تحولات ویژهای که هوش مصنوعی در علوم پزشکی ایجاد خواهد کرد
اخیراً در مجله انجمن پزشکی جاما (JAMA) در آمریکا دیدگاهی علمی در خصوص هوش مصنوعی در علوم پزشکی به چاپ رسیده است. در این دیدگاه علمی استادان و پزشکان مطرح سعی نمودهاند عنوان کنند که چه میزان فناوری هوش مصنوعی در علوم پزشکی و مراقبتهای بهداشتی تأثیرگذار است و چقدر اهمیت دارد که تأثیر فناوری هوش مصنوعی (AI) و یادگیری ماشین (ML) در علوم پزشکی و مراقبتهای بهداشتی از سوی پزشکان به بهترین شیوه معرفی شود و حتی آموزشهای این تکنولوژی به نحو احسن از سوی آنها ارائه گردد. قابل ذکر است مجله انجمن پزشکی آمریکا یا جاما (JAMA) یک مجله پزشکی داوری همتا است که ۴۸ بار در سال از سوی انجمن پزشکی آمریکا منتشر میشود.
کورنلیوس جیمز (استادیار بالینی داخلی و اطفال)، جیمز وُلیس کرافت (استاد پزشکی و رئیس سابق دانشکده پزشکی دانشگاه میشیگان) و باب واچر (استاد و رئیس دپارتمان پزشکی UCSF) نویسندگان این مقاله یا دیدگاه هستند که در واقع بهنوعی موضوع مجموعه وبینارهای سلامت دقیق دانشگاه میشیگان را برای سال تحصیلی 2021-2022 با عنوان «ابهامزدایی از دادهها، فرایندها و ابزارهایی که مراقبت بالینی را تغییر میدهند» تکرار میکنند.
هوش مصنوعی در علوم پزشکی بسیار تأثیرگذار خواهد بود
در دیدگاه بهچاپرسیده در مجله انجمن پزشکی جاما (JAMA)، کورنلیوس جیمز، جیمز وُلیس کرافت و باب واچر بهعنوان نویسندگان این مقاله، بر این عقیده هستند که هوش مصنوعی در علوم پزشکی بسیار تأثیرگذار خواهد بود و به احتمال زیاد هر دانشی که زیرمجموعه علم پزشکی است، تحت تأثیر فناوری هوش مصنوعی قرار خواهد گرفت و حتی برخی از این علوم تخصصی از طریق این تکنولوژی دگرگون میشوند.
به همین دلیل، این دانشمندان تأکید میکنند که برای دستیابی به نتیجه جامعتر و بهتر باید بهطور ویژه بر موضوع هوش مصنوعی در علوم پزشکی نظارت شود و به اصطلاح برای پیشبرد امور فناوری در پزشکی به سطوح چندگانه نظارت نیاز است. همچنین ایشان در دیدگاه ذکرشده در خصوص بررسی و اعتماد یک پزشک به فناوری هوش مصنوعی به ادله موثقی اشاره کردهاند.
پزشکان از ورود هوش مصنوعی به علوم پزشکی استقبال کنند
نکته دیگری که در این دیدگاه علمی عنوان شد این است که نویسندگان این مقاله پس از بررسی موضوع، عنوان کردند که مادامی که صحبت از فناوری هوش مصنوعی در علوم پزشکی به میان میآید، پزشکان از ورود هوش مصنوعی به علوم پزشکی استقبال کنند و در حقیقت از پرداختن به مسائل ناشناخته و مجهولی که وارد علم پزشکی میشود تعلل نکنند و بهطور کلی از شک و تردید در این خصوص نهراسند و حتی عکسالعمل جامعتر و علمیتر این است که آنها از بدبینی و یأس در خصوص ورود علوم تازه به علم پزشکی اجتناب کنند و سعی نمایند برای شناخت این علوم وقت بگذارند.
ارتباط مؤثر پزشکان با بیماران به کمک هوش مصنوعی
دانشمندان در ادامه مقاله خاطرنشان کردهاند که با وجود اینکه برنامههای کاربردی هوش مصنوعی هنوز شواهد دقیقی از موفقیت و مزایای مداوم در تنظیمات بالینی و مراقبتهای بهداشتی نشان نداده است، با این حال، پزشکان باید از پتانسیلها و کاربردهای بالقوه هوش مصنوعی در علوم پزشکی و از طرفی محدودیتهایی که در کاربردهای هوش مصنوعی در پزشکی وجود دارد، درک واقعبینانهای داشته باشند، تا این امکان وجود داشته باشد که ارتباط مؤثر پزشکان با بیماران به کمک هوش مصنوعی ایجاد گردد. آنها معتقدند چنانچه پزشکان به ورود این فناوری در علم پزشکی خوشبین باشند، میتوانند این امکان را فراهم کنند، تا با بهرهبرداری از این فناوری، بیماری فرد را درمان کنند.
همچنین این دانشمندان و استادان پزشکی در خصوص این موضوع بیان داشتند که یکی از وظایف پزشکان، پس از ورود کامل فناوری هوش مصنوعی در علوم پزشکی این است که هنگامی که بیمار به مرحلهای میرسد که از وضعیت جسمی و روحی خود آگاه است و با تسط بیشتر و بهتری در دوره مداوای خود قرار دارد، آنها باید مراحل درمان و اطلاعات ویژه بیماری را از طریق هوش مصنوعی به بیمار منتقل کنند و او را در جریان امور قرار دهند و در مورد این موضوع به بهترین شکل، مدیریت داشته باشند.
به عنوان مثال، هنگامی که برخی از بیماران با کمک فناوری هوش مصنوعی قادر هستند در مرحلهای قرار گیرند که از فرایندهای تصمیمگیری پزشکان در خصوص پرونده پزشکی خود مطلع شوند، این وظیفه پزشکان است که با دقت کامل، روابط سهگانهای بین «بیماران»، «کامپیوتر» و «خودشان» ایجاد کنند و این رابطه را مدیریت کنند و بدین طریق ارتباط مؤثر پزشکان با بیماران به کمک هوش مصنوعی انجام گیرد.
پزشکان نباید زمان را از دست بدهند
حقیقت این است که هوش مصنوعی (AI) و یادگیری ماشین (ML) نقش مهمی را در بسیاری از جنبههای مراقبتهای بهداشتی ایفا خواهند کرد. دکتر جیمز در این خصوص معتقد است که نباید پزشکان، زمان را از دست بدهند. در واقع، پزشکان خط مقدم باید بدانند که چگونه با این فناوریها به شیوهای مؤثر و کارآمد ارتباط برقرار کنند و آنها را در علوم پزشکی به کار گیرند. اگر بگوییم مدیریت این موضوع، هنر یک پزشک حاذق محسوب خواهد شد، سخن بیهودهای نگفتهایم. همچنین وی در ادامه سخنان خود راجع به ورود فناوری هوش مصنوعی در علم پزشکی اعتقاد دارد که پزشکها نباید منتظر بمانند، تا این فناوری آنقدر پیش برود و در همه علوم بهجز پزشکی گسترش یابد، تا پس از فوت وقت، درباره نقش مهم پزشکان در توسعه، استقرار و اجرای مدلهای هوش مصنوعی (AI) و یادگیری ماشین (ML) در مراقبتهای بهداشتی، بحث شود.
در دیدگاه علمی ارائهشده در مجله انجمن پزشکی جاما (JAMA)، پزشکان و دانشمندان مطرح اطمینان دادند که نه تنها برای استفاده از فناوری بزرگ هوش مصنوعی در علوم پزشکی و مراقبتهای بهداشتی آماده هستند، بلکه میتوانند نقش مهمی در آمادهسازی بیماران نیز ایفا کنند.
انواع کاربردهای هوش مصنوعی در صنایع مختلف را در هوشیو بخوانید