هوش مصنوعی در ثبت اسناد: تحول در کانون سردفتران و دفتریاران
به گزارش هوشیو به نقل از ایسنا، در پنجمین روز از هفته قوه قضائیه که با عنوان هوشمندسازی و فناوریهای نوین نامگذاری شده است، ساختمان فناوری اطلاعات کانون سردفتران و دفتریاران افتتاح شد. این ساختمان که شامل بخش اداری و مرکز داده میشود، در آینده امکان ثبت اسناد قانونی به صورت الکترونیکی را فراهم خواهد کرد.
ذبیح الله خدائیان رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در جلسه افتتاح این ساختمان، ضمن گرامیداشت هفته قوه قضاییه گفت: «قدیمیترین و موفقترین نهاد مردمی در ارائه خدمات مربوط به امور حاکمیتی، جامعه سردفتری است.» وی با اشاره به تاریخ تاسیس قدیمیترین سردفتر در ایران گفت: «تاریخ تاسیس سردفتری به سال ۱۳۱۶ بازمیگردد و باید به این نکته توجه کرد که کمتر جامعه مدنی این قدمت را دارد.» وی افزود: «با فعالیتهایی که سردفتران و دفتریاران انجام میدهند، امنیت روانی در سطح جامعه بیشتر میشود. نهاد سردفتری، بیش از ۸۰ سال قدمت در ارائه خدمات به مردم دارد و به همین دلیل، اعتماد مردم را با خود به همراه دارد.»
خدائیان با اشاره به گسترش تکنولوژیهای رایانهای و لزوم استفاده از هوش مصنوعی در ثبت اسناد گفت: «فناوریهای نوین خدمات بسیار مفیدی به مردم ارائه کردهاند و آن نهاد و سازمانی که از این فناوریها به صورت بهینه استفاده کند، میتواند در ارائه خدمت به مردم پیشقدم باشد.»
رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور در همین باره اظهار کرد: «دفاتر اسناد رسمی به عنوان قدیمیترین نهاد مردمی در کشور، نباید از این جریان بازمانند و میبایست به نوعی پیشتاز این مسیر باشند.» وی با اشاره به فراگیرشدن فناوریهای نوین و توسعه زیرساختهای الکترونیکی کشور، افزود: «در آینده مردم نباید نیازی به مراجعه به دفاتر داشته باشند و باید قادر باشند خدمات موردنظر خود را به صورت الکترونیکی دریافت کنند.»
خدائیان با اشاره به اینکه هزینههای انجام شده در این راستا، نوعی سرمایهگذاری برای کشور است و نه هزینههای بیبازگشت، استفاده از هوش مصنوعی در ثبت اسناد را مفید عنوان کرد و گفت: «باید به سمت هوش مصنوعی حرکت کنیم و بسیاری از کارهایی که در سازمان ثبت انجام میشود این قابلیت را دارد که از فناوری هوش مصنوعی بهره جوید. البته در برخی زمینهها فعالیتهایی آغاز شده و برخی طرحها عملیاتی شده است.»
رئیس سازمان ثبت اسناد و املاک کشور ضمن اشاره به کسب عنوان «دستگاه برتر در استفاده از فناوری اطلاعات» از طرف ریاست قوه قضاییه، خاطر نشان کرد: «مردم نباید مجبور به مراجعه حضوری به اداره ثبت باشند، و حتی مراجعه حضوری به دفاتر اسناد رسمی نیز نباید ضروری باشد. بلکه احراز هویت افراد باید به صورت الکترونیکی و از راه دور انجام شود و همه باید بتوانند این خدمات را به صورت الکترونیکی دریافت کنند.»
تا امروز، قوه قضائیه برای هوشمندسازی فرایندهای احراز هویت اقدامات کلیدی و تاثیرگذاری انجام داده است. چنانکه اخیرا، این نهاد حاکمیتی با اعتماد به موسسات تحقیقاتی و شرکتهای دانش بنیانی که با محوریت فناوری هوش مصنوعی و زیرساختهای ابری فعالیت میکنند، فرایند احراز هویت الکترونیکی در سامانه ثنا را به یک پلتفرم هوش مصنوعی مجهز کرد.
ثبتنام در سایت ثنا وابسته به قوه قضائیه که تا پیش از این، تنها به صورت حضوری امکانپذیر بود، با تجهیزشدن به سامانه جامع احراز هویت فراشناسا، اکنون به صورت آنلاین و غیرحضوری درآمده است. فراشناسا که یکی از قدرتمندترین و جامعترین سامانههای احراز هویت الکترونیکی ایران و خاورمیانه است، مبتنی بر فناوری هوش مصنوعی و یادگیری عمیق بوده و از جدیدترین الگوریتمهای تشخیص چهره برخوردار است. این سامانه با تکنیکهای متنوع احراز هویت توسعه داده شده، به طوری که با مدلهای پیشرفته و مشابه خود در سطح جهان برابری میکند. سامانه هوشمند فراشناسا به همت و تلاش متخصصان خبره و کارآزموده مرکز تحقیقات هوش مصنوعی پارت توسعه داده شده و در حال حاضر به غیر از سامانه ثنا، در مراکز دولتی و غیر دولتی دیگر از جمله سامانه سجام وابسته به بورس نیز مورد استفاده قرار میگیرد.
مرکز تحقیقات هوش مصنوعی پارت، که از زیرمجموعههای شرکت دانش بنیان پردازش اطلاعات مالی پارت است، از سال 1396 با شعار هوشمندسازی فرایندهای زندگی فعالیت خود را آغاز کرده و در این مسیر، راهکارهای چابک و کارآمد هوش مصنوعی را به شرکتها و سازمانهای خصوصی و دولتی، استارتاپ ها، مراکز تحقیقاتی و دانشگاهی، برنامهنویسان و توسعهدهندگان ارائه میدهد.
این مرکز پژوهشی دانش بنیان در چهار حوزه تخصصی بینایی ماشین، دادهکاوی، پردازش زبان طبیعی و پردازش گفتار به تحقیق و پژوهش و توسعه محصول میپردازد و این آمادگی را دارد که پروژههای پژوهشی، عملیاتی و زیرساختی در همه زیرمجموعههای هوش مصنوعی و نیز فناوری ابری را عهدهدار شود.
جدیدترین اخبار هوش مصنوعی ایران و جهان را با هوشیو دنبال کنید