تکینگی فناوری: دوران حیات پسافناپذیری و پساانسانیت (بخش چهارم)
اولین «جاودانگیها» با قابلیت افزایش نامحدود طول عمر، از طریق داروهای ضدپیری، پیوند اعضا، درمان با سلولهای بنیادی، نانوماشینهای پزشکی و بارگذاریهای عصبی، رقم خواهند خورد. توانایی ادامه حیات و معکوس کردن تازیانههای زمان و پیری نیز به این معناست که انسان میتواند به طور نامحدود، فعال، سالم و زایا باقی بماند.
توانایی برتری یافتن بر زیستشناسی و تقویت بیپایان انسان، احتمالاً به دورانی موسوم به «دوران ماوراء انسان» ختم خواهد شد. به عبارت دیگر، دورانی که در آن انسانها با جایگزینی یا تقویت اجزای فیزیکی بدن خود با بخشهای مصنوعی، شکل دیگری از حیات را تجربه خواهند کرد.
در ورای این حالت انتقالی، مقولهای به نام «پساانسانیت» پررنگ میشود. منظور از پساانسانیت در این حوزه، وضعیتی است که در آن بشر دیگر محدودیتی از نظر فیزیکی یا بیولوژیکی ندارد و حیات بشری شکلهای مختلفی به خود گرفته است، بهنحوی که کاوش در جهان، زندگی در واقعیتهای شبیهسازیشده یا در مکانهای غیرقابل سکونت با انرژی فراوان امکانپذیر میشود.
در همین رابطه تماشای این ویدئو را از دست ندهید.
آیا تکینگی (بهزودی) اتفاق میافتد؟
شک، مثل همیشه، لازم و ضروری است؛ اما اگر نظرات مخالف را کنار بگذاریم، بررسی تاریخ بشر و روند پیشرفت فناوری نشان میدهد که تغییرات از ابتدای تاریخ، تاکنون شتاب بیشتری به خود گرفته است. البته انسان تنها از زمان توسعه صنعت و اتوماسیون مدرن، متوجه آن شده است.
این روند از قرن بیستم، نمود بیشتری پیدا کرده است، یعنی دورانی که یک نسل در طول عمر خود شاهد انقلابهای فناوری متعددی بوده است. اکنون که هجمه تغییرات سرعت بالایی به خود گرفته است، ممکن است حالتی موسوم به «شوک آینده» را در پی داشته باشد. اصطلاح «شوک آینده» را اولین بار آینده پژوه و کارآفرین مشهور آلوین تافلر در کتابی به همین نام در سال 1970 ابداع کرد.
تافلر این پدیده را «استرس و بینظمی متلاشیکنندهای توصیف میکند که با تغییرات زیاد در مدت زمان کوتاه در افراد ایجاد میشود.» این آیندهپژوه، در واقع با اشاره به نقطه ضعف شتاب زیاد پیشرفتهای فناوری و پدیده «اختلال» (که قبلاً مطرح شد)، بر لزوم ایجاد استراتژیهای سازگاری تأکید دارد.
وی معتقد است: «افزایش روند تغییرات در برهه کنونی، به جزئی جداییناپذیر از زندگی بشر تبدیل شده است. این حرکت شتابان عواقب فردی، روانی و جامعهشناختی در پی دارد.» اگرچه همیشه رابطه بشریت با فناوری تا حدی پیچیده بوده، اما این رابطه غیرقابلانکار است و هیچ پایانی نمیتوان برای آن تصور کرد.
علاوه بر این، در صورت ارزیابی کامل و بیطرفانه، متوجه خواهیم شد که در مجموع، تأثیر خالص تغییرات فناوری مثبت بوده است. البته، فناوری سلاحهای هستهای، تروریسم، ایمیلهای ناخواسته، همهگیریها و تغییرات را برای بشر به ارمغان آورده است. با این حال، بشر را به سواد، علم، آموزش، اینترنت، پزشکی مدرن، برق، تهویه مطبوع، گرمایش، انرژی تجدیدپذیر، بازیافت و امنیت غذایی مجهز نموده است.
اگرچه شک و تردید در خصوص مفهوم «اجتنابناپذیری» یا وعدههای آرمانشهرها معقولانه است، اما نادیده گرفتن روند سریع و غیرقابلانکار تغییرات نیز غیرمسئولانه خواهد بود. ظاهراً تغییرات فناوری، جزئی از روند تکاملی انسان هستند که در معرض شتاب قرار گرفته و به سرعت در حال رسیدن به یک نقطهعطف است.
هنوز مشخص نیست که تکینگی فناوری با پیشانگارههای ما سنخیت خواهد داشت یا خیر؛ اما تصور بر این است که تکینگی با همان ویژگیهای تعریفشده به واقعیت بپیوندد. علاوه بر این، این احتمال نیز وجود دارد که تکینگی در دوران حیات نسل فعلی اتفاق بیفتد!
از طریق لینکهای زیر میتوانید به دیگر بخشهای این مقاله دسترسی داشته باشید:
[button href=”https://hooshio.com/%d8%aa%da%a9%db%8c%d9%86%da%af%db%8c-%d9%81%d9%86%d8%a7%d9%88%d8%b1%db%8c-%d9%be%d8%a7%db%8c%d8%a7%d9%86-%d9%81%d9%86%d8%a7%d9%be%d8%b0%db%8c%d8%b1%db%8c/” type=”btn-default” size=”btn-lg”]بخش اول[/button]
[button href=”https://hooshio.com/%d9%be%db%8c%d8%b4%d8%b1%d9%81%d8%aa-%d9%86%d8%b1%d9%85-%db%8c%d8%a7-%d8%b3%d8%ae%d8%aa/” type=”btn-default” size=”btn-lg”]بخش دوم[/button]
[button href=”https://hooshio.com/%d9%86%d8%b8%d8%b1%d8%a7%d8%aa-%d9%85%d8%ae%d8%a7%d9%84%d9%81-%d8%aa%da%a9%db%8c%d9%86%da%af%db%8c-%d9%81%d9%86%d8%a7%d9%88%d8%b1%db%8c/” type=”btn-default” size=”btn-lg”]بخش سوم[/button]