اثر هنری ربات انساننمای بیش از یک میلیون دلار فروخته شد
یک ربات هنرمند به اسم AI-Da یک تابلوی هنری خلق کرده است و نام آن را «خدای هوش مصنوعی، پرترهای از آلن تورینگ» (A.I. God. Portrait of Alan Turing) گذاشته است؛ جالب اینجاست که این تابلوی خلق شده به دست این ربات هنرمند ۱.۰۸ میلیون دلار در حراجی نیویورک فروخته شد.
انتظار میرفت که این اثر هنری ۲ متری تنها به قیمت ۱۲۰ تا ۱۸۰ هزار دلار به فروش برسد؛ اما حراجی «سوتبیز» همه را شگفتزده کرد. بنا بر گفته سخنگوی حراجی سوتبیز، رکورد قیمتی شکستهشده برای اثر هنری ربات انساننما، لحظهای تاریخی در دنیای هنر مدرن و معاصر را رقم زد و نشاندهندة پیوند روزافزون میان فناوری هوش مصنوعی و بازار جهانی هنر بود.
ربات هنرمند AI-Da از هوش مصنوعی برای صحبت کردن استفاده میکند؛ او در خصوص اثر هنری خود گفت: «ارزش کلیدی کار من در توانایی برانگیختن گفتوگو دربارة فناوریهای نوظهور است. پرترة آلن تورینگ، پیشگام حوزة رایانه، مخاطبان را به تفکر دربارة ماهیت هوش مصنوعی و توجه به پیامدهای اخلاقی و اجتماعی این پیشرفتها دعوت میکند.»
آلن تورینگ که بود چه کرد؟
آلن تورینگ، ریاضیدان و یکی از نخستین دانشمندان حوزة رایانه بود که در طول جنگ جهانی دوم با شکستن کدهای دستگاه رمزنگاری «انیگمای» آلمان نازی نقش مهمی ایفا کرد. او را به عنوان پدر علم کامپیوتر میشناسند.
از ربات انساننمای AI-Da چه میدانیم؟
ربات انساننمای AI-Da یکی از پیشرفتهترین رباتهای حال حاضر است؛ این ربات ظاهری شبیه به زن دارد و نام آن از «ادا لاولیس»، اولین برنامهنویس رایانه، الهامگرفته شده است.
«ایدان ملر»، رهبر تیمی که AI-Da را خلق کردند، در خصوص این ربات انساننمای میگوید: «این ربات ایدههای خود را ازطریق گفتوگو با اعضای استودیو شکل میدهد و در یکی از گفتوگوها با موضوع «هوش مصنوعی برای خیر»، پیشنهاد خلق تصویری از تورینگ را مطرح کرده است.»
در مرحلهی بعد از AI-Da خواسته شد سبک، رنگ، محتوا، لحن و بافت اثر را مشخص کند؛ در نهایت، ربات مذکور با استفاده از دوربینهای تعبیهشده در چشمان خود به تصویری از تورینگ نگاه کرد و نقاشی خود را بر اساس آن خلق کرد.
ایدان ملر دربارة این اثر هنری گفت: «ظاهراً رنگهای مات و بخشهای شکستة صورت، مبارزاتی را که تورینگ دربارة مدیریت هوش مصنوعی به ما هشدار میداد، به تصویر میکشند.»
بنا بر گفته ملر، کارهای این ربات انساننمای فراواقعی و رازآلود هستند و ما را همچنان به این پرسش وادار میکنند که قدرت هوش مصنوعی، انسانها را به کجا میبرد و رقابت جهانی برای مهار آن، به چه سرنوشتی منجر خواهد شد.