Filter by دسته‌ها
chatGTP
ابزارهای هوش مصنوعی
اخبار
گزارش
تیتر یک
چندرسانه ای
آموزش علوم داده
اینفوگرافیک
پادکست
ویدیو
دانش روز
آموزش‌های پایه‌ای هوش مصنوعی
اصول هوش مصنوعی
یادگیری بدون نظارت
یادگیری تقویتی
یادگیری عمیق
یادگیری نیمه نظارتی
آموزش‌های پیشرفته هوش مصنوعی
بینایی ماشین
پردازش زبان طبیعی
پردازش گفتار
چالش‌های عملیاتی
داده کاوی و بیگ دیتا
رایانش ابری و HPC
سیستم‌‌های امبدد
علوم شناختی
دیتاست
رویدادها
جیتکس
کاربردهای هوش مصنوعی
کتابخانه
اشخاص
شرکت‌های هوش مصنوعی
محصولات و مدل‌های هوش مصنوعی
مفاهیم
کسب‌و‌کار
تحلیل بازارهای هوش مصنوعی
کارآفرینی
هوش مصنوعی در ایران
هوش مصنوعی در جهان
مقاله
 سخنگوی ناجا در یک نشست خبری بر مدیریت امنیت جاده‌ای به کمک هوش مصنوعی تأکید ورزید 

سخنگوی ناجا در یک نشست خبری بر مدیریت امنیت جاده‌ای به کمک هوش مصنوعی تأکید ورزید 

زمان مطالعه: < 1 دقیقه

به گزارش تحریریه هوشیو و به نقل از خبرگزاری دانشجویان ایران، سردار مهدی حاجیان، سخنگوی ناجا، در طی یک نشست خبری بر اهمیت هوش مصنوعی در تأمین امینت جاده‌ای تأکید کرد.

در چند سال اخیر هوش مصنوعی توانسته است با حوزه‌ها و صنایع گوناگونی از زندگی انسان‌ها پیوند بخورد. یکی از این حوزه‌ها، راهنمایی و رانندگی است. به‌زعم بسیاری از کارشناسان رفته‌رفته در حوزه‌های مختلف داده‌ها افزایش پیدا می‌کنند، به طوری که جز با هوش مصنوعی امکان مدیریت آن‌ها وجود ندارد. مدیریت راهنمایی و رانندگی نیز با توجه به بهره‌مندی از فناوری پردازش تصویر و ثبت روزانه هزاران خودروی در حال تردد در مسیرهای جاده‌ای درون شهری و برون شهری، نیازمند کاربست هوش مصنوعی و بهره‌مندی از آخرین فناوری‌های این حوزه است.

به عقیده سردار حاجیان در صورتی که بتوانیم دوربین‌های پیشرفته را به فناوری پردازش تصویر مجهز کنیم قادر خواهیم بود امنیت جاده‌ای را افزایش داده و تا حد زیادی از تصادفات و تلفات جاده‌ای در کشور جلوگیری کنیم. نکته حائز اهمیت آن است که تأمین امنیت به کمک هوش مصنوعی محدود به امنیت جاده و حوزه پلیس نیست. بلکه همان‌طور که گفته شد در طیف وسیعی از حوزه پلیس، حتی شناسایی نقاط ناامن شهر نیز می‌توان از دوربین‌های پیشرفته مجهز به هوش مصنوعی استفاده کرد.

سخنگوی ناجا

سردار حاجیان در خلال صحبت‌هایش در زمینه تأمین امنیت جاده‌ای به کمک هوش مصنوعی، به فرهنگ‌سازی‌های انجام شده در زمینه رانندگی نیز اشاره داشت، به نحوی که این دست از زیرساخت‌های فناورانه باید در کنار فرهنگ‌سازی‌های لازم از سوی نهادهای مسئول و متولی دنبال شود. ایشان برای نمونه به کاراکتر «سیا ساکتی» اشاره کرد که در سال‌های پیش به‌عنوان نماد آموزش‌های مربوط به راهنمایی و رانندگی در تلویزیون وجود داشت. در واقع آنچه که از فرهنگ بستن کمربند و ایمنی رانندگی در کشور وجود دارد، متکی بر این دست از برنامه‌های تبلیغاتی و فرهنگ‌سازی است.

به نظر سخنگوی ناجا، در کنار فرهنگ‌سازی‌هایی که به کمک رسانه صورت می‌گیرد، استفاده از فناوری‌های هوش مصنوعی و تقویت زیرساخت‌های مدیریت داده، بدون تردید تأثیر چشم‌گیری در توسعه امنیت جاده‌ای خواهد داشت.

جدیدترین اخبار هوش مصنوعی ایران و جهان را با هوشیو دنبال کنید

میانگین امتیاز / 5. تعداد ارا :

مطالب پیشنهادی مرتبط

اشتراک در
اطلاع از
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
[wpforms id="48325"]