Filter by دسته‌ها
chatGTP
ابزارهای هوش مصنوعی
اخبار
گزارش
تیتر یک
چندرسانه ای
آموزش علوم داده
اینفوگرافیک
پادکست
ویدیو
دانش روز
آموزش‌های پایه‌ای هوش مصنوعی
اصول هوش مصنوعی
یادگیری بدون نظارت
یادگیری تقویتی
یادگیری عمیق
یادگیری نیمه نظارتی
آموزش‌های پیشرفته هوش مصنوعی
بینایی ماشین
پردازش زبان طبیعی
پردازش گفتار
چالش‌های عملیاتی
داده کاوی و بیگ دیتا
رایانش ابری و HPC
سیستم‌‌های امبدد
علوم شناختی
دیتاست
رویدادها
جیتکس
کاربردهای هوش مصنوعی
کتابخانه
اشخاص
شرکت‌های هوش مصنوعی
محصولات و مدل‌های هوش مصنوعی
مفاهیم
کسب‌و‌کار
تحلیل بازارهای هوش مصنوعی
کارآفرینی
هوش مصنوعی در ایران
هوش مصنوعی در جهان
مقاله
 وقتی که هوش مصنوعی مولد مغز ما را هدف می‌گیرد

BrainLM معرفی شد

وقتی که هوش مصنوعی مولد مغز ما را هدف می‌گیرد

زمان مطالعه: 2 دقیقه

تیمی از محققان کالج پزشکی بیلور با همکاری دانشگاه Yale موفق شدند با استفاده از پتانسیل هوش مصنوعی مولد، یک مدل زبانی انحصاری برای تحلیل داده‌های مغزی توسعه دهند. این مدل زبانی که از آن با نام «BrainLM» یاد می‌شود، به پزشکان و متخصصان در زمینه مدل‌سازی سه‌بعدی مغز، شناسایی بهتر فعالیت‌های مغزی و تشخیص دقیق بیماری‌ها کمک می‌کند.

سرعت پیشرفت و گسترش مدل‌های بزرگ زبانی چنان شتاب گرفته است که به‌زودی کمتر حوزه‌ای را می‌توان یافت که از مدل زبانی اختصاصی بی‌بهره باشد. این بار اما نوبت به یکی از حیاتی‌ترین حوزه‌های پزشکی یعنی نوروساینس (Neuroscience) رسیده تا به لطف هوش مصنوعی مولد، به ابزاری کاربردی برای تشخیص و درمان بیماری‌های مغزی تجهیز شود.

مدل زبانی BrainLM، حاصل تلاش جمعی از پزشکان و متخصصان داده است که با 80000 مورد اسکن و نمونه‌برداری از 40000 هزار سوژه، موفق شدند یک مدل زبانی تخصصی برای نظارت بر فعالیت‌های مغزی توسعه دهند که در صورت موفقیت‌، این توانایی را دارد که تحولی بزرگ در این شاخه پزشکی رقم بزند. این مدل به صورت قابل توجهی موجب کاهش هزینه درمان بیماران و افزایش سرعت و دقت تشخیص بیماری‌ها شده و می‌تواند در پیشبینی و درمان بیماری‌هایی از جمله افسردگی، اضطراب و PTSD نقشی موثر ایفا کند.

دکتر چادی عبدالله، دانشیار دپارتمان روانپزشکی و علوم رفتاری مننگر در Baylor طی مصاحبه خود گفت: «ما از مدت‌ها پیش به این موضوع پی برده بودیم که فعالیت‌های مغز انسان با بسیاری از بیماری‌ها مانند تشنج و پارکینسون در ارتباط است؛ اما با استفاده از ابزارهای تصویربرداری سنتی مانند MRI، تنها می‌توانستیم تصاویر فعالیت‌های مغزی را مشاهده کنیم و امکان نظارت پویا بر فعالیت‌های مغزی متناسب با زمان و مکان‌های گوناگون برای ما میسر نبود. اخیراً افراد زیادی به استفاده از فناوری یادگیری ماشین و هوش مصنوعی مولد برای تشخیص و درمان بیماری‌های خاص مغزی روی آورده‌اند؛ اما به دلیل آن که در این فرایند هزاران بیمار با رفتار، شرایط و بیماری‌های خاص مورد ارزیابی قرار می‌گیرند، انجام این کار بسیار هزینه‌بر خواهد بود.»

چاد و تیمش در تلاش‌اند تا با توسعه یک مدل زبانی جامع، طیف عظیمی از داده‌ها را در اختیار مدل زبانی مولد قرار دهند و این مدل با تجزیه‌وتحلیل آنها‌ به‌صورت پویا، الگوهای جدیدی را پیدا کند که منجر به کشف چگونگی و چرایی بسیاری از اختلالات مغزی می‌شود. BrainLM قادر است بدون در دست داشتن سابقه بیماری، سن و رفتارهای بیمار و تنها با در اختیار داشتن داده‌های مغزی وی، به دیتابیس عظیم خود رجوع کند و علاوه بر تشخیص اختلالات، به پیشگیری از بیماری‌های مغزی نیز کمک کند.

عبدالله در ادامه به مزایای دیگر این مدل زبانی پرداخت و گفت: «فرض کنید که برای تولید یک داروی ضدافسردگی، نیاز به تحقیقات بالینی دارید. حال می‌بایست صدها میلیون دلار هزینه کنید تا تعداد بسیار زیادی از متقاضیان را ثبت‌نام و مورد مطالعه طولانی‌مدت قرار دهید. به لطف مدل BrainLM، این هزینه به نصف کاهش می‌یابد؛ چراکه از دیتاهای مدل زبانی استفاده می‌شود تا تنها افرادی مورد ارزیابی قرار بگیرند که پتانسیل بیشتری برای بهره‌مندی از فواید دارو را داند.»

توسعه‌دهندگان این مدل زبانی در تلاش‌اند تا جامعه آماری 40 هزار نفره خود را به منظور بهبود عملکرد و دقت مدل به طور قابل توجهی افزایش دهند. حال باید منتظر ماند و دید که این مدل‌های زبانی چگونه در آینده با ابزارهای موجود از جمله MRIها تفیق می‌شوند چه نقشی در تشخیص و درمان بیماری‌های مغزی ایفا می‌کنند.

بنر اخبار هوش مصنوعی

میانگین امتیاز / 5. تعداد ارا :

مطالب پیشنهادی مرتبط

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
[wpforms id="48325"]