هوش مصنوعی هر روز در دنیای ما جای بیشتری را به خود اختصاص میدهد. شاید تصور عمومی این باشد که گستره نفوذ فناوری هوش مصنوعی بیشتر مربوط به علوم و صنایع است؛ اما هر یک از ما در زندگی روزمره خود به نوعی از هوش مصنوعی بهره میبریم و پرکاربردترین محصولی که در این زمینه میتوان از آن یاد کرد گوشیهای دارای هوش مصنوعی یا همان گوشی های هوشمند است. کمتر کسی است که در این زمانه از گوشی هوشمند استفاده نکند یا با آن آشنایی نداشته باشد.
نسل اول گوشیهای همراه، تنها در ارتباط صوتی کاربرد داشتند؛ ولی بهتدریج به قابلیتها و امکانات گوشیها افزوده شد؛ به نحوی که میتوان گفت امروز کمترین کاری که از گوشیهای همراه انتظار داریم برقراری تماس صوتی است. البته حتی روش همان تماس صوتی نیز در گوشی های هوشمند عوض شده و بهمراتب باکیفیتتر، آسانتر و کمهزینهتر از گذشته برقرار میگردد.
گوشی های هوشمند در مقایسه با گوشیهای قبلی از قدرت سختافزاری بیشتری برخوردارند و به همین دلیل دارای سیستمعاملهای پیشرفتهتری مانند اندروید و آی او اس (iOS) هستند. در ایران سیستمعامل اندروید، به دلیل رایگان بودن، بیشتر از سایر سیستمعاملهای گوشی های هوشمند کاربرد دارد.
هوش مصنوعی با ورود به عرصه گوشی های هوشمند در ارتقای سطح کیفی بخشهای مختلف آنها تأثیرات بزرگی گذاشت و تغییرات شگرفی ایجاد کرد تا جایی که میتوان گفت کاربرد هوش مصنوعی در گوشی های هوشمند جدید، رکن اساسی قدرت این گوشیها به حساب میآید و میزان موفقیت پیشتازان این عرصه در جهان، با میزان بهرهگیری آنها از دستاوردهای جدید هوش مصنوعی ارتباط مستقیم دارد.
با وجود اهمیت هوش مصنوعی در اکثر بخشهای گوشی های هوشمند به نظر میرسد بر اساس تمایلات و نیازهای کاربران توجه و تمرکز روی بخش دوربین در گوشی های هوشمند بیشتر است و شرکتهای مختلف با بهرهگیری از هوش مصنوعی سعی دارند مدام خدمات مبتنی بر هوش مصنوعی خود را در این بخش ارتقا دهند تا در بازار رقابت از رقیبان خود عقب نمانند. شاید در نگاه اول دوربین مجهز به هوش مصنوعی شگفتانگیز جلوه نکند.
اما اگر در مقام مقایسه با محصولات دیگر برآییم بهخوبی به قدرت فراوان هوش مصنوعی و موفقیتهای بهدستآمده در زمینه ساخت گوشی های هوشمند پی میبریم. به طور معمول تراشه هوش مصنوعی در جایگاه موتور عصبی یا به عبارت بهتر به عنوان واحد پردازش عصبی در گوشی های هوشمند کار میکند. هوش مصنوعی از طریق این چیپست (مجموعه تراشه)، برای پردازش پرشتابتر وارد عمل میشود. این تراشهها با کاهش حجم کاریِ پردازندهها در حفظ شارژ باتری گوشی های هوشمند نیز نقش مؤثری ایفا میکنند.
بعد از این مقدمات و اطلاعات کلی در مورد گوشی های هوشمند، در این مقاله از میان تعداد زیادی از گوشیهای دارای هوش مصنوعی که امروز در سطح جهان به مردم عرضه میشود، شما را با برخی از مطرحترین گوشی های هوشمند آشنا میکنیم.
هوش مصنوعی در گوشیهای آیفون
شرکت فناوری آمریکایی چندملیتی اپل از سال ۲۰۰۷ تولید و عرضه گوشی های هوشمند آیفون را آغاز کرده و در سالهای اخیر مشارکت اپل در جامعه هوش مصنوعی افزایش یافته است. گوشی آیفون که بدون صفحهکلید است و تنها یک کلید برای انتقال به صفحه اصلی یا خانه دارد، با سیستمعامل آیاواس کار میکند. هوش مصنوعی تقریباً در همه امکانات گوشیهای آیفون وجود دارد.
اپل علاوه بر هوشمندسازی بخشهای مختلف گوشیهای آیفون به ساخت دستیار هوش مصنوعی برای گوشی های هوشمند هم دست زده است. این دستیار صوتی هوش مصنوعی آیفون که «سیری» (Siri) نام دارد از نخستین دستیارهای طراحیشده برای گوشی های هوشمند است و پس از عرضه با استقبال کمنظیر کاربران گوشیهای آیفون مواجه شد. از میان کاربردهای متنوع دستیار هوش مصنوعی آیفون میتوان به این موارد اشاره کرد: برقراری تماس با استفاده از فرمان صوتی، چک کردن پیامها و ایمیلها و قابلیت خواندن آنها، ثبت قرار ملاقاتها و یادآوری تاریخهای مهم، یافتن آهنگ مورد علاقه کاربر و پخش آن، و فرستادن متن و پست در شبکههای اجتماعی.
هوش مصنوعی در گوشیهای ریلمی
شرکت چینی ریلمی که ذیل سازمان مادر بیبیکی الکترونیکس کار میکند از سال ۲۰۱۸ به عرضه گوشی های هوشمند مشغول شده است و در مدت کوتاهی که از شروع کار آن میگذرد با گوشیهای دارای هوش مصنوعی خود موفق به جلب مشتریان بسیاری شده است. گفته میشود نسل جدید گوشیهای ریلمی دارای سریعترین فناوری شارژ گوشی هوشمند در جهان هستند.
گوشی ریلمی جیتی (Realme GT) که در سال ۲۰۲۱ به بازار آمده از توانمندترین گوشی های هوشمند ریلمی است و الگوریتمهای هوش مصنوعی این گوشی در کنار فناوری یادگیری ماشین قادر به اجرای مدیریتی همهجانبه در این گوشی است. ابزارهای فوقالعاده ریلمی جیتی کنترل کامل سیستمعامل اندروید را برای کاربران مقدور میسازد. همچنین اپلیکیشن دوربین ریلمی جیتی از ویژگی بهبود صحنه مبتنی بر هوش مصنوعی برخوردار است.
هوش مصنوعی در گوشیهای سامسونگ
شرکت کرهای چندملیتی سامسونگ الکترونیکس تولیدکننده مجموعهای از دستگاههای هوشمند با نام گلکسی (Galaxy) یا سامسونگ گلکسی است. به طور معمول گوشی های هوشمند سامسونگ از سیستمعامل اندروید ساختهشده توسط گوگل و یک قالب نرمافزاری طراحیشده به دست متخصصان شرکت سامسونگ بام نام وان یوآی (One UI) بهره میبرند.
در حال حاضر گوشی های هوشمند سامسونگ گلکسی از پرفروشترین گوشیهای دارای هوش مصنوعی جهان شمرده میشوند. گوشی های هوشمند سری S, Note, A و M از مشهورترین سریهای گوشی سامسونگ هستند.
سامسونگ همواره در تلاش است تا هوش مصنوعی را در گوشی های هوشمند خود قدرتمندتر سازد. از جدیدترین دستاوردهای سامسونگ در این زمینه رونمایی از فناوری واحد پردازش شبکه (NPU) است که موجب تسریع عملکرد هوش مصنوعی در عین کاهش مصرف انرژی و اشغال فضای کمتر در گوشیهای سامسونگ میشود.
هوش مصنوعی در گوشیهای شیائومی
شرکت چینی شیائومی از سال ۲۰۱۱ با عرضه نخستین گوشی های هوشمند شیائومی در این عرصه مطرح شد و در ادامه نخست در چین و سپس در سطح جهان توانست به سطح بزرگی از بازار گوشی های هوشمند مسلط شود. شیائومی ردمی نوت پنج پرو (Xiaomi Redmi Note 5 Pro)، شیائومی ردمی ۵ (۵Xiaomi Redmi) و شیائومی می آ ۲ (Xiaomi Mi A2) در صدر جدول پرفروشترین گوشی های هوشمند سال ۲۰۱۸ قرار دارند. از دیگر محصولات گوشی های هوشمند شیائومی میتوان به بلک شارک ۲ (Xiaomi Black Shark 2) اشاره کرد. گوشی شیائومی بلک شارک ۴ پرو گیمینگ نیز نخستین گوشی هوشمند مجهز به سنسور مجاورت مجازی هوش مصنوعی «اینر بیوتی» (INNER BEAUTY) است.
شیائومی می سیسی۹ پرو (Xiaomi Mi CC9 Pro) معروف به می نوت ۱۰ یا می نوت ۱۰ پرو که در سال ۲۰۱۹ از آن رونمایی شده با سیستمعامل اندروید ۹ (پای) و رابط می یوآی ۱۱ (قابل ارتقا تا اندروید ۱۰ و می یوآی ۱۲) نخستین گوشی دارای دوربین اصلی ۱۰۸ مگاپیکسلی و نیز دومین گوشی دارای ۵ دوربین است.
هوش مصنوعی در گوشیهای وان پلاس
شرکت چینی وان پلاس از شرکتهای موفق جهان در ساخت گوشی های هوشمند است. بعد از گوشیهای وان پلاس ۷ و ۷ پرو که دوربینشان مجهز به هوش مصنوعی بود، گوشی وانپلاس ۹ پرو که در سال ۲۰۲۱ معرفی شد از نمونههای شناختهشده گوشی های هوشمند وانپلاس است که در شمار برترین گوشیهای مجهز به هوش مصنوعی قرار دارد. فناوری هوش مصنوعی در دوربین وان پلاس ۹ پرو قابلیت عکاسی خودکار را ایجاد کرده است. الگوریتم هوش مصنوعی در گوشی وانپلاس ۹ پرو توانایی تشخیص دادن و تفکیک اشیاء و افراد از محیط پسزمینه را دارد.
وان پلاس همچنان در حال پیشرفت است و طبق اطلاعات نشریافته در مورد وان پلاس ۱۰ که در آیندهای نزدیک عرضه خواهد شد، این گوشیهای وان پلاس به تراشه اسنپدراگون ۸ نسل ۱ مجهز خواهند بود. تراشه اسنپدراگون ۸ پیشرفتهترین چیپست جیفایو موبایل شرکت اسنپدراگون است که گوشی های هوشمند آینده وان پلاس با استفاده از آن میتوانند علاوه بر برخورداری از دوربینی بهتر، به سرعت دانلود حیرتانگیز ۱۰ گیگابیت بر ثانیه دست پیدا کنند.
هوش مصنوعی در گوشیهای هواوی
شرکت فناوری چینی چندملیتی هواوی از بزرگترین شرکتهای جهان در زمینه ساخت گوشی های هوشمند است. متخصصان هواوی تمرکز ویژهای روی استفاده از هوش مصنوعی در محصولات خود دارند و با هدف ایجاد تجربه متفاوت برای کاربرانِ گوشیهای هواوی، در بخشهای گوناگون از این فناوری بهره بردهاند. تأثیر استفاده از هوش مصنوعی در گوشیهای هواوی در اموری چون مدیریت بهرهگیری از حافظه، مدیریت مصرف انرژی و یادگیری عادات کاربران در بهکارگیری گوشی های هوشمند مشهود است؛ اما شاید برترین نقطه قوت استفاده از فناوری هوش مصنوعی در گوشیهای هواوی در بخش دوربین باشد؛ زیرا تشخیص سوژه، اعمال بهترین تنظیمات نوری و رنگی، ایجاد افکتهای بوکه (Bokeh) و… با استفاده از هوش مصنوعی در دوربین گوشیهای هواوی میسر شده است.
هفت گوشی برتر جهان در لیست بنچمارک (Benchmark) متعلق به گوشی های هوشمند شرکت هواوی است و طبق اظهارات مدیر عامل بخش کالاهای مصرفی شرکت هواوی این شرکت در نیمه نخست سال ۲۰۲۰ با کسب ۳۶٫۷ میلیارد دلار سود و فروش ۱۰۵ میلیون دستگاه گوشی هوشمند هواوی، در بین تولیدکنندگان گوشی های هوشمند و دارای هوش مصنوعی در سراسر جهان به جایگاه نخست دست یافته است.
از میان گوشی های هوشمند هواوی میتوان به هواوی میت ۲۰ (۲۰ Huawei Mate) و میت ۲۰ پرو، پی ۲۰ و پی ۲۰ پرو، و پی ۴۰ پرو (P40 Pro) اشاره کرد.
انواع کاربردهای هوش مصنوعی در صنایع مختلف را در هوشیو بخوانید
نظرات