تعامل هوش مصنوعی، رایانش کوانتومی و امنیت سایبری
تعامل هوش مصنوعی، امنیت سایبری و محاسبات کوانتومی
همگام شدن توسعه هوش مصنوعی، امنیت سایبری و محاسبات کوانتومی و ترکیب آنها با هم، ازجمله مباحث چالشبرانگیز در دنیا است که توجه طیف گستردهای از کارشناسان را به خود جلب کرده است. این مسئله بهقدری اهمیت پیدا کرده که در جدیدترین اجلاس Tech.eu نیز مورد بحث قرار گرفت و کارشناسان صاحبنامی به تبادلنظر و بحث درباره فرصتها و چالشهای آن پرداختهاند.
دکتر «کن ارکوهارت» (Ken Urquhart) معاون شرکت زیسکالر (Zscaler) و «استیو برایرلی» (Steve Brierley)، بنیانگذار و مدیرعامل شرکت ریورلین (Riverlane) درباره همگامی و تعامل سه فناوری هوش مصنوعی، محاسبات کوانتومی و امنیت سایبری به صحبت نشستهاند که خلاصه این صحبتها را در ادامه میخوانید.
هوش مصنوعی و محدودیتهای آن در امنیت سایبری
ارکوهارت معتقد است که هوش مصنوعی از الگوریتمهای مفیدی برای امنیت سایبری بهره میبرد اما بااینحال این فناوری و مدلهای زبانی بزرگ بهکاررفته در ابزارهای متکی بر هوش مصنوعی، با محدودیتهایی همراه است که باعث ایجاد خطا در نتایج میشود.
او معتقد است که این مدلها در آینده بهبود خواهند یافت و دقت آنها بالاتر میرود که نتیجهٔ آن، افزایش عملکرد هوش مصنوعی خواهد بود. به اعتقاد او در زمان استفاده از هوش مصنوعی میبایست هوشمندانه و متفکرانه عمل کرد زیرا این موضوع بر پاسخ ارائهشده از سوی هوش مصنوعی برای یک سؤال، بسیار مؤثر است و باعث افزایش دقت آن خواهد شد.
پتانسیلها و چالشهای محاسبات کوانتومی
برایرلی که از کارشناسان مطرح در این زمینه به شمار میرود، درباره پیشرفتها و پیامدهای محاسبات کوانتومی بر امنیت سایبری بیان میکند که بهمنظور رفع نقص و خطاهای موجود در کامپیوترهای کوانتومی امروزی مطالعات فراوانی انجام شده و پیشرفتهای قابلتوجهی نیز در اصلاح آنها صورت گرفته است. او میگوید که تصحیح این خطاها در زمان واقعی (ریلتایم، real-time ) امر بسیار مهمی برای دستیابی به قابلیتهای محاسباتی کوانتومی مرتبط با رمزنگاری است.
برایرلی پیشبینی میکند که با توجه به پیشرفتهای اخیر در تصحیح این خطاها، طی چند سال آینده شاهد رایانههای کوانتومیای یا یکمیلیون کیوبیت خواهیم بود که در مقایسه با مدلهای گذشته بسیار کاراترند.
ملاحظات اخلاقی و امنیتی
توسعه و رشد هوش مصنوعی و محاسبات کوانتومی، مباحث مربوط به ملاحظات اخلاقی و امنیتی را نیز پررنگ میکند. ارکوهارت معتقد است که نباید در موضوعات حیاتی و مهم به هوش مصنوعی اتکای بیشازحد داشت و از محدودیتهای آن غافل شد. او دراینباره توضیح میدهد که شکل فعلی هوش مصنوعی با خطاهای قابلتوجهی همراه است که میتواند بهعنوان تهدیدی برای گمراهی تلقی شود.
برایرلی میگوید علیرغم اینکه محاسبات کوانتومی از پتانسیل بالایی برای ایجاد تحول در صنایع و بهخصوص درزمینهٔ واکنشهای شیمیایی و شبیهسازیهای دینامیکی مولکولی برخوردارند و میتوانند زمان بسیاری از عملیات کنونی را کوتاه کنند، اما نباید از مباحث اخلاقی و امنیتی در این رابطه چشمپوشی کرد.
آیندهٔ امن دیجیتالی
ارکوهارت و برایرلی در مورد آینده و تعامل هوش مصنوعی، محاسبات کوانتومی و امنیت سایبری با یکدیگر، معتقدند که برای برپایی آیندهٔ دیجیتالی امن میبایست همکاری بین دانشگاه، صنعت و دولت بهصورت مسئولانه و مؤثر تداوم داشته باشد تا اطمینان حاصل شود که ترکیب این سه فناوری به نفع جامعه است.
ارکوهارت تأکید میکند که در این همکاری، نقش دولت بهعنوان عامل نظارتی و تأمینکننده مالی بسیار مهم و حیاتی است.
هردوی این متخصصان همچنین در تأثیر محاسبات کوانتومی بر امنیت سایبری تأکید دارند. بااینحال ارکوهارت بیان میکند که این موضوع نباید باعث شود تا مباحث امنیتی نادیده گرفته شود، زیرا محاسبات کوانتومی در برخی مواقع بیشتر رمزگذاریها را از بین میبرد. برایرلی نیز بیان میکند که کامپیوترهای کوانتومی فقط در سرعت تأثیرگذار نیستند و میتوانند به ابزاری کاربردی برای حل بسیاری از مشکلات تبدیل شوند.
جمعبندی
توسعه هوش مصنوعی و محاسبات کوانتومی و گره خوردن آنها با امنیت سایبری، موضوعی حیاتی برای بخشهای مختلف جامعه است. متخصصین در این زمینه، ضمن تأکید بر مزایای این فناوریها در مورد برخی از خطرات آنها نیز هشدار میدهند و معتقدند نباید مسائل اخلاقی و امنیتی در تعامل و همکاری این فناوریها با یکدیگر نادیده گرفته شود.
به نظر شما هوش مصنوعی تهدید است یا فرصت؟ آیا میتوان با اطمینان از هوش مصنوعی استفاده کرد؟ آیا ترکیب و تعامل هوش مصنوعی و کامپیوترهای کوانتومی برای امنیت سایبری مفید است یا مضر؟