سایه هوش مصنوعی بر پادشاه سرطانها
دانشمندان اعلام کردهاند استفاده از هوش مصنوعی موجب شناسایی زودهنگام سرطان لوزالمعده میشود و تصویر جامعتری از روند پیشرفت آن میدهد.
دانشمندان اعلام کردهاند استفاده از هوش مصنوعی موجب شناسایی زودهنگام سرطان لوزالمعده میشود و تصویر جامعتری از روند پیشرفت آن میدهد.
از زمان فراگیرشدن ابزارهای هوش مصنوعی مولد در اوایل ۲۰۲۰، جهان در موجی از هیجان، نگرانی و کنجکاوی افتاده است. توسعهدهندگان، کسبوکارها و متخصصان را با وعدههایی زیبا مثل افزایش بهرهوری، خلاقیت بیپایان و انقلاب در شیوههای کاری مجاب به استفاده از GenAI کردند و کاربران عادی نیز مجذوب تواناییهایی شدند که تا پیش از آن تنها در داستانهای علمی-تخیلی دیده بوند.
ذهن افرادی که مداوم از هوش مصنوعی استفاده میکنند ممکن است تغییر رفتار دهد و درگیری کمتری با موضوعات مختلف داشته باشد.
ادوبی، اپلیکیشن Firefly را برای تولید تصویر و ویدیو با هوش مصنوعی عرضه کرد؛ استفاده اولیه از این اپلیکیشن رایگان است.
نشانههای تأثیر هوش مصنوعی، بهویژه ChatGPT، دیگر فقط در نوشتهها دیده نمیشود؛ بلکه کمکم وارد نحوه صحبت کردن ما نیز شده است.
این مقاله به بررسی نقش تحولآفرین هوش مصنوعی (AI) در حوزه تصویربرداری پزشکی میپردازد و نشان میدهد چگونه الگوریتمهای یادگیری ماشین و یادگیری عمیق، تحلیل، بازسازی و تفسیر تصاویر پزشکی را متحول ساختهاند.
«مدرسه کسبوکار هاروارد» در گزارش «How to Build Your Own AI Assistant» به بررسی روند ساخت این دستیارهای شخصی در سکوهای ارائهدهنده خدمات هوش مصنوعی مولد پرداخته است.
در دورانی که هوش مصنوعی هر روز رنگ پررنگتری در بوم زندگی انسان به خود میگیرد، بازخوانی تفکرات ذهنهای خلاقی مثل آیزاک آسیموف (Isaac Asimov)، نویسنده و آیندهنگر نامدار قرن بیستم، آن هم در دورانی که مفهوم هوش مصنوعی حتی روی کاغذ هم وجود نداشت، خالیازلطف نیست.
ساعاتی پیش کنفرانس جهانی توسعه دهندگان اپل (WWDC 2025) به صورت آنلاین برگزار شد. در این مطلب نگاهی به مهمترین به روز رسانیهای مرتبط با هوش مصنوعی، به خصوص هوش مصنوعی اپل (Apple Intelligence) که در این کنفرانس مطرح شدند خواهیم داشت.
دکتر امیرحسین عالمی، پژوهشگر بازاریابی اجتماعی و مدیرعامل کانون طراحی و نوآوری «جالب»، نگاهی کاربردی به ظرفیتهای فناوری هوش مصنوعی در تغییر رفتارهای اجتماعی ارائه میدهد.
در روزگاری که الگوریتمها رفتار ما را پیشبینی میکنند و هوش مصنوعی به جای ما مینویسد، فکر میکند و تصمیم میگیرد، «هویت» به چه معناست؟ آیا هنوز هم میتوان درباره «انتخاب» سخن گفت؟
در حالی که هوش مصنوعی (AI) به عنوان یک دستاورد بزرگ فناورانه در مسیر ارتقای بهرهوری، اتوماسیون و تحلیل دادهها شناخته میشود، بسیاری از کنشگران اجتماعی نسبت به ابعاد تاریک و خطرناک آن در عرصههای آزادی بیان، اعتماد اجتماعی، و امنیت فردی هشدار میدهند.
در همایشی علمی با عنوان «هوش مصنوعی: ارتباطات انسان-ماشین و آینده آن»، «دکتر محسنیانراد»، از منظرهای مختلف به بررسی تأثیر هوش مصنوعی بر ارتباطات میانفردی، سیاستگذاری و توسعه پرداخت.
«دکتر عبدالله بیچرانلو»، از پدیدار شدن نوعی هویت ترکیبی انسان-ماشین سخن گفت؛ هویتی که بهزعم او، میتواند به تدریج موجب از خودبیگانگی انسان مدرن شود.
در یکی دو سال اخیر و با محبوبیت فزاینده مدلهای زبانی بزرگ، برای درصد بسیار زیادی از افراد موتورهای جستوجو دیگر انتخاب اول برای یافتن اطلاعات در فضای اینترنت نیستند.
«دکتر مجتبی قلیپور»، عضو هیئت علمی پژوهشکده مطالعات راهبردی، با نگاهی عمیق و انتقادی، نسبت به شیفتگی بیچونوچرای جامعه علمی و سیاستگذاران ایرانی به فناوریهای نوین هشدار داد.
«دکتر ستاره بنیادی»، دکترای ارتباطات و پژوهشگر ترویج علم و فناوری، با ارائهای تحلیلی، به بررسی همزیستی پارادایمهای مختلف ارتباطات علم در عصر هوش مصنوعی پرداخت.
گوگل با افزودن امکان اشتراکگذاری عمومی در NotebookLM، این ابزار هوش مصنوعی را به رقیبی جدی برای ChatGPT در پروژههای گروهی و تولید محتوای تعاملی تبدیل کرد.
«دکتر سبحان رضایی»، جامعهشناس و مدیر مؤسسه «نگاه شرق میانه»در همایش «هوش مصنوعی: ارتباطاتِ انسان- ماشین و آینده آن»، امروز با یک کنشگر اجتماعی تمامعیار طرف هستیم که نهتنها به روابط انسانی شکل میدهد، بلکه هویت ما را نیز بازتعریف میکند.
«محمدرضا جلاییپور»، قائممقام معاونت راهبردی ریاستجمهوری، تصویری هشدارآمیز از آینده سیاست و جامعه در دوران پساهوش مصنوعی ارائه داد.
احتمالا اگر سال قبل شروع به نوشتن این متن میکردم، پاراگراف را با جملهای نظیر «امروزه هوش مصنوعی در حال توسعه و ورود به زندگی روزمره است» آغاز میکردم! اما با چشم بر هم زدنی، دوران نوشتن چنین مقدمههایی گذشت؛ امروزه هوش مصنوعی به معنای واقعی کلمه به زندگی همه
در همایش «هوش مصنوعی: ارتباطاتِ انسان-ماشین و آینده آن» که شنبه سوم خرداد ۱۴۰۴ برگزار شد، «دکتر مسعود کوثری»، عضو هیأت علمی دانشگاه تهران، با تمرکز بر مفهوم «دیگری» و تحول آن در دوران هوش مصنوعی، به بررسی اثرات فرهنگی، زبانی و روانشناختی تعامل انسان با هوش مصنوعی پرداخت.
در همایش «هوش مصنوعی: ارتباطات انسان-ماشین و آینده آن»، «اقبال خالدیان»، پژوهشگر دکتری ارتباطات، با ارائهی دیدگاههایی عمیق و فلسفی درباره تأثیر هوش مصنوعی بر هنر، به بررسی پرسشهای بنیادی درباره «اصالت»، «مولف»، و «مخاطب» در دوران بازتولید دیجیتال پرداخت.
«دکتر محمدصادق افراسیابی»، عضو شورای بنیاد ملی بازیهای رایانهای، در همایش «هوش مصنوعی: ارتباطات انسان-ماشین و آینده آن»، بi تشریح چهار بُعد اصلی سواد هوش مصنوعی پرداخت.
در نشست «بررسی چالشهای آموزش سواد رسانهای در عصر هوش مصنوعی»، از تغییرات بنیادینی سخن گفته شد که فناوریهای نوین، بهویژه هوش مصنوعی مولد، در شیوههای سنتی آموزش، اعتماد عمومی به رسانهها و نقش معلمان ایجاد کردهاند.
چهارمین «سمپوزیوم هوش مصنوعی در خدمت بشریت: هوش مصنوعی انسانمحور»، در دانشکده مهندسی دانشگاه فردوسی مشهد در برگزار شد.
شرکت هوش مصنوعی xAI به رهبری ایلان ماسک، با سرمایهگذاری ۳۰۰ میلیون دلاری در تلگرام، چتبات Grok را به این پیامرسان میآورد و آن را برای همه کاربران در دسترس قرار میدهد.
در پایان رویداد «هوش مصنوعی و قند پارسی»، پنلی تخصصی با محوریت «ترسیم چشمانداز مدلهای زبانی فارسی» برگزار شد. در این نشست، متخصصان دانشگاهی و فعالان حوزه هوش مصنوعی با نگاهی انتقادی و راهبردی، چالشها و ضرورتهای توسعه مدلهای بومی زبان فارسی را بررسی کردند.
«دکتر علی ربیعی»، رئیس انجمن ایرانی مطالعات فرهنگی و ارتباطات، و «دکتر مسعود کوثری»، عضو هیئت علمی دانشگاه تهران و دبیر علمی همایش، سخنرانی افتتاحیه این برنامه را بر عهده داشتند.
در نشست «هوش مصنوعی و حکمرانی ملی»، «دکتر سعیدرضا عاملی»، عضو شورایعالی فضای مجازی و شورایعالی انقلاب فرهنگی، هوش مصنوعی را فراتر از یک فناوری، یک زیستبوم تمدنی جدید توصیف کرد که در حال تغییر بنیادین ساختارهای اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و سیاسی است.
امیرمحمد صالحاوف، مدیر تیم NLP پارت، در رویداد «هوش مصنوعی و قند پارسی» از تازهترین دستاوردهای بومیسازی مدلهای زبانی در ایران گفت.
دستیار معاون علمی ریاستجمهوری، زیرساخت پردازشی کشور بر پایه نسلهای نوین پردازندههای پیشرفته نظیر H100، H200 و B200 طراحی شده و هماکنون در سه مرکز مستقر شده است.
جدیدترین شماره نشریه تخصصی «دیدبان» در رویداد «هوش مصنوعی و قند پارسی» رونمایی شد. این شماره با تمرکز بر آیندهنگاری هوش مصنوعی مولد، سناریوهای توسعه فناوری در ایران را بررسی میکند.
در رویداد «هوش مصنوعی و قند پارسی»، علیاصغر انصاری بر ضرورت توسعه مدلهای زبانی بومی فارسی برای صیانت از هویت زبانی، رفع سوگیری فرهنگی و بهرهگیری اقتصادی از بازار LLMها تأکید کرد. او مدلهای زبانی را ابزاری کلیدی برای هوشمندسازی و رشد بهرهوری در صنایع دانست.
مرکز تحقیقات هوش مصنوعی پارت با برگزاری رویداد «هوش مصنوعی و قند پارسی» از دستاوردهای هفتسالهاش در حوزه پردازش زبان طبیعی رونمایی خواهد کرد. این رویداد با هدف تقویت خودباوری، توسعه مدلهای بومی فارسی و ایجاد گفتوگو میان پژوهشگران، صنعت و سیاستگذاران برگزار خواهد شد.
استارتآپ Hugging Face، برای اولین بار در صنعت فناوری، تلاش کرده است تا ردپای کربنی گسترده مدلهای زبانی بزرگ (LLM) را به دقت تخمین بزند.
علیرغم مزایای فراوان، بسیاری از افراد و سازمانها از پذیرش و استفاده از هوش مصنوعی خودداری میکنند یا با تردید به آن نگاه میکنند.
در خلل این همایش «میزگرد تخصصی علوم انسانی و هوش مصنوعی: تعامل یا تقابل» نیز با حضور ۴ تن از صاحبنظران این دو حوزه برگزار شد.
آیا هوش مصنوعی میتواند خارج از آزمایشگاه و در شرایط واقعی کاری، عملکرد بهتری نسبت به انسان داشته باشد؟ این پرسش، موضوع تحقیق مشترک یک تیم از مدرسه کسبوکار واریک و موسسه BCG Henderson بود که در طول یک سال تلاش کردند پاسخ آن را بیابند.
در دهه گذشته، عربستان سعودی با اجرای برنامههای بلندپروازانه در چارچوب چشمانداز ۲۰۳۰، به یکی از پیشگامان توسعه هوش مصنوعی در منطقه خاورمیانه تبدیل شده است.
هوشیو رسانهای تخصصی در حوزه هوش مصنوعی است که با هدف ایجاد محیطی فراگیر و پویا به ترویج و ارتقای این دانش میپردازد. ما تلاش میکنیم تا علاقهمندان به این حوزه درک عمیقتری از هوش مصنوعی پیدا کنند، از جدیدترین تحولات آن در ایران و جهان مطلع شوند و فعالان و پیشروان این صنعت را بشناسند. هوشیو با تمرکز بر تولید محتوای چندرسانهای شامل ویدئوکست، پادکست، موشنگرافیک و … تجربهای جذاب و آموزنده برای مخاطبان فراهم میکند. همچنین، هوشیو با پوشش رسانهای گسترده رویدادهای هوش مصنوعی در ایران و جهان، بستری را برای اطلاعرسانی و تعامل میان فعالان و علاقهمندان این حوزه ایجاد کرده است.