تراشه شتاب دهنده با موفقیت توسط محقق ایرانی ساخته شد
امیر یزدانبخش و تیم همکارش موفق شدند با استفاده از هوش مصنوعی یک تراشه شتاب دهنده بسازند که میتواند نرمافزارهای مختلف را با سرعت بیشتر اجرا کند.
این تیم یافتههای خود را در مقالهای با عنوان «آپولو: اکتشاف و شناسایی یک معماری انتقالپذیر» منتشر کردهاند. همانطورکه از نام مقاله مشخص است محصول این تیم آپولو نام دارد.
آپولو یک تراشه شتاب دهنده است که نمایانگر تحولی جذاب است و از انتظارات فراتر رفته است. یادگیری ماشین میتواند در برخی از تصمیمات سطح پایین مفید باشد. در آپولو برنامه در سطحی عمل میکند که یزدانبخش و همکارانش آن را «اکتشاف معماری » مینامد.
معماری یک تراشه، طراحی عناصر کاربردی یک چیپ و نحوهی تعامل این اجزا با یکدیگر است. همچنین معماری به این مسئله اشاره دارد که برنامهنویسان نرمافزار چگونه باید به این عناصر کاربردی دسترسی داشته باشند.
برای مثال پردازشگر x86 اینتل در کنار بخشهای مختلفی که دارد، حافظهای روی پردازشگر نیز دارد.
امیر یزدانبخش در گفتوگوی ایمیلی که با زد دی نت داشته به سوالات دربارهی این تراشه شتاب دهنده پاسخ داده است.
یزدانبخش میگوید: «بهنظر من، معماری اکتشاف جایی است که فضای بسیاری برای بهبود دارد»
یزدانبخش و همکارانش آپولو را نخستین معماری اکتشافی زیرساخت میدانند.
تراشهای که یزدانبخش و تیم او توسعه دادهاند بهنوبهیخود، تراشههای هوش مصنوعی هستند که به شتابدهنده معروفاند. این تراشه در کلاس تراشههایی مانند پردازنده گرافیکی A100 “Ampere” شرکت ان ویدیاست.
با توجه به اینکه هدف، طراحی تراشهی هوش مصنوعی است، معماریهایی که آپولو آنها را کاوش میکند معماریهایی هستند که برای اجرای شبکههای عصبی مناسباند. این به معنای تعداد زیادی محاسبات جبر خطی و واحدها ریاضی ساده است که ضربهای ماتریسی انجام میدهند و نتایج را جمع میکنند.
تیم طراحی این تراشه شتاب دهنده یکی از چالشهای اساسی خود را یافتن آمیزهای مناسب از همین بلوکهای ریاضی میداند که باید با تسک هوش مصنوعی که داریم سازگاری داشته باشد.
جدیدترین اخبار هوش مصنوعی ایران و جهان را با هوشیو دنبال کنید