هرآنچه باید از کاربردهای هوش مصنوعی در مخابرات بدانید
انتقال انواع گوناگون اطلاعات شامل علائم، سیگنالها، پیامها، کلمات، نوشتهها، تصاویر و صداها از طریق سیم، امواج رادیویی و یا فیبر نوری را مخابرات میگویند. امروزه بخش بزرگی از زندگی انسانها به تلفنهای همراه و اینترنت وابسته است لذا سطح توقعات و نیازهای بشر با توجه به این مسئله، نسب به خدمات مخابراتی ارائه شده توسط شرکتهای مخابراتی بالاتر رفته است.
هوش مصنوعی و مخابرات در یک مسیر همگرا در حال حرکت هستند. شرکتهای بزرگ و رهبران مخابراتی دنیا مانند AT&T و Verizon از ترکیب دانش مخابراتی، هوش مصنوعی و کلان داده در کنار هم استفاده میکنند تا فرآیندهای خود مانند تجربه مشتری، ارائه سرویسهای شخصیسازیشده، پردازش و تجزیهوتحلیل اطلاعات در لحظه را بهبود بخشند. در ادامه، قصد داریم تا شما را با کاربردهای هوش مصنوعی در مخابرات و دستههای مختلف آن آشنا کنیم پس با ما همراه باشید…
دستهبندی کاربردهای هوش مصنوعی در مخابرات
هوش مصنوعی در صنعت مخابرات کارکردهای بسیار زیادی دارد لذا جهت بررسی این کارکردها، مخابرات به سه دسته به شرح ذیل تقسیم شده است:
در ادامه، کاربردهای هوش مصنوعی در مخابرات و دستههای مختلف آن بررسی شده است.
1. مدیریت و امنیت سیگنالها، تجهیزات و شبکههای مخابراتی با هوش مصنوعی
در بحث مخابرات، دادهها جریانی هستند و بهطور پیوسته در حال تولید میباشند. حجم دادههای تولیدشده در هرلحظه با وجود شبکههای اجتماعی، سایتها و وبلاگها بسیار زیاد شده که هر فرد در این بسترها در حال تولید دادهی جدیدی است. این بدین معنی است که مدیریت و حفظ امنیت خطوط مخابراتی سختتر و حساستر شده است. هوش مصنوعی میتواند در لحظه دادههای تولیدشده را تجزیهوتحلیل و پردازش کرده و درنهایت عواملی چون نوع سیگنال و یا ناهنجاری موجود در سیگنال را شناسایی کند. این سیستمها کنترل و مدیریت ترافیک در شبکه را بر عهده گرفته و مسیر انتقال داده بین کاربران را مشخص میکنند.
همچنین بخش مهمی از مدیریت سیستمهای مخابراتی، بخش نگهداری و تعمیرات سختافزارهای مورداستفاده است. بدیهی است که تجهیزات و سختافزارهای مخابراتی نیاز به نگهداری و تعمیرات دورهای دارند که به کمک الگوریتمهای هوش مصنوعی میتوان قبل از خرابی، زمان بهینه نگهداری و تعمیرات آن را پیشبینی کرد. به طور کلی، کارکردهای هوش مصنوعی در مخابرات و بخش مدیریت و امنیت سیگنالها، تجهیزات و شبکههای مخابراتی به شرح زیر میباشد:
- تشخیص و طبقهبندی سیگنالها
- پیشبینی و شناسایی ناهنجاریهای شبکه
- خودکارسازی شبکههای مخابراتی
- پیشبینی خرابی تجهیزات
در ادامه به تشریح برخی از کارکردهای هوش مصنوعی که به مدیریت و حفظ امنیت سیگنالها، تجهیزات و شبکههای مخابراتی کمک میکند، پرداختهشده است.
1.1. هوش مصنوعی به تشخیص و طبقهبندی سیگنالها کمک میکند
در روشهای سنتی، تشخیص و طبقهبندی سیگنالها بسیار زمانبر هستند، این در حالی است که امروزه میتوان توسط با توجه به کاربردهای هوش مصنوعی در مخابرات و با توجه به الگوریتمهای یادگیری ماشین و یادگیری عمیق سیگنالها را از سه منظر محتوا، فناوری و پروتکل تشخیص داد و طبقه بندی نمود.
محتوا؛ در این روش، طبقهبندی بر اساس نوع محتوا صورت میگیرد. بدین منظور، سیستم ابتدا نوع محتوا را از لحاظ عکس، فیلم، صوت و یا متن تشخیص داده، سپس انواع آن را طبقه بندی مینماید.
پروتکل؛ این روش میتواند سیگنالهای دریافتی را از لحاظ انواع مختلف پروتکل نظیرhttp, IP وTCP تشخیص داده و طبقه بندی کند.
فناوری؛ این روش نسبت به دو روش قبلی پیشرفته تر است، چراکه میتواند نوع فناوری انتقال داده مانند وایفای و یا بلوتوث را نیز تشخیص دهد و در دستههای مربوطه قرار دهد. در این زمینه شرکت Deep sig محصولی با نام Omini Sig (SDK) ساخته و ادعا میکند که حسگرOmini sig میتواند 1000 برابر سریعتر از فناوریهای بیسیم فعلی، وای فای، بلوتوث و سایر سیگنالهای مخابراتی را تشخیص داده و طبقهبندی کند.
1.2. شناسایی ناهنجاریهای شبکه
الگوریتمهای یادگیری ماشین میتوانند از بین دادههای در حال انتقال در یک شبکه مخابراتی، سیگنالهای مخرب را شناسایی کنند. مهندسین هوش مصنوعی سیگنال دادههای شناختهشده را به یک سیستم مخابراتی آموزش داده و پس از آن سیستم میتواند در صورت رویارویی با یک سیگنال جدید و ناشناخته به سیستم هشدار دهد. این امر امنیت سیستم را افزایش میدهد.
1.3. خودکار سازی شبکههای مخابراتی با فناوری یادگیری ماشین
سیستمهای مخابراتی بسیار پویا و متغیرند و تصمیمگیری در شرایط مختلف برای آنها، عموماً یک تصمیمگیری در شرایط عدم اطمینان است. هوش مصنوعی توانایی مدیریت در این شرایط عدم اطمینان را دارد و میتواند به درک و استدلال شرایط به وجود آمده در هر لحظه کمک کند و روند تصمیمگیری را سهولت بخشد. سپس، با توجه به این تصمیمات بسیاری از فعالیتها را بهصورت خودکار انجام دهد. ازجمله کاربردهای هوش مصنوعی در مخابرات که میتواند بهصورت خودکار انجام دهد میتوان به این موارد اشاره کرد؛ تغییرات پهنای باند، نظارت بر امنیت شبکه، ارسال بستههای اطلاعات و انتخاب کانال مخابراتی برای ارسال دادهها بین افراد گوناگون است.
1.4. پیشبینی خرابی تجهیزات
به دلیل افزایش مصرف شبکههای مخابراتی، الگوهای ترافیکی تغییر کرده که یکی از پیامدهای این مسئله، خرابی تجهیزات و سختافزارها در بازههای زمانی کوتاهتر از قبل است. خرابی تجهیزات و سختافزارها در خدمترسانی به مشتریان نهایی اختلال ایجاد میکند و باعث ایجاد مشکل در بسیاری از کسبوکارها خواهد شد.
برای حل این مشکل، متخصصین از دادههای گذشته، الگوهای مصرف و سایر پارامترهای تأثیرگذار در خرابی تجهیزات و سختافزارها، استفاده میکنند تا به کمک مدلهای یادگیری ماشین بتوانند خرابیها را قبل از وقوع پیشبینی و اقدامات لازم را برای جلوگیری از خرابی انجام دهند.
2.ارائه خدمات مخابراتی به استفاده از هوش مصنوعی
شرکتهای بزرگ مخابراتی همواره در حال تلاش برای جلب رضایت مشتریان و ارائه خدمات بهتر به آنها هستند. ارائهدهندگان خدمات مخابراتی از هوش مصنوعی و الگوریتمهای یادگیری ماشین برای بالا بردن رضایت مشتریان استفاده میکنند. بزرگترین اپراتورهای مخابراتی جهان از هوش مصنوعی کمک میگیرند تا ضمن ارائه خدمات بهتر و سریعتر به مشتریان خود، هزینههای خود را نیز کاهش و فرآیندهای خود را تسهیل کنند. برخی از کاربردهای هوش مصنوعی در مخابرات و بخش ارائه خدمات به شرح ذیل است.
2.1. پیشبینی ساعات و حجم ترافیک
2.2. دستیاران مجازی برای ارائه پشتیبانی به کاربران
2.3. ارائه خدمات شخصیسازیشده برای خطوط تلفن همراه
در ادامه به تشریح هر یک از این کارکردها پرداختهشده است.
2.1. پیشبینی ساعات و حجم ترافیک
جهت بهبود در ارائه خدمات، پیشبینی حجم ترافیک موردنیاز در هر کانال مخابراتی و همچنین ساعات اوج مصرف در مناطق مختلف بسیار اهمیت دارد. بدون شک هر چه دقت این پیشبینیها بیشتر باشد، کیفیت خدمات بیشتر خواهد شد. هوش مصنوعی با توجه به قابلیتهایی که دارد این پیشبینیها را بسیار دقیق و با سرعت انجام میدهد.
2.2. دستیاران مجازی برای ارائه پشتیبانی
یکی دیگر از کاربردهای هوش مصنوعی در ارائه خدمات به کاربران، استفاده از دستیاران مجازی برای پاسخگویی به سؤالات آنها است. افراد سؤالات بسیار زیادی در خصوص حجم باقیمانده، زمان و میزان پرداختها، علل قطعی اینترنت و خطوط تلفن و یا حتی تغییر در بستههای اینترنتی و مکالمهای خود دارند. با توجه به محدودیت شرکتهای ارائهدهنده خدمات در استخدام نیروی انسانی جهت پاسخگویی به سوالات افراد، مشتریان ساعات زیادی را در صف انتظار خواهند ماند که این امر سبب نارضایتی میگردد. به همین جهت شرکتها از دستیاران مجازی مبتنی بر هوش مصنوعی استفاده میکنند. این دستیارها پس از برقراری تماس، خط اینترنت مصرفکننده را شناسایی کرده و بر اساس اطلاعات خط آنها، به سوالاتشان پاسخ میدهند.
همچنین این دستیاران میتوانند در بخشهای دیگر شرکتهای مخابراتی مانند بخش مراکز اطلاعات تلفنی استفاده شوند. این رباتها به نیاز تماسگیرندگان گوش کرده و شماره تلفن درخواستی آنها را در اختیارشان قرار میدهند.
2.3. ارائه خدمات شخصیسازیشده
ارائه پیشنهادهای ثابت برای تمامی مشتریان دیگر رضایت آنها را در پی نخواهد داشت. شرکتهای مخابراتی به کمک فناوری هوش مصنوعی رفتار مشتریان در بازههای زمانی مختلف را دنبال میکنند و خدمات شخصیسازیشده به آنها ارائه میدهند. به عنوان مثال، بستههای پیشنهادی اینترنت، پیام کوتاه و تماس تلفنی را با توجه به الگوهای مصرف مشتریان به آنها توصیه میکنند.
3. اینترنت نسل پنجم و هوش مصنوعی
کاربردهای هوش مصنوعی در مخابرات بسیار گسترده است و تنها به موارد بالا ختم نمیگردد و یکی از مهمترینهای آن، بهره گرفتن از هوش مصنوعی در بهبود اینترنت نسل پنجم است. فناوری 5G یک استاندارد صنعتی است که جایگزین استاندارد رایج کنونی یعنی 4G LTE خواهد شد. اینترنت نسل پنجم از ترکیب فناوریهای بسیاری مانند ایستگاههای پایه کوچک، موج میلیمتری، فناوری مخابراتیMIMO، شکلدهی به امواج، فناوریهای مورداستفاده در مراکز مخابراتی، هوش مصنوعی و اینترنت اشیاء توسعهیافته است و بزرگترین اپراتورهای جهان هماکنون در حال تحقیق و بررسی بر روی روند توسعه آن هستند.
تفاوت اینترنت نسل پنجم با نسل قبلی خود در پشتیبانی بسیار خوب از شبکه جهانی بیسیم، سرعت و ظرفیت بسیار بالا، توزیع دادهها در اندازه گیگابیت، شفافیت در ارتباطات صوتی و تصویری، امکان اتصال اشیاء در هر مکان به شبکه بیسیم با کمک فناوری اینترنت اشیاء و از بین رفتن قطعیها در شبکه مخابراتی است. به همین دلیل میتوان از اینترنت نسل پنجم برای جراحیهای آنلاین، خودروهای خودران، خانهها و کارخانههای هوشمند، مدیریت بهتر شهرهای هوشمند در زمینه مدیریت انرژی، مدیریت آب، تغییرات آب و هوایی، چراغهای هوشمند، کنترل ترافیک، پیشبینی موقعیتهای اضطراری و مواردی از این دست استفاده کرد.
هوش مصنوعی میتواند کارایی فناوریهای مورداستفاده در اینترنت 5G را بهبود بخشد. الگوریتمهای یادگیری ماشین توانایی پیشبینی مسائل گوناگون را بر اساس دادههای تأثیرگذار و اطلاعات گذشته دارند و همچنین میتوانند حجم زیادی از دادههایی که هماکنون بهصورت دستی و یا با نرمافزارهای ساده تحلیل و بررسی میشوند را با سرعت و دقت بسیار زیادی تجزیهوتحلیل کند. در ذیل به چند مورد از کارکردهای هوش مصنوعی در بهبود عملکرد اینترنت نسل پنجم اشارهشده است.
3.1. هوش مصنوعی در فناوری ایستگاههای پایه کوچک
3.2. فناوری شکلدهی به امواج و هوش مصنوعی
در ادامه، به توضیح کاربردهای هوش مصنوعی در مخابرات و بخش اینترنت نسل پنجم پرداخته میشود.
3.1. هوش مصنوعی در فناوری ایستگاههای پایه کوچک
در قدیم امواج بین 30 تا 300 گیگاهرتز تنها برای ارتباط میان ماهوارهها و سیستمهای رادار استفاده میشد. نکته جالب توجه این است که در اینترنت نسل پنجم برای افزایش سرعت از این امواج استفاده میشود. این امواج که به امواج میلیمتری معروفاند، قادر به عبور آسان از ساختمانها یا سایر اشیا سخت و محکم نیستند، به همین جهت فناوری 5G برای حل این مشکل از ایستگاههای پایه کوچک استفاده میکند. ایستگاههای پایه کوچک جایگزین دکلهای بزرگ مخابراتی هستند که میتوان آنها را در مناطق متراکم شهری در فواصل 250 متری قرارداد و مشکل پوشش مخابراتی را حل نمود.
به کمک هوش مصنوعی میتوان فرآیند انتخاب مکان ایستگاههای پایه کوچک را بهینه نمود. هوش مصنوعی با توجه به دادههای تأثیرگذار در پوشش سراسری مخابرات مانند ساختمانهای اطراف ایستگاه و تراکم جمعیت منطقه، مکانهای منتخب برای قرار گرفتن ایستگاه را مشخص مینماید.
3.2. فناوری شکلدهی به امواج و هوش مصنوعی
یکی از فناوریهای مورداستفاده در اینترنت نسل پنجم، فناوری شکلدهی به امواج است. این فناوری درواقع یک روش انتقال سیگنال است که انرژی سیگنال را به سمت کاربران فعال در شبکه ارسال میکند. این کار علاوه بر افزایش پهنای باند هر کاربر، منجر به افزایش محدوده پوشش اکسس پوینت و گسترش بیشتر شبکه میگردد. همچنین باعث میشود تا موج روی کاربرانی که در سایر نقاط هستند، تداخل ایجاد نکند.
الگوریتمهای یادگیری ماشین در این زمینه به بهبود مسیر انتقال امواج و انتخاب نوع موج برای ارسال اطلاعات بین کاربران کمک میکند که این امر باعث افزایش سرعت در انتقال اطلاعات و کاهش تداخلات بین شبکه خواهد شد.
در جدول زیر نمونههایی از محصولاتی که کاربردهای هوش مصنوعی در مخابرات را نشان میدهند، آورده شده است:
ردیف | نام محصول / خدمت | نام شرکت | نوع محصول | نوع ارائه | دسته | کارکرد |
1 | Annika | MIND TITAN | نرم افزار | سرویس ابری | مدیریت و امنیت سیگنالها، تجهیزات و شبکههای مخابراتی | تشخیص و طبقهبندی سیگنالها/ تشخیص ناهنجاریها |
2 | Signal Eye | General Dynamics | نرم افزار | ویندوزی | مدیریت و امنیت سیگنالها، تجهیزات و شبکههای مخابراتی | تشخیص و طبقهبندی سیگنالها |
3 | Stream analytics | نرم افزار | سرویس ابری | مدیریت و امنیت سیگنالها، تجهیزات و شبکههای مخابراتی | پیشبینی و شناسایی ناهنجاریها | |
4 | Kemp Flowmon ADS | Flowmon | نرم افزار | ویندوزی | مدیریت و امنیت سیگنالها، تجهیزات و شبکههای مخابراتی | پیشبینی و شناسایی ناهنجاریها |
5 | IT Process Automation | Automation Edge | نرم افزار | API | مدیریت و امنیت سیگنالها، تجهیزات و شبکههای مخابراتی | خودکارسازی شبکههای مخابراتی |
6 | Cloud Pak for Network Automation | IBM | نرم افزار | سرویس ابری | مدیریت و امنیت سیگنالها، تجهیزات و شبکههای مخابراتی | خودکارسازی شبکههای مخابراتی |
7 | Flying COW | AT&T | سختافزار | گجت | مدیریت و امنیت سیگنالها، تجهیزات و شبکههای مخابراتی | پیشبینی خرابی تجهیزات |
ردیف | نام محصول / خدمت | نام شرکت | نوع محصول | نوع ارائه | دسته | کارکرد |
8 | The avanseus™ Cognitive Assistant for Networks (CAN) | Avanseus | نرم افزار | اپلیکیشن | مدیریت و امنیت سیگنالها، تجهیزات و شبکههای مخابراتی | پیشبینی خرابی تجهیزات |
9 | Nokia AVA | Nokia | نرم افزار | سرویس ابری | ارائه خدمات | پیشبینی ساعات و حجم ترافیک |
10 | CogniBot for IT | Automation Edge | نرم افزار | سرویس ابری | ارائه خدمات | دستیاران مجازی برای ارائه پششتیبانی |
11 | RPA | Automation Edge | نرم افزار | سرویس ابری | ارائه خدمات | دستیاران مجازی برای ارائه پششتیبانی |
12 | Titan Chatbot | MIND TITAN | نرم افزار | اپلیکیشن | ارائه خدمات | دستیاران مجازی برای ارائه پششتیبانی |
13 | Contact Center AI | نرم افزار | API | ارائه خدمات | دستیاران مجازی برای ارائه پششتیبانی | |
14 | AI-powered relevance | Success.ai | نرم افزار | اپلیکیشن | ارائه خدمات | ارائه خدمات شخصی سازی شده |
15 | Predicty | Predicty | نرم افزار | سرویس ابری | ارائه خدمات | ارائه خدمات شخصی سازی شده |