نمونه کاربردهای هوش مصنوعی در حوزه های مختلف
در این مقاله قصد داریم به بررسی نمونههایی واقعی از کاربردهای AI در حوزههای متنوع بپردازیم تا ببینیم چگونه این فناوری توانسته مرزهای نوآوری را جابهجا کند.
در این مقاله قصد داریم به بررسی نمونههایی واقعی از کاربردهای AI در حوزههای متنوع بپردازیم تا ببینیم چگونه این فناوری توانسته مرزهای نوآوری را جابهجا کند.
OpenAI قابلیت جدیدی به نام تحقیقات عمیق (Deep Research) را به سرویس ChatGPT اضافه کرده است که میتواند بهطور مستقل و چندمرحلهای در اینترنت تحقیق کرده و گزارشهایی جامع و دقیق ارائه دهد.
حملات سایبری که با استفاده از فناوریهای نسل جدید هوش مصنوعی (GenAI) انجام میشوند، نه تنها پیچیدهتر شدهاند؛ بلکه به مهاجمان این امکان را میدهند که به صورت نیمهخودکار و حتی مستقل، عملیاتهای مخرب خود را اجرا کنند.
با تشدید تحریمهای ایالات متحده علیه صادرات تراشه، چین به مرکز توجهات جهانی تبدیل شده است.
«ابرهوش» (superintelligence) ممکن است هر لحظه از راه برسد، اما عدهای تردید دارند که هوش مصنوعی روزی بتواند نابغههایی همچون لئوناردو داوینچی یا آلبرت اینشتین را به وجود آورد.
طبق اعلام سم آلتمن، آخرین مدل ارائه شده توسط این شرکت یعنی «GPT-4o» از آن پس میتوانست کار تولید تصویر را انجام دهد؛ با قدرتی بسیار بیشتر از قبل!
مدلهای بنیادی، با وجود تحول بزرگی که ایجاد کردهاند، خالی از ضعف نیستند. شناخت این محدودیتها برای استفاده درست و مسئولانه از این ابزارهای قدرتمند ضروری است. در ادامه این محدودیتها را بررسی میکنیم.
ترجمههای بسیار واقعی و طبیعی این گفتگو که تقریباً از صدای اصلی قابلتشخیص نبودند، با کمک فناوری شرکت ElevenLabs (یک استارتاپ هوش مصنوعی)، انجام شد.
مجموعه «کیومدیکال» با رهبری فکری «دکتر حمیدرضا سلیقه راد»، یکی از پیشگامان در حوزه تصویربرداری MRI، هوش مصنوعی است که با آنها گفتگو کردیم.
در حاشیه نمایشگاه اینوتکس ۲۰۲۵ با «شهاب بیرامی»، مدیر فنی شرکت فناوری پیشرفته پارسیان معروف به برتینا و محصول برتیکس به گفتوگو راجع به راهکارهای هوش مصنوعی سازمانی در ایران پرداختیم.
مرکز تحقیقات هوش مصنوعی پارت در تاریخ سوم خرداد ۱۴۰۴ میزبان رویدادی تخصصی با عنوان «هوش مصنوعی و قند پارسی؛ بر مدار نوآوریهای پارت» خواهد بود.
هوش مصنوعی (AI) یک حوزه فناوری با رشدی شتابدار است و همانطور که تا به امروز به صورت گسترده مشخص شده، این پتانسیل را دارد که شیوه عملکرد کسبوکارها را متحول سازد.
تولید موسیقی توسط هوش مصنوعی یکی از کاربردهای جالبی است که هم برای سرگرمی عموم و هم به عنوان ابزاری برای موسیقیدانها مورد استفاده قرار میگیرد.
در حاشیه نمایشگاه اینوتکس ۲۰۲۵ به گپوگفتی با «دکتر صفا شریف عسکری»، معاون شرکت دانشبنیان عامراندیش هوشمند در خصوص این سامانههای مبتنی بر هوش مصنوعی و کاربردهای گسترده آن در ایران پرداختیم.
وضوع تحریمهای بینالمللی ایران و عدم دسترسی کاربران ایرانی به بسیاری از سایتها، ابزارها و مدلهای هوش مصنوعی جهانی، همیشه دغدغه اصلی کاربران داخل کشور چه در استفادههای شخصی و چه سازمانی بوده است
پنج خبر مهم فناوری را مرور میکنیم که در حوزه فناوری کسبوکار رخ دادهاند و اینکه این اخبار چگونه میتوانند بر کسبوکار شما تأثیر بگذارند. آیا آنها را از دست دادهاید؟
موضوع امنیت سایبری در ایران، که به واسطه تحریمهای بینالمللی از درسترسی به برخی زیرساختهای تامین امنیت سایبری محروم است و به طور کلی زیرساختهای سطح متوسطی در این حوزه دارد، اهمیت بیشتری پیدا میکند.
در حاشیه نمایشگاه اینوتکس ۲۰۲۵ با «حسین ناصری» راهبر تیم توسعه کسبوکار شرکت پردازش دادههای مالی پارت، راجع به «ویرا» و قدمهای آن در مسیر توسعه زیستبوم هوش مصنوعی ایران، سخن گفتیم.
واکنش مغز انسان در حالت رانندگی با سرعت ۹۶ کیلومتر بر ساعت، تا ۲.۵ ثانیه تأخیر دارد؛ در این زمان خودرو مسافتی معادل طول دو زمین بسکتبال را طی میکند، پیش از آنکه راننده حتی پایش را روی ترمز بگذارد.
پایان تمدن ممکن است شبیه جنگ نباشد، بلکه بیشتر به یک داستان عاشقانه شباهت داشته باشد. آیا میتوانیم از مشارکت داوطلبانه در سقوط خود جلوگیری کنیم؟
هوش مصنوعی بهعنوان یکی از پیشرانهای اصلی تحولات فناورانه قرن ۲۱، در طی سالهای در ایران نیز بهتدریج جای خود را در زیستبوم نوآوری و فناوری بازکرده است.
بر اساس تازهترین گزارش آژانس بینالمللی انرژی (IEA)، انتظار میرود که تقاضای برق مرتبط با هوش مصنوعی (AI) تا سال ۲۰۳۰ دو برابر، یا حتی چهار برابر شود.
مطالعهای جدید نشان داده است که هوش مصنوعی، علیرغم تفاوتهای بنیادین در نحوهی «تفکر» با انسان، گاهی تصمیماتی به اندازهی ما غیرمنطقی میگیرد.
در دنیای امروز که هوش مصنوعی مولد (Generative AI) در حال تبدیلشدن به دستیار همهجانبه انسانهاست، در اینجا مروری میکنیم بر اهمیت پرامپتنویسی و تکنیکهای نوشتن یک پرامپت خوب!
«محمدرضا خالصی»، مدیرعامل شرکت فناوران، در رویداد اینوتکس ۲۰۲۵ با لحنی صریح و انتقادی از شکستهای گسترده پروژههای هوش مصنوعی در صنایع فرایندی و معدنی سخن گفت.
بهروزرسانیهای جدید «مایکروسافت ۳۶۵ کوپایلت» میتوانند تحولی در نظام کاری بوجود بیاورد. ابزارهایی که امروزه به صورت گسترده مورد استفاده کارکنان و کسبوکارها هستند، مثل ورد و اکسل، مجهز به دستیاران هوش مصنوعی خواهند شد و دیگر دستیارهای ارائه شده میتوانند نقش همکاری دیجیتال در محیط کار ایفا کنند. آنچه مسلم است تغییراتی است که این ابزارهای جدید در نگرش نسبت به عملکرد و جایگاه نیروی انسانی بوجود خواهند آورد. این مقاله نگاهی دارد به برخی بهروزرسانیهای مهم «مایکروسافت ۳۶۵ کوپایلت» که اخیرا اعمال شدهاند یا در هفتهها و ماههای پیش رو عرضه خواهند شد.
در حالی که حوزه هوش مصنوعی با سرعتی فراتر از انتظار در حال تحول است، سال ۲۰۲۵ به سالی تبدیل خواهد شد که عوامل هوش مصنوعی تخصصی یا Vertical AI Agents به کانون توجه در صنایع مختلف بدل میشوند.
Monitait، در حال ایجاد موجی تازه در حوزه هوش مصنوعی صنعتیست، با «مینا عقیلی»، مدیر محصول این شرکت گفتوگویی انجام دادیم تا از چشماندازها، چالشها و آینده همکاری انسان و ماشین در صنایع ایران بیشتر بدانیم.
هوش مصنوعی مولد با سرعتی چشمگیر در حال دگرگون کردن صنایع است و یکی از عمیقترین تأثیرات آن، توانمندسازی عوامل خط مقدم خدمات مشتریان است.
چهاردهمین نمایشگاه بینالمللی نوآوری و فناوری اینوتکس ۲۰۲۵، بهعنوان یکی از بزرگترین رویدادهای فناوری منطقه، از ۹ تا ۱۲ اردیبهشت ۱۴۰۴ در محل پارک فناوری پردیس برگزار شد.
کاربردهای ملموس رباتها در بهبود سملامت انسان در یکی از پنلهای نمایشگاه اینوتکس ۲۰۲۵، مورد بحث و بررسی قرار گرفت.
در دومین همایش ملی هوش مصنوعی و اینترنت اشیا در نمایشگاه اینوتکس ۲۰۲۵، مهدی حیدری، معاون برنامهریزی و توسعه هلدینگ میدکو، از ضرورت حرکت صنعت معدن و فلز کشور بهسوی تحول دیجیتال سخن گفت.
پیشرفتهای سریع در سختافزار و نرمافزار، چشماندازهای تازهای برای هوش مصنوعی تولیدی (GenAI) باز کردهاند و ثابت میکنند که سال ۲۰۲۳ تنها نقطه آغاز این تحول بوده است.
در پنل تخصصی «رباتیک اجتماعی و سامانههای هوشمند در حوزه سلامت» در اینوتکس ۲۰۲۵، «مرتضی معماری»، از تجربهها، پروژهها و نگاه بینرشتهای در توسعه رباتهای اجتماعی و شناختی سخن گفت.
شرکتهای فناوری اطلاعات هند در تلاشند تا تا سال مالی ۲۰۲۵، حدود ۸۵ درصد از نیروی کار خود را در زمینه هوش مصنوعی مولد (Generative AI) آموزش دهند.
در حاشیه نمایشگاه اینوتکس ۲۰۲۵ با «سید آریا حسینی»، کارشناس دیجیتال مارکتینگ الو ملک، درباره راهکارهای این پلتفرم، نوع همکاری با دیوار، و چالشهای موجود در مسیر دیجیتالسازی بازار مسکن گفتوگو کردیم.
واقف معتقد است که هوش مصنوعی بهزودی جایگاهی معادل برق در صنعت و اقتصاد پیدا میکند: «همانطور که امروز نمیتوانیم سازمانی را بدون برق تصور کنیم، تا کمتر از ۵ سال دیگر تصور سازمانی بدون هوش مصنوعی هم ممکن نخواهد بود. این یک تحول اجتنابناپذیر است، نه انتخاب.»
متا اعلام کرده که مدلهای زبانی بزرگ (LLMs) را به عنوان بخشی از استراتژی جدید خود برای نظارت بر محتوا ادغام کرده است.
در نمایشگاه اینوتکس ۲۰۲۵، با «علی هارونآبادی»، از تحولی سخن گفت که از رایانش اجتماعی تا سیستمهای توسعهگر، هوش مصنوعی را به محور زندگی شهری، صنعت، تجارت و حتی پزشکی بدل خواهد کرد.
IBM با انتشار نسخههای جدید Granite 3.0 و چارچوب Bee Agent، توجهها را به سمت خود جلب کرده است.
هوشیو رسانهای تخصصی در حوزه هوش مصنوعی است که با هدف ایجاد محیطی فراگیر و پویا به ترویج و ارتقای این دانش میپردازد. ما تلاش میکنیم تا علاقهمندان به این حوزه درک عمیقتری از هوش مصنوعی پیدا کنند، از جدیدترین تحولات آن در ایران و جهان مطلع شوند و فعالان و پیشروان این صنعت را بشناسند. هوشیو با تمرکز بر تولید محتوای چندرسانهای شامل ویدئوکست، پادکست، موشنگرافیک و … تجربهای جذاب و آموزنده برای مخاطبان فراهم میکند. همچنین، هوشیو با پوشش رسانهای گسترده رویدادهای هوش مصنوعی در ایران و جهان، بستری را برای اطلاعرسانی و تعامل میان فعالان و علاقهمندان این حوزه ایجاد کرده است.