پاسخ به پرسشی جنجالی:
چرا چتباتها «دونالد ترامپ» را دوست ندارند؟
دادستان کل ایالت میزوری، اندرو بیلی، تحقیقاتی رسمی علیه شرکتهای گوگل، مایکروسافت، اپنایآی و متا آغاز کرده؛ به این دلیل که چتباتهای هوش مصنوعی آنها، بهزعم او، «دونالد ترامپ را دوست ندارند».
این مقام جمهوریخواه مدعی شده که چتباتهایی مثل ChatGPT، Gemini، Copilot و Meta AI، هنگام پاسخ به سؤال کاربران درباره مقایسه عملکرد رؤسایجمهور اخیر آمریکا در موضوع یهودستیزی، ترامپ را در رتبه آخر قرار دادهاند. او این موضوع را مصداق «رفتار تجاری فریبکارانه» دانسته و از این شرکتها خواسته که اسناد مربوط به نحوه پالایش و فیلتر ورودی کاربران و تولید پاسخها را منتشر کنند.
در نامههای رسمی بیلی به مدیران ارشد این شرکتها، آمده که «این پاسخهای گمراهکننده سؤال سادهای را به ذهن میآورند: چرا رباتهای شما واقعیتهای تاریخی را نادیده میگیرند و روایت خاصی را تبلیغ میکنند؟» با این حال، بسیاری از کارشناسان این ادعا را بیپایه میدانند، چرا که از نگاه فنی، رتبهبندی افراد سیاسی یا هر شخصیت دیگری بر اساس یک ارزش ذهنی مانند «ضدیت با یهود» اساساً سلیقهای و غیرقابل سنجش است.
نکته عجیبتر اینکه یکی از چتباتهایی که متهم شده، یعنی Copilot مایکروسافت، اساساً از پاسخدادن به این سؤال خودداری کرده، اما با این حال، بیلی باز هم مایکروسافت را احضار کرده است.
بهنظر میرسد انگیزه اصلی این اقدام، بیش از آنکه ریشه در دغدغههای حقوقی یا فنی داشته باشد، تلاشی برای جلب حمایت سیاسی و رسانهای از سوی طرفداران ترامپ باشد. چرا که این اولین بار نیست که اندرو بیلی بهدلیل اقدامات تبلیغاتی در زمینه رسانهها یا تکنولوژیهای نو، وارد پروندههای جنجالی میشود؛ پیشتر نیز تلاش او برای بازکردن پروندهای علیه منتقدان ایلان ماسک بینتیجه ماند.
در نهایت باید گفت اگرچه هنوز موضوع سوگیری چتباتها در پاسخگویی به پرسشهای حساس اجتماعی و سیاسی محل بحث است، اما سوءاستفادههای سیاسی از این چالش واقعی، میتواند اعتبار تحقیقات و مسیر پیشرفت فناوری را تحت تأثیر قرار دهد.