Filter by دسته‌ها
chatGTP
ابزارهای هوش مصنوعی
اخبار
گزارش خبری
تیتر یک
چندرسانه ای
آموزش علوم داده
اینفوگرافیک
پادکست
ویدیو
دانش روز
آموزش‌های پایه‌ای هوش مصنوعی
اصول هوش مصنوعی
یادگیری بدون نظارت
یادگیری تقویتی
یادگیری عمیق
یادگیری نیمه نظارتی
آموزش‌های پیشرفته هوش مصنوعی
بینایی ماشین
پردازش زبان طبیعی
پردازش گفتار
چالش‌های عملیاتی
داده کاوی و بیگ دیتا
رایانش ابری و HPC
سیستم‌‌های امبدد
علوم شناختی
خطرات هوش مصنوعی
دیتاست
مدل‌های بنیادی
رویدادها
جیتکس
کاربردهای هوش مصنوعی
کتابخانه
اشخاص
شرکت‌های هوش مصنوعی
محصولات و مدل‌های هوش مصنوعی
مفاهیم
کسب‌و‌کار
تحلیل بازارهای هوش مصنوعی
کارآفرینی
هوش مصنوعی در ایران
هوش مصنوعی در جهان
مقاله
پیاده‌سازی هوش مصنوعی
گزارش
مصاحبه
هوش مصنوعی در عمل
 ناوگان ابزارهای جدید کوپایلت در مسیر تحول تجربه کاربر

نگاهی به به‌روزرسانی‌های پیش روی «مایکروسافت ۳۶۵ کوپایلت»

ناوگان ابزارهای جدید کوپایلت در مسیر تحول تجربه کاربر

زمان مطالعه: 6 دقیقه

به‌روزرسانی‌های جدید «مایکروسافت ۳۶۵ کوپایلت» می‌توانند تحولی در نظام کاری بوجود بیاورد. ابزارهایی که امروزه به صورت گسترده مورد استفاده کارکنان و کسب‌وکارها هستند، مثل ورد و اکسل، مجهز به عامل‌های هوش مصنوعی خواهند شد و دیگر عامل‌های ارائه شده می‌توانند نقش همکاری دیجیتال در محیط کار ایفا کنند. آنچه مسلم است تغییراتی است که این ابزارهای جدید در نگرش نسبت به عملکرد و جایگاه نیروی انسانی بوجود خواهند آورد. این مقاله نگاهی دارد به برخی به‌روزرسانی‌های مهم «مایکروسافت ۳۶۵ کوپایلت» که اخیرا اعمال شده‌اند یا در هفته‌ها و ماه‌های پیش رو عرضه خواهند شد.

«مایکروسافت ۳۶۵ کوپایلت» (M365 Copilot) و «کوپایلت» (چت‌بات هوش مصنوعی مایکروسافت) دو ابزاری هستند که شرکت مایکروسافت برای استفاده کابران هوش مصنوعی ارائه کرده است. حالا، در بازه‌‌ای که به موج دوم بهار آپدیت‌های مایکروسافت شهرت یافته، قرار است تحولی عظیم در ساختار محصولات هوش مصنوعی این شرکت رخ دهد به طوری که تجربه کار با دیگر ابزارهای مایکروسافت مانند آفیس هم به طور چشم‌گیری تحت تاثیر آن قرار می‌گیرند. ارائه این آپدیت‌ها از ماه گذشته آغاز شده و طیف وسیعی از آنها نیز در هفته‌های پیش رو اعمال خواهند شد.

تغییرات گسترده در ماکروسافت 365

تغییراتی که در راه هستند تنها محدود به اضافه کردن ابزارهای کاربردی بیشتر نیستند و قرار است ظاهر «مایکروسافت ۳۶۵ کوپایلت» را نیز تا حد زیادی عوض کنند. آنطور که «جان فریدمن»، معاون ارشد طراحی و تحقیقات مایکروسافت در مصاحبه‌ای با وِرج می‌گوید: «ما داریم مایکروسافت ۳۶۵ کوپایلت از نو می‌سازیم.» به طور مثال پس از اعمال آپدیت‌های جدید، با باز کردن برنامه «مایکروسافت ۳۶۵ کوپایلت»، چت‌بات «کوپایلت» نخستین چیزی است که با آن مواجه می‌شوید. البته با ظاهری نسبتا جدید نسبت به آنچه امروزه در «کوپایلت»، که چت‌باتی مجزا از برنامه اصلی است، می‌بینیم. این به گونه‌ای ترکیب دائمی چت‌بات هوش مصنوعی «کوپایلت» با برنامه «مایکروسافت ۳۶۵ کوپایلت» است تا این دو در قالب یک ابزار بهینه شده، به عنوان عامل انسان کار کنند. عاملی که می‌تواند نیازهای مخاطب خود را بفهمد و به بهترین نحو ممکن او را یاری دهد.

همچنین با ارائه دو عامل (Agent) جدید، با استفاده از «مایکروسافت ۳۶۵ کوپایلت» خیال‌تان راحت خواهد بود که همواره یک متخصص داده و برنامه‌نویس پایتون به عنوان دستیار شخصی شما کار می‌کنند. در کنار این موارد، توانایی تولید تصویر و این امکان که تصاویر را به طور مستقیم در برنامه‌های آفیس، مثل ورد، استفاده کنید وجود خواهد داشت. توانایی خلاصه‌سازی اسناد به صورت صوتی و تحلیل مطالب روی صفحه کامپیوتر، از دیگر قابلیت‌های پیش روی این برنامه خواهد بود.

 شرکت مایکروسافت با ارائه این لیست از آپدیت‌ها در تلاش است تا «مایکروسافت ۳۶۵ کوپایلت» و ابزارهای متصل به آن مثل آفیس، محلی راحت و یکپارچه‌ای برای کاربران و محیط کار باشد. از آنجایی که بسیاری از این برنامه‌ها مثل ورد، پاپورپوینت و اکسل به صورت گسترده به عنوان ابزار کار طیف وسیعی از کارکنان در سراسر دنیا مورد استفاده است، آپدیت‌های جدید روی تجربه کاربری مخاطبان مایکروسافت اثر گسترده‌ای خواهند گذاشت. این شرکت امیدوار است تا با بهینه کردن تجربه کاری این افراد، خود را در دور رقابت ابرغول‌های هوش مصنوعی نگه دارد. به ویژه که طبق آمار ارائه شده در نشست سالانه مدیران مایکروسافت که در اسفند و فروردین گذشته برگزار شده، کاربران «کوپایلت» در یک سال گذشته رشد چشم‌گیری نداشتند و روی ۲۰میلیون کاربر هفتگی مانده؛ در حالی که دیگر رقبای «کوپایلت» مثل «چت‌جی‌پی‌تی» از مرز ۴۰۰میلیون کاربر عبور کرده‌اند.

پیرایش «مایکروسافت ۳۶۵ کوپایلت»؛ روان‌تر شدن استفاده از ابزارها

در افق دید مدیران مایکروسافت، چت‌بات «کوپایلت» به رابط کاربری هوش مصنوعی برای ارتباط با کل برنامه «مایکروسافت ۳۶۵ کوپایلت» تبدیل خواهد شد. به گونه‌ای که با استفاده از آن به تمام فایل‌ها و منابع خود دسترسی دارید و عامل‌های هوشمندی در اختیار شماست تا بسیاری از کارها را به صورت خودکار انجام دهند. شاید بتوان نام «همکاران دیجیتال» را بر آن نهاد.

در «مایکروسافت کوپایلت ۳۶۵» ابزار جست‌وجو بر بستر هوش مصنوعی می‌تواند اطلاعات را از منابع سوم شخص مثل «Slack»، «Google Drive» و «ServiceNow» جمع‌آوری کند. بدین ترتیب در طول جریان کار این اطلاعات همواره در اختیار خواهند بود.

در آپدیت جدید، با باز کردن برنامه مستقیما به صفحه چت منتقل می‌شوید. هرچند که این صفحه چندان هم به صفحه چتی که اکنون آن را در «کوپایلت» دیده‌ایم شبیه نیست و تفاوت‌هایی خواهد داشت. تغییرات ظاهری که این صفحه داشته تلاش می‌کنند تا ابزارهای کاربردی را بیشتر به چشم آورند.

صفحه ورودی «مایکروسافت ۳۶۵ کوپایلت» پس از اعمال آپدیت جدید

«Copilot Create» دیگر ویژگی جدید «مایکروسافت ۳۶۵ کوپایلت» خواهد بود. تولید تصاویر و محتوای گرافیکی به طور مستقیم در فایل‌های آفیس از جمله توانایی‌های این بخش است.

از دیگر ویژگی‌های جدید «مایکروسافت ۳۶۵ کوپایلت»، ارائه طیف وسیعی از عامل‌ها خواهد بود. «Agent Store» نه تنها امکان استفاده از عامل‌های مایکروسافت را می‌دهد، بلکه با کمک آن می‌توان از عامل‌هایی که توسط دیگران توسعه داده‌ شده‌اند استفاده کرد یا حتی خود کاربر با توجه به نیازهایش عامل هوش مصنوعی جدیدی بسازد. چنین ابزارهایی بستری هوشمند و کارآمد در اختیار کسب‌وکارها و شرکت‌ها قرار می‌دهند.

به عنوان نمونه، «ریسرچ» و «آنالیست»، دو عامل جدید توسعه یافته توسط مایکروسافت هستند؛ آن‌طور که مایکروسافت ادعا می‌کند، «نخستین عامل‌های متفکر برای کار». عامل «ریسرچ» می‌تواند تحقیقات پیچیده و چند لایه را انجام دهد. نیاز است تا سوال به طور کامل برای او شرح داده شود، سپس این عامل درست مثل یک کارمند واقعی چندین سوال اضافی می‌پرسد تا به طور دقیق‌تری متوجه دستورات باشد و پس از آن شروع به جست‌وجو بر بستر وب می‌کند تا به پاسخ برسد. این ابزار که از نسخه بهبود یافته مدل OpenAI o3 استفاده می‌کند، زنجیره تفکر، مراحل طی شده و منابع را به طور کامل در اختیار کاربر قرار می‌دهد.

از سوی دیکر، «آنالیست» مثل یک دانشمند داده (Data Scientist) خبره عمل می‌کند. او با گرفتن داده‌ها و مطالعه آنها، طرح مسیر را ارائه می‌دهد و سپس شروع به تحلیل داده‌ها و تفکر می‌کند. این ابزار نیز بر مبنای مدل OpenAI o3 mini آموزش دیده است. عامل «آنالیست» حتی حین تحلیل می‌تواند بفهمد که چه موقع باید از کد نویسی پایتون استفاده کند. در نتیجه اگر اطلاعاتی درباره نحوه کد نوشتن با زبان‌هایی مثل پایتون ندارید، آنالیست بسیار کاربردی خواهد بود. در نهایت ایجینت آنالیست گزارش و استراتژی نهایی را ارائه می‌دهد و حتی می‌تواند داده‌ها را به تصویر بکشد.

پس از اعمال آپدیت‌های جدید، کاربران ویندوز ۱۱ می‌تواند با کلید Win + C چت کوپایلت را باز کنند. در آنجا با وارد کردن پرامپت می‌توانند درخواست خود را بگویند، سوالی سریع بپرسند یا فایل‌ها و تصاویر خود را بارگزاری کنند. بدین ترتیب کوپایلت مانند اتاق فرمان اتصال به «مایکروسافت ۳۶۵ کوپایلت» عمل خواهد کرد و گویی این دو برنامه، که تا کنون می‌توانستند به صورت مجزا از هم عمل کنند، با هم ادغام خواهند شد.

«مایکروسافت ۳۶۵ کوپایلت» در نرم‌افزار موبایل نیز شاهد تغییرات زیادی خواهد بود. به طور مثال OneDrive به Search تغییر نام داده و Copilot نیز به Chat تبدیل شده است. همچنین کابران در بخش چت به پنل تاریخچه، صفحات کوپایلت و عامل‌ها (Agents) دسترسی خواهند داشت.

حرکت به سوی دوران جدید عامل‌های هوش مصنوعی

آپدیت‌های پیش روی «مایکروسافت ۳۶۵ کوپایلت»، این هوش مصنوعی را وارد مرحله جدیدتر و هیجان‌انگیزتری می‌کند. یکی از قابلیت‌های جدید که موجب چنین اتفاقی می‌شود، قابلیت خلاصه‌سازی فایل‌ها و تبدیل آنها به پادکست است. کافی است فایل‌های مورد نظر خود را مشخص کنید تا «مایکروسافت ۳۶۵ کوپایلت» خلاصه‌ آن را به پادکستی گفت‌وگو محور بین دو نفر تبدیل کند. به این ترتیب مخاطب می‌تواند با تمرکز بالا به خلاصه مطالبی که می‌خواهد گوش دهد. کاربر حتی می‌تواند بر اساس سلایق خود تغییراتی در نوع فایل صوتی ایجاد کند، مثلا بجای یک پادکست گفت‌وگو محور بین دو نفر، فقط یک نفر صحبت کند و همچنین می‌توان مدت زمان پادکست را هم مشخص کرد.

البته شرکت‌هایی مثل گوگل هم چنین قابلیت‌هایی را ارائه داده‌اند و مایکروسافت نخستین شرکت نیست. با این وجود دسترسی به چنین قابلیتی می‌تواند فرایند کار و تحصیل بسیاری را متحول کند. این قابلیت جدید در هفته‌های آینده به «مایکروسافت ۳۶۵ کوپایلت» اضافه خواهد شد و فقط از زبان انگلیسی پشتیبانی خواهد کرد. این درحالی است که نمونه‌ مشابه در دسترس گوگل با نام «Notebook LM» به خوبی از زبان‌های دیگر از جمله فارسی پشتیبانی می‌کند.

کاربران «میت»، برنامه جایگزین اسکایپ، هم می‌توانند از این قابلیت صوتی جدید برای خلاصه‌سازی جلسات خود استفاده کنند. بدین صورت که با مشخص کردن یک یا چند جلسه ضبط شده، کوپایلت می‌تواند موارد مهم این جلسات را به صورت صوتی خلاصه‌ کند. این قابلیت در ماه‌های آینده و فعلا فقط به زبان انگلیسی ارائه خواهد شد.

از دیگر ویژگی‌هایی که به زودی به «میت» اضافه می‌شود، امکان برگزاری جلسه چند زبانه است. بدین صورت که فرد ارائه دهنده در جلسه زبان خود و زبانی که می‌خواهد سخن‌هایش به آن ترجمه شوند را انتخاب می‌کند و هوش مصنوعی کوپایلت به صورت همزمان فرایند ترجمه را انجام خواهد داد. اینگونه محدودیت‌های جلسات آنلاین بین‌المللی از بین خواهند رفت و کیفیت این جلسات بیشتر خواهد شد. نوت‌برداری از جلسات و تحلیل صفحه منتشر شده روی اسکرین از دیگر امکانات جدید این هوش مصنوعی بر بستر «میت» است.

تجربه روان‌تر استفاده از برنامه‌های آفیس، مثل ورد، از دیگر وعده‌های «مایکروسافت ۳۶۵ کوپایلت» است. کاربران می‌توانند محتواهای چت‌بات کوپایلت را مستقیما به یک صفحه ورد وارد کنند.

همچنین توسعه‌های دیگری در پاورپوینت و اکسل هم اعمال خواهند شد تا تجربه کاربری هرچه بهتری را رقم بزنند. به طور مثال اکنون کوپایلت در اکسل می‌تواند ده‌ها هزار ستون را تحلیل کند. همچنین کاربرانی که به طور دقیق نمی‌دانند چگونه باید از اکسل استفاده کنند، کافی است تا آنچه می‌خواهند را در کوپایلت بنویسند تا با انبوهی از پیشنهادات برای ساختن جدول از اکسل روبرو شوند. کوپایلت حتی می‌تواند بر اساس درخواست و نوع داده‌های کاربر، جدولی بهینه را بسازد و سپس کاربر می‌تواند در صورت نیاز جدول آماده را ویرایش کند. این ویژگی‌ها در یکی دو ماه گذشته به نسخه وب «مایکروسافت ۳۶۵ کوپایلت» اضافه شده‌اند و قرار است بهبود داده شوند.

آیا عامل‌های هوش مصنوعی، می‌تواند جایگزینی برای نیروی انسانی شود؟

شاید برای پاسخ دادن به این سوال هنوز زود باشد. اما چیزی که به وضوح مشخص است، هم قافیه بودن ابزارهای هوش مصنوعی و خودکارسازی است. بسیاری از کارهای روزمره محیط کاری توسط عامل هوش مصنوعی انجام خواهد شد و شرح شغلی نیروی انسانی تغییر خواهد کرد.

آقای «فریدمن» که خودش در بطن بوجود آوردن این تغییرات است اعتقاد دارد که این ابزارهای هوش مصنوعی در ماه‌های گذشته به مقدار قابل توجهی شرح شغلی او را هم تغییر داده‌اند: «در ۶ الی ۸ ماه گذشته، تنها رهبر طراحی نبوده‌ام و به یک سردبیر محصول [بررسی تمام جنبه‌های محصول] تبدیل شده‌ام.» دلیل این اتفاق استفاده از هوش مصنوعی در طراحی‌های گرافیکی است و این باعث می‌شود تا طراحان شرکت‌ها به سمت بررسی‌های عمیق‌تر و جامع‌تر یک محصول سوق پیدا کنند.

به واقع می‌توان گفت که آپدیت‌های پیش روی «مایکروسافت ۳۶۵ کوپایلت» آزمونی است برای نشان دادن جایگاه هوش مصنوعی در کسب‌وکارها. اینکه آیا به واقع نیروی انسانی با نیروهای دیجیتال جایگزین خواهد شد، یا نگاهی ابزاری نسبت به عامل هوش مصنوعی بوجود خواهد آمد. روشن‌تر شدن این مرز اتفاقی است که احتمالا در ماه‌های آینده رخ خواهد داد.

میانگین امتیاز / 5. تعداد ارا :

مطالب پیشنهادی مرتبط

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
[wpforms id="48325"]