برنامه ویژه سرای نوآوری دانشگاه آزاد قزوین: راهاندازی مدرسه کسبوکار هوش مصنوعی
دستورالعمل راهاندازی سراهای نوآوری از طرف معاونت تحقیقات، فناوری و نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی از اردیبهشت 1398 بهمنظور ابلاغ به دانشگاهها نهایی شد و از آن زمان تابهحال نزدیک به 30 سرای نوآوری در کشور افتتاح شده است.
سراهای نوآوری شامل زیرساختهای فناوری و نوآوری، پارکهای علم و فناوری، مراکز رشد، مراکز TTO، مراکز شتابدهی، مراکز کسبوکار، مراکز ثبت اختراع و مراکز خدمات فناوری هستند و بهصورت متمرکز ایجاد میشوند.
دانشگاه آزاد اسلامی قزوین بهعنوان یکی از فعالترین مراکز در زمینه رباتیک و هوش مصنوعی، سرای فناوری و نوآوریهای پیشرفته حملونقل و هوش مصنوعی را راهاندازی کرد. این دانشگاه از سال 1382 با راهاندازی آزمایشگاه تحقیقاتی مکاترونیک، عنوان «قطب علمی رباتیک» را از آن خود کرد و همچنین مرکز تحقیقات خودرو را راهاندازی کرد.
مرتضی موسیخوانی، رئیس سرای نوآوری دانشگاه آزاد قزوین، درباره نحوه تعامل و همکاری نهادها و سازمانهای مربوط با سرای نوآوری این دانشگاه و تفاهمنامهها و قراردادهای تبادل شده در زمان فعالیت سرای نوآوری دانشگاه قزوین گفت :« تاکنون برخی تفاهمنامهها و قراردادهایی با معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و سازمان پارکها و فضای سبز شهرداری تهران منعقد شده که با توجه به تعریف نشدن هویت مستقل حقوقی این سرای نوآوری همه تفاهمنامهها بین دانشگاه آزاد اسلامی قزوین و سازمانها به امضا رسیده و تفاهمنامهای نیز با صندوقهای پژوهش و فناوری و دو سازمان در دست انجام است.»
او همچنین درباره فعالیتهای سرای نوآوری دانشگاه آزاد قزوین گفت :«اکنون دو شتابدهنده نرمافزاری سورس و سختافزاری هکسین در حال اجرای برنامههای شتابدهی اختصاصی خود برای استارتاپها هستند. شتابدهنده سورس در وسعت ۵۰۰ مترمربع با امکانات فضای کار اشتراکی و اداری و تجهیزات کامپیوتری از سال ۱۳۹۴ و با تمرکز بر حوزه نرمافزار، فناوری اطلاعات و هوش مصنوعی آغاز به کار کرده، این مرکز تاکنون برای بیش از ۳۰ استارتاپ در چهار نسل برنامه شتابدهی اجرا کرده و اکنون مشغول به اجرای پنجمین برنامه شتابدهی استارتاپهای نرمافزاری برای چهار استارتاپ جدید است. شتابدهنده هکسین با وسعت ۵۰۰ مترمربع با امکانات فضای کار اشتراکی، آزمایشگاه الکترونیک، کارگاه مکانیک و تجهیزات کامپیوتری سال ۱۳۹۷ افتتاح شد و در حال اجرای دوره نخست شتابدهی برای هفت استارتاپ با اولویت در حوزه سلامت دیجیتال و حملونقل (پروژه ویلچیر هوشمند ایستا و اسکوتر) است.»
رئیس سرای نوآوری دانشگاه آزاد اسلامی قزوین درباره برنامههای آینده این مرکز هم توضیحاتی داشت: «برنامههای سال جاری سرای نوآوری بر اساس مندرجات ماده ۱۵ آییننامه سراهای نوآوری در سه قالب برنامه شامل آموزش خلاقیت با راهاندازی مدرسه کسبوکار و رویدادهای جذب ایدههای برتر، برنامه رشد و کارآفرینی با حمایت مالی و مربیگری، اجرای برنامه شتابدهی برای استارتاپها، برنامه تجاری سازی هوش مصنوعی و ارزشآفرینی با حمایت از شرکتها برای اخذ گواهی دانشبنیان و تخصیص تسهیلات و سرمایهگذاری است که امیدواریم با تصویب این برنامهها و تأمین اعتبارهای لازم به اهداف مورد نظر دست یابیم. تهیه اساسنامه سرای نوآوری، افتتاح حساب بانکی سرای نوآوری، عقد قرارداد همکاری برای تأمین سرمایه برنامهها و طرحهای در حال اجرا در سرای نوآوری از طریق سرمایهگذاران خطرپذیر، تخصیص فضا برای استقرار نمایندگان شرکتهای سرمایهگذاری، حمایت از توسعه حداقل پنج محصول و سرویس جدید استارتاپی با اجرای برنامه شتابدهندهی منحصربهفرد در شتابدهندههای سورس و هکسین و حمایت برای اخذ گواهی دانشبنیان برای محصولات فناورانه خارج شده از رویدادهای سرا ازجمله برنامههای در دست اقدام این سرای نوآوری است.»
او در پایان گفت :«اجرای برنامههای آموزش تخصصی، مهمترین رکن در ایجاد خلاقیت و بروز ایدههای نوآورانه است؛ بنابراین گام نخست سرای نوآوری، راهاندازی مدرسه کسبوکار نرمافزار و هوش مصنوعی خواهد بود. در این مدرسه محتوای آموزشی در سه رشته برنامهنویسی، بازیسازی رایانهای و طراحی ابزارهای هوشمند (از مبتدی تا پیشرفته) تدوین و تدریس خواهد شد. چالش دیگر اکنون جذب ایده، انتخاب بهترینها و گروهسازی است. برگزاری دو رویداد فناورانه با عنوان چالش هوش مصنوعی و ابزارکهای هوشمند ایران و چالش برنامهنویسی کاربردی از دیگر فعالیتهای سال جاری است که نتیجه این رویدادها به شناسایی استعدادها و ایدههای برگزیده منجر شده و برگزیدگان این رویدادها به شتابدهندهها معرفی خواهند شد.»
جدیدترین اخبار هوش مصنوعی ایران و جهان را با هوشیو دنبال کنید