستبوم فناورانه این حوزه و ایجاد شبکه ارتباطی میان اجزا است.
وی در ادامه گفت: «یکی از مهمترین مواردی که در جهت توسعه حملونقل هوشمند در حال پیگیری است، ایجاد زیرساختهای تحلیل کلاندادههای حملونقلی است. استفاده یا تحلیل دادههای تولید شده در این حوزه از سامانههای هوشمند پایشی کشور به دست میآید. تحلیل این کلاندادهها میتواند اثربخشی بالایی بر بهبود مدیریت و تصمیمگیریهای مدیریتی داشته باشد.»
خدامرادی همچنین اعلام کرد که سامانهای تحت عنوان «سامانه پایش هوشمند ترابری ناوگان» یا «سپهتن» توسعه داده شده که علاوه بر نظارت برراننده با استفاده از دوربینهای نظارتی، در پایش هوشمند میزان پیمایش وسیله نقلیه و مسیر تردد به راهور کمک میکند و این نظارت هوشمند منجر به کاهش تخلفات خواهد شد: «استفاده از دادههای به دست آمده توسط این سامانه موضوع مهم دیگری بود که مورد پیگیری قرار گرفت و از تحلیل این دادهها برای ارائه خدماتی مانند تحلیل رفتار رانندگان استفاده میشود.»
ایشان همچنین خدمات دیگر سامانه هوشمند حمل و نقل را معرفی کرد. طبق توضیحات خدامرادی، سامانه تماس اضطراری یکی از اصلیترین اولویتها در بحث استفاده از فناوری در حوهز حملونقل هوشمند بوده است: « زمانی که سامانه تماس اضطراری روی خودرو نصب میشود، با استفاده از حسگرهای هوشمندی که دارد، قادر خواهد بود تصادف را تشخیص دهد و موقعیت وسیله نقلیه را بلافاصله به واحد امداد و نجات یا اورژانس گزارش کند.»
جدیدترین اخبار هوش مصنوعی ایران و جهان را با هوشیو دنبال کنید.