40 گام به سوی آینده‌ای هوشمند - مجموعه وبینارهای رایگان در حوزه هوش مصنوعی
Filter by دسته‌ها
chatGTP
آموزش هوش مصنوعی و انواع آن
آموزش‌های پایه‌ای هوش مصنوعی
اصول هوش مصنوعی
پایتون و ابزارهای یادگیری عمیق
کتابخانه‌ های یادگیری عمیق
یادگیری با نظارت
یادگیری بدون نظارت
یادگیری تقویتی
یادگیری عمیق
یادگیری نیمه نظارتی
آموزش‌های پیشرفته هوش مصنوعی
بینایی ماشین
پردازش زبان طبیعی
پردازش گفتار
چالش‌های عملیاتی
داده کاوی و بیگ دیتا
رایانش ابری و HPC
سیستم‌‌های امبدد
علوم شناختی
دیتاست
اخبار
تیتر یک
رسانه‌ها
آموزش پردازش زبان طبیعی
آموزش علوم داده
اینفوگرافیک
پادکست
ویدیو
رویدادها
کاربردهای هوش مصنوعی
کسب‌و‌کار
تحلیل بازارهای هوش مصنوعی
کارآفرینی
هوش مصنوعی در ایران
هوش مصنوعی در جهان
 StoryWrangler؛ ابزاری برای بررسی آشفتگی‌های پیام‌های شبکه اجتماعی

StoryWrangler؛ ابزاری برای بررسی آشفتگی‌های پیام‌های شبکه اجتماعی

دانشمندان ابزاری به نام StoryWrangler ساخته‌اند که می‌تواند میلیارد پیامی را که کاربران در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک می‌گذارند را بررسی  و آشفتگی‌های احتمالی را پیش‌بینی کند.

StoryWrangler
گروهی از دانشمندان دانشگاه ورمونت ابزار جدیدی ساخته‌اند: کارکرد این ابزار بدین صورت است که میلیون‌ها کلمه‌، هشتگ و ایموجی‌ به کار رفته در توئیت‌ها را مصورسازی می‌کند. در این مثال که برگفته از وب‌سایت اصلی این ابزار است، سه رویداد جهانی (۲۰۲۰) بررسی شده‌اند: کشته شدن سردار قاسم سلیمانی، همه‌گیری ویروس کرونا، و جنبش «جان سیاه‌پوستان مهم است.» این جنبش در اعتراض به کشته‌‍ شدن جورج فلوید به دست پلیس میناپولیس به راه افتاد. متن این پژوهش در ژورنال Science Advances به چاپ رسیده است. منبع: دانشگاه ورمونت

هزاران سال است که انسان‌ها با چشم غیرمسلح به آسمانِ شب نگاه می‌کنند و در مورد همان چند ستاره‌ای که قابل رویت هستند، داستان‌هایی می‌سرایند. سپس تلسکوپ را اختراع کردیم . در سال ۱۸۴۰، توماس کارلایلِ فیلسوف ادعا کرد که « تاریخ جهان چیزی جز شرح حال انسان‌های بزرگ نیست.» و بعد ما شروع به توئیت زدن کردیم!

اکنون، پس از گذشت این همه سال، دانشمندان ابزاری ساخته‌اند که میلیاردها میلیارد توئیتی را که کاربران  از سال ۲۰۰۸ در توئیتر به اشتراک گذاشته شده‌اند را با دقت هر چه تمام‌تر بررسی می‌کند و از دِل آن‌ها داستان‌های بی‌شماری بیرون می‌کشد.

ثایر الشعبی، دانشجوی مقطع دکتری در دانشگاه ورمونت (UVM) و یکی از پژوهش‌گران مسئول، می‌گوید:« این ابزار Storywrangler نام دارد و شبیه به یک تلسکوپ عمل می‌کند. این ابزار به صورت لحظه‌ای اطلاعاتی که مردم در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک می‌گذارند را بررسی می‌کند. امیدواریم مردم از این ابزار، همان‌گونه که به آسمان و ستاره‌ها چشم می‌دوزند و سؤالاتی از خود می‌پرسند، استفاده کنند.»

این ابزار اطلاعات کم‌نظیر و لحظه‌ به لحظه‌ای از رویدادهای برجسته، همچون جنبش‌های سیاسی، بمب‌های گیشه، موفقیت چشمگیر کی‌پاپ، و شیوع بیماری‌های جدید و غیره، به دست می‌دهد.

روز شانزدهم جولای، شرح کارکرد Storywrangler، که شامل جمع‌آوری و تحلیل بیش از ۱۵۰ میلیارد توئیت می‌شد به همراه برخی یافته‌های آن در ژورنال Science Advances منتشر شد.

یک تیم هشت نفره از دانشمندانِ دانشگاه ورمونت، شرکت نرم‌افزاری Charles River Analytics، MassMutual Data Sciennce،  Storywrangler را اختراع کردند. این دانشمندان حدود ۱۰ درصد از تمامی توئیت‌هایی که روزانه در توئیتر به اشتراک گذاشته می‌شود را جمع‌آوری کردند. سپس توئیت‌هایی که کاربران در هر روز به اشتراک می‌گذارند را به بیت‌‌، مجموعه دوتایی و مجموعه سه‌تایی تجزیه می‌کنند و فراوانی بیش از یک تریلیون کلمه، هشتگ، نام‌ کاربری و نماد و ایموجی‌، همچون Super Bowl (سوپر بول)، Black Lives Matter (جان سیاه‌پوستان مهم است)، Gravitational waves (امواج گرانشی)، #metoo (#من هم)، coronavirus (ویروس کرونا) و keto diet (رژیم کتو) را محاسبه می‌کنند.

به گفته جین آدامز، یکی از نویسندگان همکار در این پژوهش، Storywrangler اولین ابزار مصورسازی داده ها در جهان است. با استفاده از این ابزار می‌توانیم عبارت‌های تک کلمه‌ای، دو و سه کلمه‌ای را در ۱۵۰ زبان مختلف را – از زمان روی کارآمدن توئیتر تا به امروز-  بررسی کنیم. جین آدامز به تازگی طرح سه ساله رزیدنسی برای متخصص مصورسازی داده را در مرکز سیستم‌های پیچیده دانشگاه ورمونت به پایان رسانده است.

تصویر StoryWrangler

اُبُرکامپیوتر دانشگاه ورمونت که در مرکز محاسبات پیشرفته ورمونت قرار دارد از این ابزار آنلاین پشتیبانی می‌کند. Storywrangler لنزی قوی دارد که الگوی کلمات، ایده‌ها و داستان‎هایی را که مردم سراسر جهان روزانه در صفحات توئیتر خود به اشتراک می‌گذارند  بررسی و تحلیل می‌کند. طبق توضیحات آدامز :« تحلیل و بررسی این موارد اهمیت زیادی دارد، زیرا در جریان مباحث روز قرار می‌گیریم. این ابزار به نوعی نشان می‌دهد توجه عمومی به چه مطلبی جلب شده است. این پژوهشگران اذعان می‌کنند که توئیتر معرف کُل جامعه نیست، اما باید بپذیریم که افراد زیادی با پیشینه‌های مختلف از آن استفاده می‌کنند و به تعبیری ابزاری برای «کسب محبوبیت و انتشار اخبار است». این دانشمندان با تکیه بر این ابزار از زاویه‌ جدیدی به لحن و گفتار شخصیت‌های مشهور همچون شخصیت‌های سیاسی و افراد تأثیرگذار و صحبت‌های روزمره بسیاری از مردم عادی می‌نگرند.

این تیم در خلال یکی از آزمایشات مهم خود، Storywrangler را بر روی دیتاست بزرگی آزمایش کردند و متوجه شدند این ابزار حتی می‌تواند وقوع آشفتگی‌های مالی و سیاسی را پیش‌بینی کند. برای مثال، این دانشمندان میزان استفاده (بر حسب درصد) از کلمات rebellion (شورش) و crackdown (سرکوب) را در برخی مناطق تغییر دادند. نتایج این آزمایش نشان می‌دهد که کاهش و افزایش میزان استفاده از این کلمات به میزان قابل توجهی با تغییر شاخص ریسک ژئوپلیتیک در برخی مناطق در ارتباط است.

در جهان چه می‌گذرد؟

داستان‌ها، اخبار، و رویدادهایی که در سراسر جهان در جریان هستند و شرح آن‌ها در پلتفرم‌های شبکه‌های اجتماعی نوشته و به اشتراک گذاشته می‌شود، این امکان را برای میلیاردها نفر فراهم می‌آورد تا صدای خود را به گوش دیگران برسانند و نظرات خود را از طریق ثبت نظر یا به اشتراک‌گذاری، شِکوه و انتقاد در مورد جنگ‌هایی که در جهان در حال وقوع است، گربه‌های عجیب‌وغریب، جنبش‌های سیاسی، قطعات جدید موسیقی، ناهاری که کاربران تناول می‌کنند، بیماری‌های کشنده، ستاره‌های محبوب فوتبال، باورهای مذهبی و جُک‌های زَننده بیان کنند.

کریس دانفورت، ریاضیدان و استاد دانشگاه ورمونت، که فرایند ساخت Storywrangler را به کمک همکار خود پیتر دادز رهبری کرده است، می‌گوید:« Stroywrangler بر مبنای داده‌ها به ما نشان می‌دهد که مردم عادی در مکالمات روزمره خود در مورد چه چیزهایی صحبت می‌کنند، و دانش ما در این باره دیگر محدود به چیزهایی که صرفاً خبرنگاران و نویسندگان به خورد ما می‌دهند نیست. پرفسور کریس دانفورت و پیتر دادز به صورت مشترک آزمایشگاه Computational Story دانشگاه ورمونت را مدیریت می‌کنند.

پیتر دادز، متخصص سیستم‌های پیچیده و استفاده دانشگده علوم کامپیوتر در دانشگاه ورمونت می‌گوید:« Storywrangler به نوعی به تکامل علم کمک کرده است. این ابزار رویکردهای نوینی را در حوزه روزنامه‌نگاری میسر می‌سازد، کاربردهای جدیدی برای پردازش زبان طبیعی متصور می‌شو.د و  از مَنظَر دیگری به تاریخچه پیشرفت و توسعه توان محاسباتی می‌نگرد.»

اینکه چطور چند فرد قدرتمند به مباحث و وقایع جهت می‌دهند، موضوع جدیدی نیست و از مدت‌ها قبل مورد بحث بوده است. لیکن، اگر خواسته و حرفِ دهقانان، سربازان، مغازه‌داران، پرستاران و نوجوانان را در جریان انقلاب فرانسه درک می‌کردیم، بدون شک امروز داستان‌های متفاوتی در مورد ظهور و به سلطنت رسیدن ناپلئون برای گفتن داشتیم. دادز می‌گوید:« سؤال مهمی که باید به آن جواب دهیم این است که چه شد؟ واقعا چه اتفاقی افتاد؟»

حسگر جهانی

تیم UVM که مورد حمایت بنیاد ملی علوم است، قصد دارد با استفاده از توئیتر نشان دهد که چگونه جملات و مباحثی که در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک گذاشته می‌شوند می‌توانند به عنوان یک سیستم حسگر جهانی عمل کنند؛ این سیستم می‌تواند رویدادها و وقایع، واکنش مردم به آن‌ها و جریان‌های بعدی را برای ما مشخص ‌کند. اما، به لحاظ نظری داده‌های به دست آمده از شبکه‌های اجتماعی دیگر ، همچون Reddit، ۴chan، Weibo را نیز می‌توان به Storywrangler و ابزارهای مشابه تغذیه کرد و بدین طریق واکنش مردم به وقایع خبری برجسته، بلایای طبیعی، شهرت و سرانجام رهبران سیاسی و ستارگان فوتبال را دنبال کرد و بینشی در مورد موضوعاتی همچون نژادپرستی، استخدام، عوامل تهدیدکننده سلامت و میم‌های جدید به دست آورد.

حسگر جهانی

در این پژوهش جدید که متن آن در ژورنال Science Advances به چاپ رسیده است، مثالی از کارکرد این ابزار آنلاین ذکر شده است؛ این ابزار سه رویداد جهانی برجسته (سال ۲۰۲۰) یعنی کشته‌ شدن سردار قاسم سلیمانی، همه‌گیری ویروس کرونا و جنبش «جان سیاه‌پوستان مهم است» بررسی شدند. این جنبش در اعتراض به کشته‌‍ شدن جورج فلوید به دست پلیس میناپولیس به راه افتاده بود. در تاریخ سوم ژانویه سال ۲۰۲۰ و پس از آنکه آمریکا سردار قاسم سلیمانی را به شهادت رساند، به طور ناگهانی تعداد توئیت‌ و ری‌توییت‌هایی‌ که در آن‌ها از واژه “Soleimani” (سلیمانی) استفاده شده بود افزایش یافت و تمامی آن‌ها در دیتاست Storywrangler ثبت شد. به دنبال آن هم افزایش استفاده از کلمه “Coronavirus” (ویروس کرونا) و ایموجی ویروس را در بهار ۲۰۲۰ داریم و در تاریخ ۲۵ مه سال ۲۰۲۰ و پس از آنکه جورج فلوید به دست پلیس میناپولیس به قتل رسید، میزان استفاده از هشتگ #BlackLivesMatter (#جان سیاه‌پوستان مهم است) در توئیتر افزایش یافت.

به گفته کریس دانفورت:« در همین لحظه که من در حال صحبت با شما هستم، احتمالا هشتگ جدیدی در حال شکل‌گیری است. در هر حال این هشتگ در داده‌های ما ثبت خواهد شد و بخشی از داستان ما را شکل خواهد داد.»

جدیدترین اخبار هوش مصنوعی ایران و جهان را با هوشیو دنبال کنید

میانگین امتیاز / ۵. تعداد ارا :

مطالب پیشنهادی مرتبط

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
[wpforms id="48325"]