هوش مصنوعی تهدیدی برای درآمد مدلها و اینفلوئنسرها
خبر درآمد هزار دلاری یک مدل و اینفلوئنسر هوش مصنوعی از قراردادهای تبلیغاتی این روزها شبکههای اجتماعی را منفجر کرده است.
این مدل و اینفلوئنسر هوش مصنوعی «آیتانا لوپز» نام دارد؛ آیتانا یک سال پیش معرفی شد و حالا بیش از ۳۳۰ هزار دنبالکننده در اینستاگرام دارد و به به یکی از محبوبترین مدلها در میان موج جدید اینفلوئنسرهای واقعنمای هوش مصنوعی تبدیل شده است. این مدل و اینفلوئنسر هوش مصنوعی، بیست و چند سال سن دارد و به عنوان فردی معرفی میشود که به تناسب اندام و سلامتی علاقهمند است و بدنی بینقص مثل ستارههای هالیوود دارد.
نگرانی منتقدان از پیام آیتانا برای دختران جوان
با این حال حضور این مدل در شبکههای اجتماعی و محبوبیت آن نگرانی منتقدان را به همراه داشته است؛ به ویژه آن که آیتانا در حالی برندهای ورزشی و مکمل غذایی را تبلیغ میکند که در واقع خودش وجود خارجی ندارد.
شرکت کلولس ایجنسی خالق آیتانا است؛ این شرکت کار با هوش مصنوعی مولد را با هدف کنترل بیشتر بر مدلهای تبلیغاتی خود آغاز کرد.
«سوفیا نووالس» از مسئولان این شرکت میگوید: «تلاش میکنیم نتیجه کارمان شبیه اینفلوئنسرهای واقعی باشد. الان عکسی از خودم میگیریم و بعد آن را با هوش مصنوعی جایگزین میکنیم. باید کمی با نور و سایهها بازی کنیم تا آن را تا حد ممکن واقعی جلوه دهیم.»
در استودیو طراحان نشان میدهند که قرار دادن آیتانا در مناظر مختلف تا چه حد آسان است. آنها با چند کلیک، تصویر سوفیا را پاک میکنند و از مولد تصویر هوش مصنوعی میخواهند که آیتانا را به تصویر اضافه کند. چند ثانیه بعد، برنامه رایانهای حدود دوازده تصویر مختلف از آیتانا با ژستها و لباسهای مختلف ایجاد میکند.
سوفیا در خصوص موفقیت این مدل هوش مصنوعی میگوید: «موفقیت آیتانا تنها به تصاویر واقعنمای او بر نمیگردد، بلکه به استوریها و متنها هم مربوط میشود. مجموع این کارها باعث میشود آیتانا مثل یک اینفلوئنسر واقعی با سبک زندگی شیک و مجلل به نظر برسد.»
تصاویر ساخته شده توسط این شرکت به شکل جداگانه با برچسب هوش مصنوعی منتشر نمیشوند؛ اما مطابق مقررات اینستاگرام، حساب کاربری آن به عنوان یک ساخته هوش مصنوعی معرفی شده است.
با آغاز این موج، اینفلوئنسرها و مدلهای هوش مصنوعی دیگری نیز در اینستاگرام خلق شدهاند. مولدهای تصویر هوش مصنوعی، با چند جمله ساده میتوانند هر تصویری که کاربر از آنها بخواهد ایجاد کنند.
بسیاری از این مدلها برای مخاطبان مرد طراحی شدهاند و تصاویر زنان در آنها بهشدت بار جنسی دارند. بعضی منتقدان مانند «دنی مرسر»، اینفلوئنسر آمریکایی فعال، میگویند این مدلها پیام بدی برای دختران و پسران جوان ارسال میکنند.
بنا بر گفته مرسر، با افزایش مدلها و اینفلوئنسرهای هوش مصنوعی، مشکلات بزرگی شکل میگیرند. از نظر وی آنها نوعی استاندارد زیبایی غیرواقعی ایجاد میکنند که به قدری واقعی به نظر میرسند که بسیاری از افرادی که آنها را دنبال میکنند، به ویژه نوجوانان و دختران نوجوان، متوجه نمیشوند که این مدلها واقعی نیستند.
خالقان آیتانا برای برندهای ورزشی و مکمل غذایی نیز تبلیغاتی با این مدل طراحی کردهاند که در آنها او در حالی دیده میشود که در باشگاههای ورزشی ژست گرفته است.
شرکت کلولس ایجنسی در پاسخ به این پرسش که آیا این کار از نظر اخلاقی اشتباه نیست که وانمود شود آیتانا به باشگاه میرود و برای داشتن چنین اندامی رژیم غذایی خود را کنترل میکند، گفت: «این نوع محتوا تفاوتی با نمایش غیرواقعی و ایدهآل از اینفلوئنسرهای واقعی اینستاگرام با استفاده از فیلترها یا تکنیکهای روتوش ندارد.»
سوفیا نووالس میگوید: «اگر آیتانا را با اینفلوئنسرهای دیگر مقایسه کنید، میبینید که او دقیقاً مثل بقیه به نظر میرسد.»