تشخیص دیپفیک به کمک نرم افزار هوش مصنوعی فیسبوک
دانشمندان از ساخت نرم افزار هوش مصنوعی فیسبوک خبر دادند که علاوه بر تشخیص تصاویر «دیپ فیک» میتواند سرمنشأ آنها را مشخص کند.
دیپفیک به فایلهای صوتی، تصاویر و ویدئوهایی گفته میشود که با استفاده از فنآوری AI به گونه تغییر یافتهاند که واقعگرایانه و طبیعی به نظر میرسند و متخصصان بارها در مورد تأثیرات سوء آنها هشدار دادهاند.
دیپفیک
طبق اظهارات تال هاسنِر و شی یین – دو تَن از پژوهشگران فیسبوک – تیم آنها با همکاری دانشگاه ایالتی میشیگان نرمافزاری توسعه داده است که تصاویر دیپفیک را معکوس میکند و بدین ترتیب نحوه ایجاد و منشأ آنها را مشخص میکند.
به گفته این دانشمندان:«متد پیشنهادی ما تشخیص دیپ فیک و ردیابی آنها در دنیای واقعی را تسهیل میکند؛ در دنیای واقعی دیپفیکها تنها ابزار ما برای تشخیص این تصاویر جعلی هستند.»
«بدین ترتیب، ابزارهایی در اختیار محققان و متخصصان قرار میگیرد تا با استفاده از دیپفیکها، اطلاعات نادرستی که به صورت سازماندهی ایجاد شدهاند را سریعتر تشخیص دهند و علاوه بر این، فرصتهای پژوهشی جدیدی پیشروی محققان قرار میگیرد.»
دانشمندان با توسعه نرم افزار هوش مصنوعی فیسبوک، دیپفیکها را از شبکهای عبور میدهد و به دنبال ایراداتی میگردد که در فرایند ساخت بر روی دیپفیک به جا ماندهاند. دانشمندان به این ایرادات و نواقص «اثرانگشت» تصاویر دیجیتالی میگویند.
به گفته این دانشمندان:«در تصویربرداری دیجیتالی، با استفاده از اثرانگشتها میتوان دوربینی که برای ثبت تصویر استفاده شده را تشخیص داد.»
«اثرانگشت تصاویر نیز همانند اثرانگشت دستگاهها الگوهای منحصر به فردی هستند که در تصاویر به جا میمانند… با استفاده از آنها میتوانیم مدل مولدی که برای ساخت این تصاویر استفاده شده را مشخص کنیم.»
دانشمندان فیسبوک ادعا میکنند نرم افزار هوش مصنوعی فیسبوک آنها ابتکاری جدید و منحصر به فرد در حوزه تشخیص دیپفیک است.
سال گذشته، شرکت مایکروسافت از نرمافزاری رونمایی کرد که قادر به تشخیص تصاویر و ویدئوهای دیپفیک بود؛ این نرمافزار پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری آمریکا به برنامههایی که برای تشخیص تصاویر (که تشخیص جعلی بودن و واقعی بودن آنها دشوار بود) طراحی شده بودند، اضافه شد.
نرمافزار Video Authenticator این شرکت تصویر و یا تک تک فریمهای ویدئو را تحلیل میکند و به دنبال علائمی میگردد که نشان میدهند آن تصویر یا ویدئو دستکاری شده است. این علائم معمولاً با چشم غیرمسلح دیده نمیشوند.
انواع کاربردهای هوش مصنوعی در صنایع مختلف را در هوشیو بخوانید