پیامهای متناقض درباره هوش مصنوعی برای نوجوانان
سازمان Common Sense Media در گزارشی اعلام کرده است که اپلیکیشنهای هوش مصنوعی طراحیشده برای «همصحبتی» بههیچوجه برای افراد زیر ۱۸ سال مناسب نیستند. مدیرعامل این سازمان هشدار داده که این برنامهها موجب وابستگی احساسی در نوجوانان میشوند و این امر برای مغزهای در حال رشد خطرناک است.
آمریکا با سرعت بهسوی مواجههای جدی با استفاده نوجوانان از هوش مصنوعی پیش میرود؛ در حالی که دولت و صنعت فناوری بهدنبال ترویج استفاده از AI در مدارس هستند، فعالان حقوق کودکان خواستار محافظت بیشتر از نوجوانان در برابر خطرات چتباتها شدهاند.
نوجوانان و والدین آنها هنوز آشنایی کامل با این فناوری جدید ندارند و با پیامهای متناقضی درباره فرصتها و تهدیدهای آن روبهرو هستند.
در تازهترین تحول، سازمان Common Sense Media در گزارشی اعلام کرده است که اپلیکیشنهای هوش مصنوعی طراحیشده برای «همصحبتی» بههیچوجه برای افراد زیر ۱۸ سال مناسب نیستند. مدیرعامل این سازمان هشدار داده که این برنامهها موجب وابستگی احساسی در نوجوانان میشوند و این امر برای مغزهای در حال رشد خطرناک است.
در تصویر کلان، دولت آمریکا بهتازگی با امضای یک فرمان اجرایی، بر لزوم آموزش استفاده از هوش مصنوعی به نوجوانان تأکید کرده است. مشاور علمی کاخ سفید گفته که باید معلمان نیز برای آموزش این فناوری آماده شوند.
اما در عمل نوجوانان فراتر از آموزش، از چتباتها برای کمک در انجام تکالیف، مشاوره روانی و حتی روابط عاطفی استفاده میکنند. بررسیها نشان میدهد که چتباتهای عمومی مانند ChatGPT معمولاً از قوانین سختگیرانهتری نسبت به اپهای همصحبتی برخوردارند، اما همچنان مواردی از گفتوگوی جنسی با کاربران نوجوان گزارش شده است.
برای مثال، شرکت OpenAI در حال رفع اشکالی است که به یک کاربر ساختگی ۱۳ ساله امکان تولید محتوای جنسی از طریق ChatGPT را داده بود. همچنین، گزارشی از والاستریت ژورنال فاش کرد که چتباتهای متا در پلتفرمهایی مانند اینستاگرام و واتساپ با حسابهای نوجوان وارد گفتوگوهای جنسی شدهاند.
متا در پاسخ اعلام کرده که تنها ۰.۰۲ درصد از محتوای جنسی به کاربران زیر ۱۸ سال منتقل شده و این شرکت محدودیتهایی جدید برای جلوگیری از ساخت کاراکترهای زیر ۱۸ سال اعمال کرده است.
نگرانی دیگر، وابستگی بیش از حد نوجوانان به چتباتها میتواند جایگزین روابط انسانی واقعی شود. اپلیکیشنهای هوش مصنوعی برای افزایش تعامل، تمایل به تأیید بیقیدوشرط کاربر دارند؛ پدیدهای که به آن «چاپلوسی دیجیتال» گفته میشود و ممکن است به سلامت روان نوجوانان آسیب برساند.
کارشناسان تأکید میکنند که آموزش سواد هوش مصنوعی باید در خانه و مدرسه آغاز شود. اما بهنظر میرسد جامعه در مواجهه با AI و نوجوانان، در حال تکرار اشتباهات دوران آغازین رسانههای اجتماعی است. یکی از روانپزشکان دانشگاه استنفورد هشدار داده که اگر بیتفاوتی امروز ادامه پیدا کند، باز هم نسلی دیگر را از دست خواهیم داد.