صنعت معدن و آیندهای که تحت تاثیر هوش مصنوعی قرار میگیرد
با افزایش پتانسیلهای هوش مصنوعی، این فناوری قرار است آینده صنعت معدن را هم متحول کند. با توجه به اینکه اکثر معادن هنوز از روشهای سنتی استفاده میکنند، همچنین با افزایش نیاز به هدایت عملیات در اعماق زمین، ثابت شده که عدم استفاده از فناوری میتواند روند رسیدن به سوددهی کندتر کند. از آنجایی که بهرهوری در عملیات استخراج در سراسر جهان روبه کاهش است و انسان با خطر کمبود منابع مواجه شده، هوش مصنوعی و یادگیری ماشین سعی دارند به این روند جان تازهای بدهند و خطرات آن برای انسان را کاهش دهند.
هوش مصنوعی میتواند با روشهای زیر به صنعت معدن کمک کند:
– تجزیهوتحلیل و بهینهسازی آنی برنامه فعالیتهای مربوط به استخراج معدن بهمنظور بهرهوری بیشتر و رسیدگی به بخشهایی که در آن برنامهریزیهای لازم صورت نگرفته است
– کاهش زمان خرابی تجهیزات و پیشبینی فعالیتهایی که نیازمند سرعت مناسب هستند
– یافتن الگوهایی برای جلوگیری از حوادثی که منجر به خطرات جدی میشوند و میتوانند شرایط را برای ارزیابی استاندارد بودن معادن برای کارگران فراهم کند
– ارائه بینشهای عملی مناسب برای افزایش کارایی کلی و مدیریت زمان
– کاهش ردپای محیطی با تنظیم خودکار سیستمهای تهویه و روشهایی که هزینههای مربوط به انرژی را کاهش میدهد
صنعت معدن در استفاده از مزایای فناوریهای دیجیتال بهطورکلی و یادگیری ماشین و هوش مصنوعی، عقبمانده است. این صنعت در کوتاهمدت با اشکالات جدی روبرو است و کاهش قیمت کالاها باعث کاهش جریان نقدی در کوتاهمدت و در بلندمدت باعث کاهش عیارهای سنگین و مسافت طولانیتر به دلیل گسترش معادن و همچنین کاهش میزان تعویض سنگ معدن و افزایش زمان توسعه معادن جدید میشود. در حقیقت در سراسر جهان عملیات استخراج به میزان یک دهه قبل رسیده است و بهرهوری آن 28% کمتر شده است.
بنابراین چرا صنعت معدن باید هرچه زودتر از تکنیکهای هوش مصنوعی استفاده کند؟
هوش مصنوعی و کاربردهای بالقوه گسترده آن عمدتاً به کلیه صنایع قابلتوجه ازنظر اقتصادی کمک کرده است. حالا هم در صنعت معدن هوش مصنوعی در حال شکل دادن به آینده خود و این صنعت است.
هوش مصنوعی برای شکل دادن به آینده صنعت معدن، کاربردهای زیادی میتواند داشته باشد که در زیر به برخی از آنها اشاره میکنیم.
کشف برنامهریزی و منابع بهبودیافته
استخراج فرایندی بسیار گرانقیمت است. برای کاهش سرمایهگذاری اولیه، شرکتهای معدنی باید در مورد مکان و نحوه حفاری بسیار دقیق باشند. هوش مصنوعی میتواند به آنها در شناخت بهتر شرایط زمینی و نقشهبرداریهای بهتر کمک کند. مخصوصاً که خطا در نقشهبرداریها میتواند منجر به از دست رفتن میلیاردها دلار شود. با پیشبینیها و برنامهریزی بهتر و بازگشت سرمایه بهموقع از طریق این روش تطبیق الگو و تجزیهوتحلیل پیشبینی، هوش مصنوعی کمک بسزایی به صاحبان صنعت خواهد کرد.
تصمیمات سریع و دقیق
فرایند استخراج با پردازش دادهها رابطهای مستقیم دارد. شرکتهایی که قدرت هوش مصنوعی را کشف نکردهاند، هنوز هم بهصورت دستی یا با بازرسی بصری، دادهها را جمعآوری میکنند. استفاده از تکنیکهای یادگیری ماشین برای جمعآوری دادهها بهصورت آنی و اخذ تصمیمات درست و موفقیتآمیز، میتواند جریان کار را سادهتر کند و باعث کاهش خطاها شود. یک شرکت پیشرو درزمینهٔ فناوری معدن در آمریکای شمالی، آخرین نسل از حسگرها را برای جمعآوری دادهها بهصورت لحظهای به کار برده است. نصب این سنسورها باعث میشود که اطلاعات درست و دقیقی درباره نوع سنگ دریافت شود و درنتیجه مانع از خرابی دستگاهها میشود. این کار با نرمافزاری انجام میدهد که طبق آمار 18 برابر سریعتر از روشهای فعلی، جمعآوری و تحلیل داده را انجام میدهد. نتیجه آن هم روشی کارآمد و کاملاً سازگار با شرایط برای ارزیابی دقیق و سریع ریسکهای احتمالی است.
بهبود سلامت و ایمنی
در صنعت معدن، چه در سطح زمین و چه در اعماق آن، دستورالعملهای ایمنی و بهداشتی بسیاری وجود دارد. با استفاده از فناوری نوآورانه و تجهیزات محافظت شخصی، معدنهای امروزی میتوانند از نظر سلامت پیشرفت زیادی داشته باشند. استفاده از هوش مصنوعی باعث تصمیمگیری بهتر و سریعتر میشود که برای بهبود شرایط بهداشت و ایمنی کارگران خط مقدم معدن اهمیتی ویژه دارد و باعث کاهش قرار گرفتن آنها در معرض موقعیتهای خطرناک میشود. با تقویت سنسورهای مجهز به هوش مصنوعی و استفاده از آنها در معدن میتوان جمعآوری و تجزیهوتحلیل دادهها را بهینه کرد و این برای معدن امری ضروری است. همچنین با این روش به مدیران معادن کمک میشود تا نیازهای کارگران را شناسایی کنند و درنتیجه باعث افزایش بهرهوری آنها شوند.
توجه بیشتر به محیط زیست
تعبیه فناوری هوش مصنوعی در سیستمهای موجود، به صنعت معدن کمک میکند تا تقاضای برای مصرف انرژی کاهش پیدا کند و تخریبهای محیط زیست کمتر شوند. مخصوصاً که همه ما میدانیم استخراج معدن میتواند فعالیتی مخرب باشد و برای محیط زیست نکات منفی زیادی داشته باشد. با افزایش نگرانی درباره عوامل محیطی، هرچند که از بین بردن تأثیر منفی زیستمحیطی استخراج معدن بهطور کامل شدنی نیست، اما قطعاً میتوان با مدیریت نحوه استخراج، حملونقل و رسیدگی به منابع، این تأثیر را به میزان قابلتوجی کاهش داد.
استقرار دوربینها و سنسورها در اطراف معادن برای نظارت بر حفاری، استخراج و فعالیتهای عمومی مربوط به استخراج و نگهداری درست از زبالهها و مواد مضر، همه باعث شدند که نگرانیها درباره استخراج معادن تا حدودی کاهش پیدا کند.
تولیدکنندگان تجهیزات معدنی و شرکتهای پیشرو، در حالحاضر بهطور فزایندهای از هوش مصنوعی برای استخراج ارزشی بیشتر از خود صنعت و افزایش ایمنی و کاهش تأثیرات زیستمحیطی قائلند. در این شرایط تأثیر هوش مصنوعی در ایمنتر کردن معادن، کاهش تأثیرات زیستمحیطی، بهبود اقتصاد و سودآوری و افزایش توان استخراج معادن، کاملاً مشهود است.
انواع کاربردهای هوش مصنوعی در صنایع مختلف را در هوشیو بخوانید