سیاست و حکمرانی خوب از رهگذر کاربست هوش مصنوعی
مفهوم حکمرانی خوب قریب به چند دهه است که متخصصان علوم اجتماعی جهان را به خود مشغول ساخته است. این مفهوم دربردارنده استانداردها و معیارهایی است که میتواند یک حکومت را از فساد و شکنندگی دور کند. به بیان دیگر برخی از معیارهای حکمرانی خوب شامل مشارکت، شفافیت، پاسخگویی، اثربخشی، کارایی و حاکمیت قانون هستند.
به عقیده این مقاله، هوش مصنوعی در ضمن توسعه روزافزون خود، میتواند در حکمرانی خوب کارآمد باشد و به پیشبرد روزافزون آن کمک فراوانی کند. در همین رابطه بهتر است بنگریم به کاربستهایی که هوش مصنوعی در چند سال اخیر در نظام بوروکراسی و اقتصادی کشور داشته است.
هوش مصنوعی شامل مجموعه تکنولوژیهایی است که میتواند حجم زیادی از دادهها را بدون خطای انسانی تحلیل کند. یکی از این فناوریها که توانسته است به دیجیتالی شدن نظام بوروکراسی کشور کمک کند و یا اصطلاحاً، ایده دولت الکترونیک را متحقق سازد، فناوری احراز هویت است. جهان در حال تبدیل شدن به پلتفرمهای گوناگون است. در کشور ما نیز این روند، اگرچه با شدتی اندک، اما در جریان است. کاربران برای استفاده از یک پلتفرم باید بتواند هویت خود را به سامانه معرفی کند و نیز سامانه تشخیص دهد کاربر کیست و چه مشخصاتی دارد. این مکانیزمها و موارد بیشتر، همگی با میانجیگری فناوری احراز هویت میسر است.
یا به طور مثال، بر اساس برآورد اقتصاددانان تا پایان امسال کسب و کارهای آنلاین بیش از 7 درصد در تولید ناخالص داخلی کشور سهم خواهند داشت. این میزان از سهم تولید ناخالص داخلی روندی روبه افزایش داشته است. چنانکه در سال 98 سهم آن به زیر 5 درصد میرسید. نکته مهم آن است که فعالیت کسب و کارهای آنلاین بدون وجود فناوری احراز هویت قابل تصور نیست. این نمونه تنها چکیدهای از اهمیت هوش مصنوعی و کاربرد آن در اقتصاد است. به طور طبیعی، وجود سامانه احراز هویت میتواند به تحقق اصول متعدد حکمرانی خوب، از جمله اصل شفافیت، بینجامد. زیرا با واسطه این فناوریها، کیستی کاربران حاضر در فضای سایبر به خوبی مشخص میشود و به همان میزان نیز امنیت ایشان در فضای مجازی افزایش خواهد یافت.
جدیدترین اخبار هوش مصنوعی ایران و جهان را با هوشیو دنبال کنید.