هوش مصنوعی به کمک کسبوکارها میآید
دلیل سرمایهگذاری روزافزون کسبوکارها در هوش مصنوعی تا حدودی واضح است. این فناوری مزایای فراوانی دارد که از جمله آنها میتوان به کاهش هزینه عملیاتها، افزایش درآمد و ارتقای بازدهی اشاره کرد. بااینحال، شرکتهایی که بهتازگی شروع به استفاده از این فناوری کردهاند، این مزایا را دستنیافتنیتر از آنچه هست، میبینند.
در این نوشتار، راههای کمک هوش مصنوعی به کسبوکارها را با هم مرور میکنیم.
استفاده از پروژههای هوش مصنوعی برای کمک به کسبوکارها
طبق گزارش اخیر گاردنر، ارزش افزودهای که هوش مصنوعی برای شرکتها به ارمغان میآورد، باعث میشود بازگشت سرمایه (ROI) حاصل از به کارگیری این فناوری به میزان قابلملاحظهای افزایش یابد.
مدیران بخش داده، بهمنظور بهرهمندی از مزایای فراوان هوش مصنوعی، میتوانند در این حوزهها از پروژههای هوش مصنوعی استفاده کنند:
- نوآوری: با دیجیتالی شدن کسبوکارها مسائل جدیدی پیش میآیند که بدون مداخله متخصصان داده یا هوش مصنوعی، قابلحل نخواهند بود. متخصصان داده میتوانند مسائل کاری پیچیده را به قالب مسائل یادگیری ماشین/ پژوهش عملیاتی/ مسائل جستوجو درآورند و سپس با گردآوری منابع اطلاعاتی موردنیاز، به حل خلاقانه این مسائل کمک کنند. علاوه بر این، جمعآوری مداوم دادهها که به لطف هوش مصنوعی میسر میشود، به شرکتها کمک میکند، خدمات خود را ارتقا دهند.
- دادهکاوی و جستوجو: هدف از دادهکاوی، کشف وقایع محرک و بازدارنده است. با در دست داشتن امکانات لازم برای دادهکاوی و جستوجوی اطلاعات، متخصصان هوش مصنوعی میتوانند کانالهای جدیدی برای ارتباط با مشتریان پیدا کنند و درک بهتری از فرایندهای کاری زیربنایی به دست آورند. این اطلاعات به نوآوری دادهبنیان منتهی میشود.
- نمونهسازی: هوش مصنوعی و یادگیری ماشین، نقش مفیدی در کشف مسائل کاری منطقی و پیچیده ایفا میکنند. افراد ممکن است در رویارویی با مسائل دشوار و اطلاعات پراکنده، سردرگم شوند و قادر به ارائه راهکارهای مناسب نباشند؛ در این شرایط، هوش مصنوعی راهکارهای بهتری ارائه میدهد.
- پالایش: سازمانها باید عملیاتهای هوش مصنوعی خود را پیوسته بهبود ببخشند، تا بتوانند همگام با سرعت ایجاد محصولات جدید، پیش بروند. علاوهبراین، باید بازخوردی را که از مشتریان و سایر اعضای اکوسیستم تجاری دریافت میکنند نیز در معادلات خود در نظر بگیرند. تیمهای هوش مصنوعی باید با تغییرات سریع و مداومی که در ارتباط با مشتریان رخ میدهند، سازگار شوند. راهبردهای زمینهسازی مشتریان نیز به بهبود کسبوکارها کمک میکنند. بنابراین، مدلها و منابع داده کنونی را باید با این تکنیکها انطباق داد.
- مقابله با بحران: همه کسبوکارها در برههای از زمان با بحران روبهرو میشوند. در این مواقع، تیم هوش مصنوعی میتواند با مطالعه دقیق دادههای مربوطه، به رهبران کسبوکارها کمک کند، تا درک بهتری از رویدادهای اطرافشان به دست آورند و بهصورت کارآمدتر مسائل را حل کنند.
هفت راه برای بهرهمندی از مزایای هوش مصنوعی
پیشبینی میشود تا سال 2025، پنجاه درصد از شرکتها، پلتفرمهای هوش مصنوعی در دست داشته و در عملیاتهای کاری خود از این فناوری استفاده کنند. در سال 2020، این رقم برابر با ده درصد بوده است.
در ادامه، چند مورد از حوزههایی را معرفی میکنیم که مستقیماً از هوش مصنوعی تأثیر میپذیرند:
- جذب سریعتر و کارآمدتر استعدادها: بسیاری از کسبوکارها درحالحاضر هم برای خودکارسازی فرایندهای تکراری و زمانبر خود از هوش مصنوعی استفاده میکنند. الگوریتمهای یادگیری ماشین قابلیت این را دارند که حجم زیادی از داده را به سرعت تحلیل کنند و الگوها را تشخیص دهند و خروجیهای احتمالی را پیشبینی کنند؛ بههمیندلیل، هوش مصنوعی و یادگیری ماشین به کارآمدی هر چه بیشتر فرایندهای خودکارسازی کمک میکنند.
درحالحاضر، واحدهای منابع انسانی شرکتها با تکیه بر یادگیری ماشین، فرایندهایی همچون غربال رزومهها، تماس با متقاضیان، تنظیم وقت مصاحبهها و موارد دیگری از این دست را به صورت خودکار انجام میدهند. دادههایی که این الگوریتمها جمعآوری و استفاده میکنند، باعث صرفهجویی در زمان هم میشود، چون متقاضیان را غربال میکنند و تواناییها و مهارتهایشان را با مشاغل موردنظر تطبیق میدهد.
- تصمیمگیری آگاهانه: با ارتقای قابلیت هوش مصنوعی در تحلیل و درک دیتاستهای بزرگ، کسبوکارها این فرصت را به دست میآورند، تا با هدفگذاری دقیقتر و شخصیسازی عملیاتها، به سود بیشتری برسند. الگوریتمهای هوش مصنوعی، الگوها و اطلاعات فراوانی از دل دادهها استخراج میکنند و بدین طریق، به کسبوکارها اجازه میدهند عملکرد دقیقتری در تخصیص بودجه و منابع داشته و آنها را در حوزههای سودآورتر صرف کنند.
علاوهبراین، هوش مصنوعی امکان تصمیمگیری خودکار را نیز فراهم میکند. البته در صورت استفاده از این قابلیت، شرکتها باید تصمیمات خود را شفافسازی و بازبینی کنند، تا از درستی و کارآیی آنها مطمئن شوند.
- پشتیبانی آسانتر از مشتریان: امروزه شرکتهای فراوانی در حوزه خدمات مشتریان از چتباتها استفاده میکنند. چتباتها با سرعت به سؤالات مشتریان پاسخ میدهند، همواره در دسترس هستند و در صورت نیاز، میتوانند مکالمه را به کارشناسان مربوطه انتقال دهند. احساس مشتریان نسبت به تعامل با این چتباتها روزبهروز بهتر میشود، طوری که بیش از 40 درصد مردم، چت زنده با این رباتها را به روشهای قدیمی برقراری تماس ترجیح میدهند، چون دیگر لازم نیست در صف انتظار معطل شوند.
علاوهبراین، مشتریانی که هنگام خرید آنلاین از قابلیت چت زنده استفاده میکنند، تجربه رضایتبخشتری را گزارش دادهاند. درحالحاضر، به لطف قابلیتهای جدیدی همچون تجزیه و تحلیل عواطف، هوش مصنوعی میتواند بازخورد مشتریان را در دستههای «خشمگین»، «خنثی» و «شاد» ردهبندی کند و بدین طریق، به واحدهای پشتیبانی از مشتریان کمک کند.
- سادهسازی زنجیره تأمین: عملکرد سیستمهای هوش مصنوعی شتاب و دقت بیشتری دارد و این میتواند برای زنجیره تأمین مفید باشد. از جمله کاربردهای هوش مصنوعی در زنجیره تأمین میتوان به محصولاتی همچون پهپادهای حمل کالا یا چرخهای بدون سرنشین (در انبارها) و تکنیکهایی همچون تحلیل پیشرفته داده و تشخیص ناهنجاری اشاره کرد. آینده زنجیره تأمین به پردازش زبان طبیعی (NLP)، خودکارسازی فرایند رباتیک (PRA) و الگوریتمهای یادگیری عمیق، گره خورده است.
- ارتقای امنیت: بیشتر حملات امنیت سایبری، ناشی از خطاهایی هستند که به خاطر محدودیتهای انسانی رخ میدهند. بههمیندلیل، استفاده از هوش مصنوعی بهمنظور ایمنسازی کامپیوترها و شبکهها (حذف بدافزارها یا ایمیلهای اسپم) انتخاب درستی به نظر میرسد.
هوش مصنوعی، به غیر از دفاع در برابر هکرها، در محافظت از حریم خصوصی و جلوگیری از جرم و جنایت نیز نقش دارد. بهعنوان مثال، هوش مصنوعی میتواند با تکیه بر مفاهیمی همچون نظریه بازیها، به مسئولان کمک کند، تا وقوع حملات تروریستی یا خطرات دیگر را پیشبینی کنند.
- ارتباط با مشتریان: همانطور که پیشتر مطرح شد، راهکارهای مجهز به هوش مصنوعی که از فناوری تحلیل عواطف استفاه میکنند، امکان تشخیص و درک حالت و تُن صدای مشتریان را فراهم میآورند. در نتیجه، شرکتها میتوانند با دقت بیشتری به دغدغه و نگرانی، شکایت و سؤالات مشتریان پاسخ دهند؛ بدین ترتیب، تجربه مشتریان ارتقا مییابد و حفظ آنها راحتتر میشود. درحالحاضر نیز شرکتهای زیادی در حوزه اعتمادسازی و ارتباط با مشتریان از هوش مصنوعی کمک میگیرند.
برای نمونه، میتوان به نرمافزارهای چت زنده و خودکار اشاره کرد که بهمنظور ارائه پاسخهای سریعتر، بهتر و پویاتر به کار میروند؛ به کمک این فناوریها، میتوان زمانی را که نیروی کار انسانی برای جستوجوی پاسخها و راهکارهای مناسب نیاز دارند، کاهش داد. علاوهبراین، اطلاعات پیشبین که از دل این دادهها به دست میآیند، به شرکتها اجازه میدهند محصولات یا خدمات خاصی را به مشتریان پیشنهاد دهند.
- کاهش هزینه عملیاتی: یکی از مهمترین مزایای به کارگیری هوش مصنوعی در کسبوکارها مربوط به صرفهجویی در زمان است. کارکنان میتوانند بر روی مسائل دیگر تمرکز کنند و زمان بیشتری را صرف حل مشکلات کنند. گاهی اوقات در آغاز مسیر، سرمایهگذاری در هوش مصنوعی میتواند کاری پرهزینه و حتی بیهوده به نظر برسد؛ اما در بلندمدت، به صرفهجویی در هزینههای شرکتها میانجامد. علاوهبراین، هوش مصنوعی به مرور زمان ارزانتر میشود و بیشتر در دسترس شرکتهای کوچک قرار میگیرد.
انواع کاربردهای هوش مصنوعی در صنایع مختلف را در هوشیو بخوانید