هوش مصنوعی بهمثابه ابزار کارآمد پیشگیری از جرائم
به گزارش تحریریه هوشیو و به نقل از گروه جامعه خبرگزاری مهر، امروزه بسیاری از حقوقدانان هوش مصنوعی را یک ابزار قدرتمند در پیشگیری از وقوع جرائم میدانند. در این خصوص خبرنگار این خبرگزاری کوشیده است تا با تهیه گزارش و گفتگو از اعضای هیئتعلمی دانشگاههای مختلف کشور، مجموعهای از دیدگاههای صاحبنظران در این باره را گردآورده و ارائه کند.
مهرنوش ابوذری، عضو هیئتعلمی دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران، در گفتگو با این خبرگزاری تصریح کرد که امروزه دولتها صرفاً مسئول مجازات مجرمان نیستند. چراکه با ظهور هوش مصنوعی و اثبات کاربردی بودن آن در تمام عرصههای زیست انسانی، خاصه جرمشناسی و پیشگیری از وقوع جرائم، اغلب کشورهای پیشرفته به دنبال کاربست این تکنولوژی در پیشبینی و پیشگیری از جرم و نیز دستگیری مجرمان هستند.
این به معنای آن است که دیگر ترس از مجازات نمیتواند مانع از وقوع جرائم شود. اما چالشی که در استفاده گسترده از هوش مصنوعی وجود دارد، متکی بودن آن بر داده و احتمال نقض حریم شخصی افراد است. به بیان دیگر در چالش نخست، باید در نظر داشت که هوش مصنوعی از مجموع دادههای دریافت کرده یادگیری خود را شکل میبخشد. از این روی پتانسیل جهتگیری نژادی، قومیتی و یا حتی جنسیتی و انواع تعصب در آن ممکن است. طبق نظر ایشان همچنین، توسعه این فناوری میتواند به نقض حریم خصوصی و حاکمیت مطلق هوش مصنوعی بر جنبههای زندگی انسان منجر شود.
اصل هوش مصنوعی
از سوی دیگر بهزاد لک، عضو هیئتعلمی دانشگاه علوم انتظامی امین، در گفتگو با خبرنگار این خبرگزاری اذعان داشت که اصل هوش مصنوعی کار با داده است. از این رهگذر ایشان به چالشی مشابه با دکتر ابوذری اشاره کرده و اذعان داشتند که در توسعه هوش مصنوعی میتوان مفاهیمی نظیر انصاف، پاسخگویی و شفافیت را گنجاند و از این طریق بر چالشهای ذکر شده غالب شد.
محمد فرجیها عضو هیئتعلمی دانشگاه ترتیب مدرس نیز در گفتگو با این خبرگزاری بر این عقیده بود که با توجه به زیرساختهای ضعیف دادهای در کشور، چگونه میتوان توقع داشت که هوش مصنوعی بتواند تحلیلهای جامع جرمشناختی ارائه کند. از طرفی دادهها محصول نگاه سازمانها و نهادها هستند تا واقعیت اجتماعی، به همین دلیل لازم است تا علاوه بر تقویت زیرساختهای لازم، مکانیزمهای گردآوری داده هوش مصنوعی بدون پیشداوری تعریف شود.
در انتهای این گزارش نیز، بهرام بیات، عضو هیئتعلمی دانشگاه عالی دفاع ملی، ضمن گفتگو با خبرنگار این خبرگزاری تأکید داشت که با پیوند هر چه بیشتر هوش مصنوعی با جرمشناسی این چالش محتمل خواهد بود که جامعه به سمت انضباطی شدن پیش برود. در این حالت مجرمان به سوی ظرفیتهای جدید برای انواع نوین بزهکاری خواهند رفت. اما بدون شک محققان میتوانند با برنامهریزی دقیق روند توسعه هوش مصنوعی در کشور، در برابر شکلگیری جامعه انضباطی ممانعت به عمل آورند.
جدیدترین اخبار هوش مصنوعی ایران و جهان را با هوشیو دنبال کنید