رُباتی که استرس فضانوردان برای سفر به مریخ را کاهش میدهد
دانشمندان آمریکایی بهتازگی یک رُبات ژاپنی را آزمایش کردهاند که استرس فضانوردان در راه سفر به مریخ را کاهش میدهد.
زندگی در فضا میتواند استرسزا باشد و دانشمندان در ایالاتمتحده به دنبال این هستند که ببینند آیا میتوانند بخشی از استرس و فشار فضانوردان را با محصولی از فناوریهای ژاپنی حذف کنند یا خیر. این محصول که به شکل یک بچه فُکِ روباتیک است، به دلیل اثرات تسکیندهندهاش شهرت جهانی پیداکرده و میتواند شرایط روانی فضانوردان را بررسی کند.
این ربات آرامبخش پارو نام دارد و از یک بچه فُکِ چنگیِ سفید در قطب شمال الگوبرداری شده است؛ کارکرد این رُبات متمرکز بر آزمایشهایی بوده است، که از نوامبر سال گذشته برای کاهش استرسِ خلبانان و فضانوردان در محیطهای بستهای مانند فضاپیما آغازشده. این آزمایشها توسط انجمن مریخ، یک سازمان بینالمللی غیرانتفاعی مستقر در کلرادو، با همکاری سازمان ملی هوانوردی و فضایی (ناسا) انجام میشود و به فضانوردانی نیاز دارد که باید چندین سال را در یک فضای کوچک بگذرانند. این آزمایشها تلاشی برای پیشرویِ اکتشافات انسان در مریخ است و چنان برنامهریزیشده است که برای دهه 2030 و پسازآن، قابلاجرا باشد.
طبق گزارش آژانسِ «اکتشافات هوافضای ژاپن» انتظار میرود سفر به مریخ و بازگشت از آن، همراه با زمانِ موردنیاز برای اکتشاف از این سیاره، حدود سه سال طول بکشد. به همین خاطر نیز، این نگرانی وجود دارد که فضانوردان با گذراندن زمان در یک فضاپیمای تنگ یا کمپ اصلی در مریخ «که بسیار کوچک است»، دچار استرس شدید شوند.
انجمن مریخ از سال 2002 اثرات اقامت طولانیمدت در محیطهای بسته بر سلامت انسان را، مطالعه کرده و پارو را برای مراقبت از سلامتِ روان فضانوردان و آزمایشهای آن انتخاب کرده است.
پارو که بهعنوان یک وسیله درمانی در ایالاتمتحده تأییدشده است، دارای 57 سانتیمتر طول و 2.6 کیلوگرم وزن است. او مجهز به فناوریهای مبتنی بر هوش مصنوعی است و بر اساس چگونگی نوازش انسان به او واکنش نشان میدهد؛ او با صدای حیوانی خاص که شبیه به صدای گربه است و پلک زدن چشمانش، به چگونگی لمس انسان پاسخ میدهد.
در سال 2002، او بهعنوان رُباتی که «بیشترین کاهش سطح استرس» را ایجاد میکند، نامش توسط رکوردهای جهانی گینس تأیید شد. سپس پس از حمله روسیه به اوکراین، این رُبات در مراقبت روانی از پناهندگان اوکراینی مورداستفاده قرار گرفت.
به گفته انجمن مریخ و تاکانوری شیباتا «سازنده پارو و محققِ ارشدِ موسسه ملی علوم و فناوری پیشرفته صنعتی» اولین آزمایشها در آزمایشگاه انجمن مریخ، در یوتا از 13 تا 26 نوامبر انجامشده است.
این نوع از رُبات پارو که برای آزمایشهای انجمن مریخ از آن استفادهشده است، توسط شرکتِ سیستمهای هوشمند، تولیدکننده و توزیعکننده قطعات الکترونیکی، مستقر در نانتو، از استان تویاما، ارائهشده است.
در این آزمایشها شش زن به دو گروه تقسیمشدهاند؛ گروه نخست با پارو وقت میگذراند و دیگری با او هیچ تماسی نخواهد داشت، سپس نبض و ضربان قلب هر دو گروه اندازهگیری خواهد شد.
انجمن مریخ با همکاری ناسا، دادهها و گزارشهای شرکتکنندگان در آزمون را تجزیهوتحلیل خواهند کرد، تا تأثیرات رُبات در کاهش استرس آنها را مشخص کند.