قانون جدید چین برای کنترل هوش مصنوعی
چین به طور فعال در حال برداشتن گامهایی برای افزایش شفافیت در اطلاعاتی است که توسط هوش مصنوعی تولید و در اینترنت منتشر میشود. اداره فضای مجازی چین (CAC) که نهاد نظارت بر اینترنت ملی این کشور است، اخیراً پیشنویس قانونی منتشر کرده که شامل دستورالعملهایی برای برچسبگذاری محتوای تولید شده توسط هوش مصنوعی است.
این قانون با عنوان «اقدامات برچسبگذاری محتوای ترکیبی تولید شده توسط هوش مصنوعی» به ارائهدهندگان متن، تصاویر، صدا و ویدئوهای تولید شده توسط هوش مصنوعی میپردازد و هدف آن افزایش شفافیت است. برای نوشتن این پیشنویس، از قوانینی مانند قانون امنیت سایبری و مقررات مدیریت خدمات هوش مصنوعی الهام گرفته شده است.
هدف از این قانون، معرفی یک استاندارد واحد برای نظارت بر محتوای مرتبط با هوش مصنوعی و کاهش میزان اطلاعات نادرست و دیپفیکها (محتوای جعل عمیق) در اینترنت است. طبق این قانون، برچسبها به دو دسته زیر تقسیم میشوند:
برچسبهای مشخص:
نشانههای قابل مشاهده مانند هشدارها یا واترمارکها باید روی متن، تصاویر، صدا و ویدئوهای تولید شده توسط هوش مصنوعی قرار گیرند. به عنوان مثال، ویدئوهای تولید شده با هوش مصنوعی باید در فریم ابتدایی خود دارای علامتهای واضح باشند و در متن نیز در نقاط مناسب هشدارهایی نمایش داده شود.
برچسبهای پنهان:
دادههای مخفی مانند متادیتا یا واترمارکها باید در فایلهای تولید شده توسط هوش مصنوعی تعبیه شوند. این نشانهها شامل اطلاعاتی مانند منبع محتوا، ارائهدهنده خدمات هوش مصنوعی و شناسه منحصربهفرد هستند. این برچسبها به صورت فوری قابلمشاهده نیستند، اما توسط پلتفرمها و نهادهای نظارتی برای تأیید اصالت محتوا قابل شناسایی هستند.
اجرای این مقررات با موانعی همراه است. از جمله مهمترین موانع برای اجرایی شدن چنین قوانینی بحث هزینههای مالی مربوط به اجرای آن است. در حال حاضر پلتفرمهایی مانند شیائوهوگشو (Xiaohongshu)، بیلیبیلی (Bilibili)، ویبو (Weibo)، دوئین (Douyin) و کوایشو (Kuaishou) که در چین فعال هستند قوانین مربوط به محتوای تولید شده توسط هوش مصنوعی را اجرا کردهاند، اما اجرای آن برای شرکتهای کوچکتر دشوار خواهد بود. همچنین این اقدام تلاشی در راستای تأمین امنیت ملی و عمومی در چین است.
پکن همیشه نسبت به فناوریهای نوظهور احتیاط کرده و در زمینه تنظیم آنها یک گام جلوتر از کشورهایی مانند آمریکا یا اتحادیه اروپا بوده است. زوانگ رونگون (Zhuang Rongwen) مدیر اداره فضای مجازی چین (CAC)، نه تنها در چین بلکه در غرب نیز فرد تأثیرگذاری به شمار میرود. او اخیراً بهعنوان یکی از چهرههای تأثیرگذار در لیست ۱۰۰ نفره تایمز معرفی شده است. ایشان همواره برای تحقق ارزشهای حزب کمونیست چین (CCP) تلاش کرده و به طور فعال بر قدرتنمایی کشور در رقابت فزاینده هوش مصنوعی (GenAI) با غرب تأکید داشته است.
زمانی که چتجیپیتی (ChatGPT) در سال ۲۰۲۲ راهاندازی شد، چین در سال بعد قانونی را برای جلوگیری از رشد سریع و غیرقابلکنترل هوش مصنوعی معرفی کرد. طبق این قانون، شرکتها برای استفاده عمومی از مدلها، باید ابتدا تأییدیه دولت را دریافت کنند.
در سال گذشته سناتور مارک وارنر (Mark Warner) مصاحبهای با پولیتیکو (Politico) انجام داد و گفت: «چین در زمینه خودتنظیمی هوش مصنوعی در درون کشور خود، بسیار جلوتر است» همچنین در ادامه اضافه کرد: چین در زمینه قوانین هوش مصنوعی پیشتاز بوده و سایر کشورها را پشت سر گذاشته است.
اوایل امسال بود که وزارت فناوری اطلاعات و ارتباطات (MeiTy) کشور هند یک راهنما درباره برچسبگذاری محتوای مرتبط با هوش مصنوعی آنلاین صادر کرد. این راهنما پس از مشکلاتی که با هوش مصنوعی جمنای (Gemini AI) به وجود آمد، منتشر شد و بعداً اصلاحاتی روی آن انجام گرفت.
در نسخه قبلی این راهنما، به شرکتها گفته شده بود که قبل از راهاندازی مدلهای جدید هوش مصنوعی، باید تأییدیه دولت را دریافت کنند. این موضوع با انتقادات زیادی مواجه شد، زیرا بسیاری بر این باور بودند که این اقدام میتواند نوآوری را محدود کند و فرآیند توسعه فناوریهای جدید را آهسته کند.